Välj en sida

Visste du att det bara är en minoritet av allt utvunnet salt som faktiskt används till matlagning? Det mesta strös ut på våra gator under vinterhalvåret. En del öser på salt på sin mat, medan andra är mer försiktiga. Vad som är viktigt är dock att du har en någorlunda koll på ditt saltintag – även om det är svårt. För mycket salt kan nämligen skada din kropp något oerhört mycket! Därav bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om just saltet!

Salt + vatten = spegel…

Den fantastiska Salar de Uyuni (världens största saltyta på 10 400 kvadratkilometer) i Bolivia blir som en spegel när ett tunt lager av vatten ligger ovanpå. Denna reflektion gör det till ett mycket användbart verktyg i kalibrering för vetenskaplig utrustning från yttre rymden. Saltplattan innehåller dessutom cirka hälften av världens utbud av litium.


Salt är oerhört viktigt…

Salt är så viktigt för din kropp, att om du dricker för mycket vatten kan det spolas ut ur systemet och orsaka en dödlig Hyponatremi. Kanske inte den roligaste dödsorsaken; ”drack för mycket vatten”.

Överkonsumtion är inte bra…

Även konsumtion av för mycket salt kan vara dödligt – du måste ta ungefär ett gram salt per kilo av din vikt för att dö. Detta användes dessutom som en metod för rituellt självmord i Kina förr i tiden – särskilt bland adeln då salt var så dyrt.

Bästa saltet kommer från havet…

Den bästa typen av salt kommer från havet, och innehåller en mängd viktiga mineraler som kroppen mår bra av. Den absolut bästa typen av salt är havssalt som fortfarande är lite fuktig från havet det togs från.

Salt har kallats för guld…

Under medeltiden var salt en så dyrbar vara att det ibland refererades till ”det vita guldet”. Det hörde inte alls till ovanligheten att hyran kunde betalas i salt, eller andra varor också för den delen.

10 fakta du antagligen inte visste om korv

10 fakta du antagligen inte visste om korv

Korv avser vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött och som tillverkas i avlång form. De finns i alla möjliga olika längder, tjocklekar och typer av kött. Korv fungerar alltid som huvudrätt, tilltugg eller smörgåspålägg, och kan vara såväl ett billigt...