Så nära krig som vi är idag har vi inte varit sedan andra världskriget bröt ut. Land efter land ska spänna sina muskler, visa upp sin vapenarsenal och inkräkta på andra länders territorium – något som bland annat vi i Sverige har problem med. Två atombomber har släppts under människans historia i syfte att döda, bägge i Japan under andra världskriget. Med tanke på de katastrofala efterföljder som har varit hoppas alla innerligt på att fler inte släpps. Här är därför tio fakta som du bör känna till om den radioaktiva bomben.

Ändrade från Kokura till Nagasaki…

Kokura, Japan, var egentligen amerikanarnas tänkta mål med att släppa atombomben över. Istället blev det Nagasaki.

Bonsaiträd överlevde bombningen…

Ett bonsaiträd som planterades 1626 i Hiroshima överlevde atombomben som föll över staden. Idag är plantan förflyttad till ett amerikanskt museum. Trädet ser du på bilden nedanför.

Världens tur i oturen…

En japansk man överlevde båda atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki under andra världskriget. Snacka om att vara på fel plats men samtidigt ha världens tur.

Olycksdrabbad stad…

Bara en månad efter att atombomben föll över Hiroshima drabbades staden av en tyfon och dödade ytterligare 2 000 japaner.

Provsprängde i rymden…

År 1962 provsprängde USA en vätebomb ute i rymden – bomben var hela hundra gånger kraftigare än den som släpptes över just Hiroshima.

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

Kärnvapen är en typ av vapen vars sprängladdning får sin energi från fission, eller från olika kombinationer av fission och fusion, av atomkärnor. Detta till skillnad mot konventionella vapen, vars sprängladdningar får sin energi från kemiska processer. Att som land...