1
1 poäng

Vänsterhänta människor har inte haft det lätt genom tiderna. Ända fram till början på 60-talet klassades vänsterhänthet som en funktionsnedsättning. Om man då inte kunde lära sig att skriva med höger hand ansågs man vara obegåvad. Här är tio fakta om de som behöver köpa speciella saxar och konservöppnare!

Cirka 10-15% är vänsterhänta…

Uppskattningsvis är ungefär en miljard människor vänsterhänta, vilket motsvarar cirka 10-15% av jordens befolkning. Några exakta siffror på hur många som använder vänstern som den dominerande handen finns det inte, utan det hela är bara en generell uppskattning baserad på statistik och data från olika länder.

Många schizofrena är vänsterhänta…

Enligt studier så är 40% av alla människor med diagnosen schizofreni vänsterhänta. Man vet inte riktigt varför de med schizofreni i högre form använder sig utav vänstern istället för högern. [källa]

Enligt studier så är 40% av alla människor med sjukdomen schizofreni vänsterhänta. Man vet inte riktigt varför de med schizofreni i högre form använder sig utav vänstern istället för högern.

Självklart har de också en egen dag…

Vad vore det att vara vänsterhänt utan att ha en egen dag? Vänsterhäntas dag firas världen över den 13 augusti varje år. Detta har man gjort sedan 1992.

Tragiskt, men sant…

Varje år dör cirka 2 500 människor endast på grund av att de använder redskap/utrustning som egentligen är gjorda för högerhänta.

Varje år dör cirka 2 500 människor endast på grund av att de använder redskap/utrustning som egentligen är gjorda för högerhänta.

En myt att man lever kortare än högerhänta…

Det finns ingen generell regel som säger att de som använder sig utav vänstern dör tidigare än högerhänta. Forskning har inte konsekvent visat någon signifikant skillnad i livslängd baserat på handpreferens. Många faktorer, inklusive genetik, hälsobeteenden och miljö, påverkar livslängden. Eventuella påståenden om en kortare livslängd för de som använder sig utav vänstern istället för högern är oftast missuppfattningar eller baseras på begränsad eller osäker vetenskaplig evidens.

Anledningen till detta är oklart…

Av andelen människor med ett IQ som är högre än 140 så är majoriteten vänsterhänta. Varför vet man inte riktigt, även om det finns en uppsjö av olika teorier.

Flera vänsterhänta kändisar…

Några exempel på framgångsrika människor som använder sig utav vänstern istället för högern är bland annat Barack ObamaBill GatesJimi Hendrix och Oprah, bara för att nämna några.

Några exempel på framgångsrika människor som använder sig utav vänstern istället för högern är bland annat Barack Obama, Bill Gates, Jimi Hendrix och Oprah, bara för att nämna några.

Åter igen; anledningen till detta är lika oklart…

Om du drabbas av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) så är chansen större att du blir mer påverkad av symptomen som vänsterhänt än som högerhänt.

Sett ur ett världsperspektiv…

genomsnitt så har vänsterhänta upp till 12% sämre lön än vad högerhänta har.

I genomsnitt så har vänsterhänta upp till 12% sämre lön än vad högerhänta har.

Genetiskt överförbart…

Är du vänsterhänt? Om du skaffar barn så är det endast 25% chans att de också blir vänsterhänta på grund av deras genetiska arv. Men visst är det ändå genetiskt överförbart.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win