2
2 poäng

Gurka (Cucumis sativus på latin) är en art i familjen gurkväxter, och benämning på både plantan och frukten. Släktet Cucumis omfattar cirka 30 arter. Vi finner ofta en uppsjö av olika sorters gurkor i våra sallader och är en av det vanligaste salladstillbehöret vi har. Men hur mycket vet vi egentligen om de gröna, avlånga och vattniga tingen? Här är i alla fall tio fakta som reder ut det mesta!

Tros härstamma från Indien…

Ursprungslandet antas vara Indien, där gurka har odlats sedan 4 000 till 5 000 år tillbaka. Först 1 000 år senare hade gurka kommit till Egypten. Visserligen har man inte gjort några arkeologiska fynd i Egypten, som direkt pekar på gurkodling, men av ett bibelavsnitt avseende det av Moses anförda uttåget ur Egypten framgår att israelerna kände till gurka från Egypten. Man räknar med att israelerna medförde gurkodlingskonsten till vandringsmålet Kanaans land, som motsvarar dagens Israel. Från Mellanöstern har sedan gurkan spridit sig över hela världen.

Kom antagligen till Sverige i slutet av 1500-talet…

För Sveriges del finns ett belägg för att gurka ska ha såtts i Hertig Karls trädgårdar vid Nyköpingshus så sent som vid år 1598.

Innehåller en uppsjö av nyttiga vitaminer…

Gurkor är verkligen en källa till så många saker. De innehåller vitamin B1B2B3B5 och B6folsyravitamin Cjärnkalciumzinkmagnesiumfosfor och kalium, samtidigt som det också är runt 95% vatten. Med andra ord – ät mera gurka!

Glöm munsprej – ta en skiva gurka istället…

Tro det eller ej, men gurka kan faktiskt bota dålig andedräkt. Håll en skiva pressad mot gommen under 30 sekunder med tungan, vilket gör att fytokemikalierna i gurkan tar död på problematiska och illaluktande bakterier.

Fungerar också bra som suddgummi…

Den vaxartade beläggning som finns på gurkor kan faktiskt avlägsna bläck. Så om du har glömt suddgummit hemma, kan du istället öppna matlådan och gnugga din gurka mot bläcket, så ska du se att det försvinner förvånansvärt bra!

Motverkar cancer…

Gurkor sägs innehålla lignanerna; lariciresinolpinoresinol och secoisolariciresinol. Dessa förment är kopplade till att minska risken för att utveckla vissa cancerformer, inklusive bröst-, äggstocks-, kolon- och prostatacancer. När gurkan konsumeras, greppar bakterier i vår matsmältningskanal lignanerna och konverterar dem till enterolignans, som binder de till receptorer för östrogener och reducerande östrogener-relaterade sjukdomar – inklusive cancer.

Bra att ha när du bränner dig i solen…

Mosad eller skivad gurka ger en nästan omedelbar lättnad för solbränd hud. Placera bara gurkan mot det drabbade området, och du kommer ganska omgående att märka av en stor skillnad.

Skar 27 gurkor med svärd – med hjälp av munnen…

Alla älskar vi Guinness Rekordbok, och när det gäller gurkor sviker de inte sin publik. Ashrita Furman lyckades med bedriften att skära itu 27 gurkor med hjälp av ett svärd – som hon använde med sin mun. Rekordet sattes den 9 oktober 2013 i Sri Chinmoy Center, New York CityUSA.

Nej, katter är inte direkt rädda för gurkor…

Du kan väl omöjligt ha missat Youtube-fenomenet där folk placerade en gurka bakom sin katt när den stillsamt satt och åt sitt torrfoder? När de vänder sig om hoppar de upp i ren rädsla och springer från platsen. Djurbeteendespecialisten doktor Roger Mugford hävdar att katterna blir så rädda för att de inte är beredda på att det utplacerade föremålet (i detta fall gurkor) plötsligt ligger bakom dem. Andra hävdar att katterna blir rädda då den gröna färgen får dem att tro att det är ett rovdjur. Men för kattens trygghet är det inget du bör testa på hemma.

”Kall som en gurka”…

Det kan vara upp till 20° skillnad mellan insidan av en gurka och den faktiska temperaturen utanför. På grund av detta tror man att frasen ”kall som en gurka” myntades.

57,5 miljoner ton gurka…

År 2010 producerade man cirka 57 500 000 ton gurkor världen över. Av dessa 57,5 miljoner ton uppskattar man att cirka 40 700 000 ton odlades och exporterades enbart från Kina.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win