1
1 poäng

Landet Malta består egentligen av sju öar, varav fyra av dem är mer eller mindre helt obebodda. Landet blev självständigt från Storbritannien år 1964, men har bland annat behållit den brittiska traditionen av att köra på ”fel” sida av vägen – alltså på vänster sida. Malta är mest känd för sitt fiskande, sin arkitektur, men även som en form av skatteparadis. Här är tio lite mindre fakta som du antagligen inte kände till om Europas lilla land.

Tätbefolkat…

Malta är ett av världens minsta länder sett till ytan. Av alla 236 länder ligger Malta på en 204:e plats. Däremot är det världens åttonde mest tätast bebodda länder.

Sverige ligger dock hack i häl…

Fram till år 1934 var Maltas officiella språk italienska. Numer pratar man maltesiska och engelska. Malta är också ett av de länder där flest kan engelska, då cirka 90% av malteserna behärskar språket.

Därför målas ögon dit på båtarna…

Maltesiska fiskebåtar är ofta målade i ljusa färger. På framsidan är även ett par ögon ditmålade, en tradition som går tillbaka till gamla feniciska tider. Detta ska föreställa Osiris ögon, som sägs skydda fiskebåtarna från onda andar.

Hem för världens äldsta byggnader…

I landet kan man betrakta de gamla Megalithic Temples (på bilden nedanför). Dessa är några av de äldsta byggnader i världen som är byggda av människan, och byggdes redan 3 600 f.Kr., alltså över 5 000 år sedan. Detta gör dem äldre än pyramiderna i Egypten, Kinesiska muren i Kina och Stonehenge i England.

En populär destination för filmbolag…

Tack vare den unika miljön har Malta ofta fått stå som grund för många filminspelningar. Några av de kanske mest kända filmerna som har spelats in på Malta är Gladiator (2000), Troja (2004) och Captain Phillips (2013). Likaså spelas även den omåttligt populära TV-serien Game of Thrones (2011-2019) in på Malta.

Skog, berg och floder existerar inte…

Även om det går att betrakta några enastående arkitekturer och andra natursevärdheter kommer du aldrig att hitta en enda skog på Malta. Det finns heller inga berg eller floder på någon av de sju öarna.

Liten men historisk huvudstad…

Valletta, Maltas nuvarande huvudstad, är en av de mest koncentrerade historiska områdenavärlden, enligt Unesco.

Har varit operativ sedan romartiden…

Grand Harbour (Port il-Kbir) på Malta, som ligger på den östra sidan av Valletta, har varit en hamn sedan romartiden och är också en av de bästa naturliga djupvattenhamnar på jorden.

Karl-Alfreds egna lilla by…

År 1980 byggde filmbolaget Paramount Pictures upp en filminspelningsplats för filmen Popeye (1980) i en by nära Anchor Bay. Denna by, som av malteserna kallas Popeye Village eller Popeye City, är numer en av de största turistattraktionerna på ön.

Det lilla bilägande landet…

Malteserna älskar minst sagt sina bilar. Hela 329 000 bilar finns registrerade på öarna, och med tanke på att det bara finns drygt 425 000 invånare är bilägandet väldigt utbrett.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win