Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php on line 84 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php:84) in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Initialization.php on line 413 Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/includes/redirect.php on line 353 10 fakta du antagligen inte visste om snus - 10Fakta.se

Många känner nog igen sig i känslan när man pillar upp dagens första snus under läppen. Hur underbar och oslagbar den är. Och hur svensk just den känslan dessutom är. Inget land snusar så mycket som vi gör i Sverige sett till invånarantalet, och de senaste tio åren har det exploderat hos tillverkarna när det kommer till nya sorter och smaker. Är du en av alla de som snusar? Då kan det här vara intressant att läsa!

Bevisat att vara mer hälsosamt än att röka…

Snusets historia sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Sveriges tobaksvanor är ganska likt de övriga länderna i Europa, men tack vare snuset har Sverige färre dödsfall på grund av tobaksbruk än samtliga andra europeiska länder. Så ja, snus är hälsosammare än cigaretter, även om det självklart är bättre att låta bli tobak helt och hållet.

Uppkom tack vare dålig ekonomi…

Snus tillkom inte av nyfikenhet direkt, utan är ett rent resultat av dålig ekonomi. Till en början, när tobak importerades till Sverige, var det så dyrt att det blev kopiöst kostsamt att röka den. Därför blandade man istället ut tobaken med salt och vatten, och vips, så var snuset uppfunnet!

Portionssnus en succé…

Under år 1919 såldes 7 000 ton snus i Sverige, vilket motsvarar 1,2 kg per svensk. Idag snusar cirka en miljon svenskar och år 2000 förbrukades cirka 6 200 ton snus. 45% av detta var portionssnus.

Går att tillverka hemma…

Snus är pastöriserat, precis som mjölk. Snus hettas upp, precis i temperaturer så att det inte förbränns, allt mellan 24 till 36 timmar.

Fler och fler slutar att röka…

Snus har verkligen blommat upp de senaste 30 åren. År 1976 rökte 40% av den vuxna befolkningen. Idag är siffrorna, tack vare snusets framfart, nere på endast 10%.

10 fakta du antagligen inte visste om LSD

10 fakta du antagligen inte visste om LSD

LSD, LSD-25 eller lysergsyradietylamid, är ett semisyntetiskt psykoaktivt, hallucinogent preparat. i Sverige är preparatet klassat som narkotika, precis som i majoriteten av länder världen över. Ett vanligt svenskt slanguttryck är "syra", från den amerikanska...