2
2 points

Brasilien är världens femte största land sett till ytan. Landet tar upp hela 47,3% av Sydamerika och gränsar dessutom till samtliga länder, förutom Chile och Ecuador. Hos oss i Sverige associeras landet kanske mest med fotboll och kaffe. Därför bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om det gigantiska landet för att vidga dina vyer lite!

Gratis könsbyte…

Om du har planer på att byta kön är det antagligen en bra idé att vara brasilianare. Sedan år 2008 ingår nämligen en operation under folkhälsosystemet, vilket gör det gratis.

Här kan du skymta ovanliga rosa delfiner…

I Brasilien finns en rosa delfinart kallad ”boto rosa” som lever i Amazonfloden. Enligt lokal folktro antas det att dessa delfiner kan förvandlas till attraktiva unga män på natten för att charma människor. En bild på skönheten finner du nedanför.

Klassisk fotboll är inte allt i landet…

Brasilien är känt för sina fotbollsstjärnor, men de har också en passion för beachsoccer. De har vunnit många världsmästerskap i beachsoccer och har framstående spelare som skapar magi i sanden.

Här finner du flest katoliker…

Den största befolkningsgruppen av katoliker är varken i Spanien, Polen eller Italien – utan i Brasilien. Hela 64% av befolkningen är nämligen troende katoliker.

Här är det olagligt att sola solarium…

Landet i fråga var de första av de alla att förbjuda och bannlysa solarium. Därefter har flera länder hakat på, medan många andra har infört åldersgränser. Anledningen till förbudet grundas i solariets farliga effekt som det har på kroppen.

Oroa er inte, så var det här också förr…

En studie har visat att hela 35% av befolkningen bosatta ute i landsbygden i landet vid något tillfälle har haft sexuellt umgänge med ett djur.

Den HBTQ-vänliga staden…

Rio de Janeiro i Brasilien är de homosexuellas paradis. Cirka 20% av alla män bland stadens befolkning är nämligen homo- eller bisexuella.

Iguzaúfallen fick sitt namn på grund av en felhörning…

Brasilien är känt för sina imponerande vattenfall, och ett av de mest spektakulära är Iguazúfallen. När den amerikanske presidenten Theodore Roosevelt besökte fallen utbrast han: ”Mycket vackrare än Niagarafallen!” Eftersom en man jämte honom hörde den dåvarande presidenten utbrista detta, trodde han att Roosevelt sa ”Iguazú” istället för ”Niagara”, och namnet fastnade därefter!

Rikaste brasilianaren förlorade hela sin rikedom…

År 2013 förlorade världens dåvarande sjunde rikaste man, brasilianaren Eike Batista (se bild nedanför), hela sin förmögenhet på närmare 30 miljarder dollar. Idag är han istället skuldsatt med cirka en miljard dollar. Så kan det gå.

Låga utbildningssiffror…

I Brasilien har bara cirka 43% av landets befolkning en gymnasieutbildning. Detta kan jämföras med vårt Sverige, som ligger på hela 87%.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
3
love
lol lol
2
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win