1
1 point

Vandrande pinnar (med det latinska namnet Phasmatidae) är en familj av insekter i ordningen spökskräckor och innehåller cirka 2 500 olika arter. Närbesläktade med de vandrande pinnarna är vandrande blad (japp, du läste rätt – vandrande blad). För somliga barn blir detta det första husdjuret man får av sina föräldrar. För andra insektsintresserade kanske de har någon hemma av andra anledningar. Här är i alla fall tio fakta som du kanske inte kände till om insekterna som ser ut som pinnar!

Finns överallt… nästan…

Vandrande pinnar finns utspridda över alla kontinenter på vår planet – förutom Antarktis. De förekommer dock i störst utspridning i tropiska och subtropiska miljöer. [källa]

Borneo har ensamt över 300 arter…

Över 300 arter förekommer på ön Borneo, som delas politiskt av IndonesienMalaysia och Brunei. Detta gör ön till världens rikaste plats för just vandrande pinnar. [källa]

Har ett par intressanta försvarsmekanismer…

Vandrande pinnar har intressanta försvarsmekanismer, som till exempel att slå tillbaka och svepa till rovdjur med sina långa ben. Vissa kan låtsas vara döda, medan andra tappar eller släpper en hel lem för att fly från att bli ett lovligt byte för ett rovdjur. Ytterligare en annan typ av vandrande pinnar kan släppa en dålig lukt för att skrämma bort rovdjur. [källa]

Många arter förökar sig genom partenogenes…

Många arter består nästan enbart av honor, som förökar sig genom partenogenes (det vill säga så kallad jungfrufödsel). Annars lockas hanen till honan genom att hon sänder ut speciella doftämnen, så kallade feromoner. Parningen sker oftast fastklängande på en kvist. Bild på när två vandrande pinnar förökar sig finner du nedanför. [källa]

Levnadssätt…

De är växtätare och äter blad av olika örter, buskar och träd. Som oftast är de aktiva på natten för att undvika fiender. [källa]

Lämpar de sig som husdjur…?

En del har vandrande pinnar som husdjur. Somliga av intresse, men det är också vanligt att barn får det av sina föräldrar som ett första husdjur, då de i regel är väldigt lätta att ta hand om. De behöver ett terrarium som är minst 20 centimeter högt. Där skall också finnas kvistar, som pinnarna kan krypa upp på, eftersom det tillhör deras normala miljö. Lämplig föda kan till exempel vara sallat, hallonblad, ekblad, blad från blomman ”hösteld”, björnbärsblad, citronmelis, gurka med mera. Vilken föda som är lämpligast varierar dock beroende på art. Det är också lämpligt att ge dem en hög luftfuktighet genom att spruta vatten, med en blomspruta i det terrarium de lever i, cirka en till två gånger per dag. Den art som är vanligast som sällskapsdjur är Carausius morosus, som är mycket lättskötta. [källa] 

Världens längsta blev drygt 50 cm lång…

Phobaeticus chani är den längsta vandrande pinnen i världen. Med benen helt utsträckta kan den nå upp till 37,5 centimeter när den är färdigutvecklad. Den längsta som har hittats har varit drygt 50 centimeter lång och arten finns endast på ön Borneo. En bild på arten ser du nedanför. [källa]

Så länge lever de…

I vanliga fall lever en vandrande pinne mellan ett till två år, beroende på art och miljö. Generellt är också honorna större än hanarna. [källa]

Hotas av utrotning…

Låt dig inte luras helt av rubriken nu, för det gäller inte alla arter. Men somliga tropiska arter hotas på fullaste allvar av utrotning. Detta är tack vare den massiva skogsskövling av regnskog som sker i många av de tropiska miljöerna. [källa]

Äter sitt egna skinn…

De tillväxer genom att ömsa skinn och då behöver de ha utrymme för att komma loss från det gamla skinnet. I ett större terrarium kan man ha flera, men se till att de har tillräckligt med utrymme så de inte äter på varandra av misstag. Då kan det nog bli dålig stämning i deras terrarium. [källa]


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win