2
2 poäng

Visste du att det bara är en minoritet av allt utvunnet salt som faktiskt används till matlagning? Det mesta strös ut på våra gator under vinterhalvåret. En del öser på salt på sin mat, medan andra är mer försiktiga. Vad som är viktigt är dock att du har en någorlunda koll på ditt saltintag – även om det kan vara svårt. För mycket salt kan nämligen skada din kropp något oerhört mycket! Därav bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om just saltet!

Salt + vatten = spegel…

Den fantastiska Salar de Uyuni (världens största saltyta på 10 400 kvadratkilometer) i Bolivia blir som en spegel när ett tunt lager av vatten ligger ovanpå. Denna reflektion gör det till ett mycket användbart verktyg i kalibrering för vetenskaplig utrustning från yttre rymden. Saltplattan innehåller dessutom cirka hälften av världens utbud av litium.

Så oerhört viktigt är det för din kropp…

Salt är så viktigt för din kropp, att om du dricker för mycket vatten kan det spolas ut ur systemet och orsaka en dödlig Hyponatremi. Kanske inte den roligaste dödsorsaken; ”drack för mycket vatten”.

Överkonsumtion kan dock vara en direkt livsfara…

Även konsumtion av för mycket salt kan vara dödligt – du måste ta ungefär ett gram salt per kilo av din vikt för att dö. Detta användes dessutom som en metod för rituella självmord i Kina förr i tiden – särskilt bland adeln då saltet var så dyrt.

Det bästa saltet kommer från havet…

Den bästa typen av salt kommer från havet, och innehåller en mängd viktiga mineraler som kroppen mår bra av. Den absolut bästa typen av saltet är havssalt som fortfarande är lite fuktig från havet det togs från.

Har kallats för ”det vita guldet”…

Under medeltiden var saltet en så dyrbar vara att det ibland refererades till ”det vita guldet”. Det hörde inte alls till ovanligheten att hyran kunde betalas i salt, eller andra varor också för den delen.

Det har också fungerat som en form av valuta…

Det är en mycket vanlig missuppfattning att romerska soldater betalades i salt (därav det engelska ordet ”salary”), utan i själva verket betalades de i normala pengar. Missuppfattningen härstammar med största sannolikhet från att soldater skyddade vägar med salt som ledde till Rom (via Salarium). Romerska soldater var privatanställda, snarare än statligt anställda.

Var dyrare än kött under början av 1800-talet…

I början av 1800-talet var saltet cirka fyra gånger så dyrt som sin vikt i nötkött. Nu – när vi har blivit bättre på att utvinna saltet – är dock nötkött hundratals gånger dyrare än själva saltet.

Mer går till vägarna än vår mat…

Bara cirka 6% av allt salt som utvinns används till matlagning världen över. Hela 17% används under vintern för att salta våra vägar.

Rekommenderat intag är en knapp tesked…

Det rekommenderade dagliga intaget av salt är cirka en tesked. Det här varierar givetvis efter din kroppsbyggnad och storlek. Dock är det svårt att kontrollera saltintaget, då det oftast inte nämns hur mycket salt mat och dryck innehåller i beteckningarna.

Enastående mot loppor och sniglar…

Visste du att saltet kan döda loppormördarsniglar med fler andra djur? Om du har barn som ofta tar hem löss är det en bra idé att strö salt på en matta och låta barnet gnida sitt huvud mot det. Sängkläder behöver du inte heller tvätta, låt bara salt ligga på dem i tolv timmar. Förvisso kan det ju ändå kännas fräschare med en tvätt.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win