Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php on line 84 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php:84) in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Initialization.php on line 413 Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/includes/redirect.php on line 353 10 fakta du antagligen inte visste om salt - 10Fakta.se

Visste du att det bara är en minoritet av allt utvunnet salt som faktiskt används till matlagning? Det mesta strös ut på våra gator under vinterhalvåret. En del öser på salt på sin mat, medan andra är mer försiktiga. Vad som är viktigt är dock att du har en någorlunda koll på ditt saltintag – även om det är svårt. För mycket salt kan nämligen skada din kropp något oerhört mycket! Därav bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om just saltet!

Salt + vatten = spegel…

Den fantastiska Salar de Uyuni (världens största saltyta på 10 400 kvadratkilometer) i Bolivia blir som en spegel när ett tunt lager av vatten ligger ovanpå. Denna reflektion gör det till ett mycket användbart verktyg i kalibrering för vetenskaplig utrustning från yttre rymden. Saltplattan innehåller dessutom cirka hälften av världens utbud av litium.

 

Salt är oerhört viktigt…

Salt är så viktigt för din kropp, att om du dricker för mycket vatten kan det spolas ut ur systemet och orsaka en dödlig Hyponatremi. Kanske inte den roligaste dödsorsaken; ”drack för mycket vatten”.

Överkonsumtion är inte bra…

Även konsumtion av för mycket salt kan vara dödligt – du måste ta ungefär ett gram salt per kilo av din vikt för att dö. Detta användes dessutom som en metod för rituellt självmord i Kina förr i tiden – särskilt bland adeln då salt var så dyrt.

Bästa saltet kommer från havet…

Den bästa typen av salt kommer från havet, och innehåller en mängd viktiga mineraler som kroppen mår bra av. Den absolut bästa typen av salt är havssalt som fortfarande är lite fuktig från havet det togs från.

Salt har kallats för guld…

Under medeltiden var salt en så dyrbar vara att det ibland refererades till ”det vita guldet”. Det hörde inte alls till ovanligheten att hyran kunde betalas i salt, eller andra varor också för den delen.

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

Finns det någon som inte älskar kakor, egentligen? Förr hörde det till det formella att baka sju sorters kakor om man skulle bjuda hem något - lyckligtvis har detta förändrats, och idag är det i princip lika billigt att köpa kakor i butiken som det är att baka hemma...

10 fakta du antagligen inte visste om curry

10 fakta du antagligen inte visste om curry

Curry betyder egentligen "kryddad sås", men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska...