3
3 points

Så nära krig som vi är idag har vi inte varit sedan andra världskriget bröt ut. Land efter land ska spänna sina muskler, visa upp sin vapenarsenal och inkräkta på andra länders territorium – något som bland annat vi i Sverige har problem med. Två atombomber har släppts under människans historia i syfte att döda, bägge i Japan under andra världskriget. Med tanke på de katastrofala efterföljder som har varit hoppas alla innerligt på att fler inte kommer att släppas. Här är därför tio fakta som du bör känna till om den radioaktiva bomben.

Ändrade från Kokura till Nagasaki…

Kokura, Japan, var egentligen amerikanarnas första tänkta mål med att släppa atombomben över. Istället blev det Nagasaki.

Beslutet att släppa atombomben över Nagasaki istället för Kokura var främst baserat på väderförhållandena vid den tiden. Den ursprungliga målet för den andra atombomben var staden Kokura. När Bockscar, det amerikanska flygplanet som bar bomben, nådde Kokura den 9 augusti 1945, var staden täckt av tjocka moln och dimma, vilket gjorde det svårt för besättningen att identifiera målet och släppa bomben.

Eftersom bränslet på Bockscar var begränsat och man inte kunde vänta längre på att vädret skulle klarna över Kokura, beslutade man att flytta till det sekundära målet, Nagasaki, där vädret var något bättre. Bomben, kallad ”Fat Man”, släpptes över Nagasaki den 9 augusti 1945.

Bonsaiträd överlevde bombningen…

Ett bonsaiträd som planterades 1626 i Hiroshima överlevde atombomben som föll över staden. Idag är plantan förflyttad till ett amerikanskt museum. Trädet ser du på bilden nedanför.

Mannen med mest (o)tur…

En japansk man överlevde båda atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki under andra världskriget. Snacka om att vara på fel plats men samtidigt ha världens tur.

Olycksdrabbad stad…

Bara en månad efter att den första atombomben föll över japanska Hiroshima drabbades staden av en tyfon och dödade ytterligare 2 000 japaner.

Provsprängde i rymden…

År 1962 provsprängde USA en vätebomb ute i rymden – bomben var hela hundra gånger kraftigare än den som släpptes över just Hiroshima.

Överlevare vann Maraton i USA…

En överlevare efter den amerikanska atombombningen över Hiroshima åkte till Boston, USA1951 och vann ett maratonlopp.

Provsprängning var turistattration…

Under 1950-talet var provsprängningar av atombomber en turistattraktion i amerikanska Las Vegas. Det vill säga innan det blev den kasinostad som den är känd för idag är.

Ville visa musklerna genom att bomba månen…

Under kalla kriget hade USA:s regering seriösa planer på att släppa en atombomb på månen – bara för att visa upp sin militära kapacitet för omvärlden. Lyckligtvis blev det aldrig av.

USA har inte flest nukleära bomber…

Ryssland har över 8 400 nukleära stridsspetsar. Mer än vad något annat land har på jorden. USA är alltså inte den ledande atombombsinnehavaren, men innehar ändå en stadig andraplats. 

Atombombsmuseet med väldigt begränsade öppettider…

Det finns ett atombombsmuseum i amerikanska New Mexico, där den första provsprängningen ägde rum. Men det gäller att boka flygresa till USA i tid om du har tänkt att besöka museet, för det har bara öppet 12 timmar om året.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
3
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win