4
4 poäng

Många känner nog igen sig i känslan när man pillar upp dagens första snus under läppen. Hur underbar och oslagbar den är. Och hur svensk just den känslan dessutom är. Inget land snusar så mycket som vi gör i Sverige sett till invånarantalet, och de senaste tio åren har det exploderat hos tillverkarna när det kommer till nya sorter och smaker. Är du en av alla de som snusar? Då kan det här vara intressant att läsa för dig!

Bevisat att vara mer hälsosamt än att röka…

Snusets historia sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Sveriges tobaksvanor är ganska likt de övriga länderna i Europa, men tack vare snuset har Sverige färre dödsfall på grund av snuset än samtliga andra europeiska länder. Så ja, snus är hälsosammare än cigaretter, även om det självklart är bättre att låta bli tobak helt och hållet.

Uppkom tack vare dålig ekonomi…

Snus tillkom inte av nyfikenhet direkt, utan är ett rent resultat av dålig ekonomi. Till en början, när tobak importerades till Sverige, var det så dyrt att det blev kopiöst kostsamt att röka den. Därför blandade man istället ut tobaken med salt och vatten, och vips, så var snuset uppfunnet!

Portionssnus blev snabbt en succé…

Under år 1919 såldes 7 000 ton snus i Sverige, vilket motsvarar 1,2 kg per svensk. Idag snusar cirka en miljon svenskar, och år 2000 förbrukades cirka 6 200 ton snus. 45% av detta var portionssnus.

Går att tillverka hemma…

Snus är pastöriserat. Det hettas upp, precis i temperaturer så att det inte förbränns, allt mellan 24 till 36 timmar.

Fler och fler slutar att röka tack vare snuset…

Snus har verkligen blommat upp de senaste 30 åren. År 1976 rökte 40% av den vuxna befolkningen här i landet. Idag är siffrorna, tack vare snusets framfart, nere på endast 10%.

Danskarna stod upp för snuset…

I samband med att Sverige gick med i EU förbjöd danskarna portionssnus i landet. Däremot tilläts fortsatt försäljning av lössnus, då det ansågs som en traditionell tobaksprodukt i landet. År 2012 bad EU-kommissionen Danmark att skärpa tobakslagarna och begärde ett svar inom två månader. Danmark valde att ignorera förfrågan och svarade aldrig, och den 1 juni 2014 meddelade EU-kommissionen att Danmark skulle ställas inför EU-domstolen. Vi hoppas självklart att vår granne kan ta sig ur domstolen oskadda!

Det är det väl ändå värt…?

Tobak avsett till snus som växer i växthus får utstå hela 16 olika sorters bekämpningsmedel. Men lite skit rensar magen, som man så fint brukar säga.

Gör både gott och ont för tänderna…

Än idag är det inte bevisat att snusande leder till tandlossning, även om mycket talar för det. Däremot kan ett långvarigt snusande ge missfärgning på tänderna samt att tandköttet drar sig undan från tandhalsarna på den plats du applicerar snuset. För att försöka vända det hela till något positivt har de som snusar regelbundet avsevärt mer sällan hål än ickesnusare.

Vi behåller nog det svenska namnet här…

Förutom i Sverige säljs det svenska snuset som mest i USA, Algeriet, Tunisien och Indien. Där hör det inte till ovanligheterna att det istället kallas för ”Nafha” eller ”Khaini”.

Spotta aldrig ut snuset i toaletten…

Snus ska inte spolas ner i avloppen, utan bör slängas bland soporna. En lössnus som slängs ute i naturen löses upp när regnet kommer och blir till mylla. Portionssnus däremot ska du alltid ta med dig hem och slänga bland dina sopor, då limmet till de tepåsliknande materialet tar lång tid för miljön att bryta ner naturligt. Var en ansvarsfull snusare!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
5
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
6
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
3
win