1
1 point

Tandkräm – eller tandpasta som det kallades förr – är något som vi dagligen använder oss utav. Oftast innehåller tandkrämen fluor för att förhindra karies och finns i en hel uppsjö av olika smaker, tubformer och priser. Men även om det är något som man använder sig utav varje dag kanske man inte vet så mycket om det? Hur mycket vet du om tandkräm, egentligen? Här är tio fakta som du garanterat måste känna till för att vara förberedd i heta tandkrämsdebatter!

Egypterna använde en form av tandkräm för redan 7 000 år sedan…

Omkring 5 000 år f.Kr. skapade egyptierna ett pulver för tänderna som bestod av krossade oxhuvuden, pimpsten, krossade äggskal och myrraRomarna och grekerna använde krossat träkol och bark istället. Romarna tillsatte även kryddörter för att lindra dålig andedräkt. Det dröjde till omkring år 1700 innan läkare, tandläkare och kemister i Europa och Amerika utvecklade ett tandpulver. Det innehöll natriumbikarbonat som huvudingrediens och ibland även tegel, vilket gjorde det skadligt att använda. I början på 1800-talet tillsattes även glycerin till pulvret och första riktiga tandkrämen var skapad. År 1873 lanserade företaget Colgate den första massproducerade tandkrämen – på burk. Först 19 år senare kom tandkrämen på tub.

Romarna borstade tänderna med urin som ingrediens…

Men vad som skilde romarna från egypterna och grekerna var att de också använde sig utav urin i sin tandkräm, just för att ammoniakhalten var bra som substitut för rengöringsmedel

Även på 1700-talet fanns det urin i tandkrämen…

Lyckligtvis levde vi varken under romartiden eller på 1700-talet. Men varför bör vi vara glad över det? Jo, för att urin användes även då i tandkrämen av samma anledning – ammoniaken.

Många ämnen av de som användes förr används även idag…

Även idag använder sig många tandkrämer av samma ämnen som fanns på den gamla tiden. Enda skillnaden? Idag görs dessa föreningar i laboratorier, vilket är mer hygieniskt för människan.

Fluor såg för första gången dagens ljus i tandkrämen…

År 1914 lade man för första gången till fluor i tandkrämen. Fluoret hjälper till att förhindra karies i tandköttet och tänderna.

Den första växtbaserade tandkrämen lanserades 1975…

Tom’s of Maine var ett av det första företaget som kommersiellt lanserade en växtbaserad tandkräm år 1975. Den växtbaserade tandkrämen var ett – enligt företaget – hälsosammare alternativ till fluorbaserad tandkräm.

Tandkrämen för astronauter är ätbar…

År 1987 lanserades ätbara tandkrämer för att underlätta för astronauter uppe i rymden. Dessa tandkrämer är numer också kommersiellt tillgängliga och används mest för barn. Eftersom barn har svårare att skölja ur tandkrämen än vuxna sågs ätbar tandkräm som en exceptionell lösning.

Tandblekningstandkräm lanserades redan på 80-talet…

Rembrandt var det första företaget att erbjuda tandkräm som också blekte dina tänder. Tandkrämen lanserades år 1989 och därefter har idag många företag tagit efter dess koncept.

Samma ämne för konservering av döda kroppar finns i din tandkräm…

Idag är tandkräm känt för att innehålla formaldehyd. Det är en kemikalier som också används för konservering av döda kroppar. Formaldehyd dödar bakterier som kommer i kontakt med röret på tandkrämen.

Du kan också använda det till ditt silver där hemma…

Om du inte redan visste detta är tandkräm också effektivt för att avlägsna matt från silver. Således är det vanligt förekommande att använda tandkräm för polering av silversmycken.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
3
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
3
love
lol lol
3
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win