10 fakta du antagligen inte visste om Atari

06Första Pongspelet hade enkla lösningar…
Den första Pong-spelenheten som placerades ut på baren Andy Capps var minst sagt ett enda stort hemmabygge. Uppsamlingsenheten för mynten var en inlåst och avklippt gammal mjölkkartong, som enkelt bara byttes ut när den blev full.

07

Deras första anställda var en hippie…
Företaget började växa och en annons om att de söker folk prydde San Josés lokaltidning med texten ”Ha kul, tjäna pengar!”. 1974 kom en ovårdad sandalklädd hippie in till Ataris lobby och krävde ett jobb. Hippien vägrade att lämna byggnaden tills han fick ett jobb, och det slutade med att Al Alcorn kallades in för att hjälpa till. Istället för att ringa polisen valde Alcorn att anställa den unga grabben, som hade en timpenning på fem dollar och fick arbeta med det tekniska.

atari3

08Nintendos Wii Fit var inte banbrytande…
Ataris Corporate Research Department skapade det första datoriserade träningsredskapet. Den kallades Puffer och designades av Tim McGuinness. McGuinness har skrivit i en intern promemoria hos företaget: ”Det finns en hel generation av barn (och vuxna) där ute som inte är intresserade av sport och/eller får tillräckligt med motion. Samtidigt finns det en enorm träningsmarknad. Vi har sett hur barn kan bli beroende av våra videospel, och därför kommer vi att ansluta en motionscykel till ett videospel, där cykeln är regulatorn”.

09

Satte grunderna för Silicon Valley…
Atari var välkänt för sin egalitära arbetsmiljö. De hade en avslappnad klädsel, fester i badtunnor och öl i mängder för att fira milstolpar. T-shirts och jeans var något av en statussymbol hos Atari, har Bill Haslacher förklarat. Bill förklarar också att t-shirts hade en sån statussymbol att hans chef till och med hade en med en slips målad på en t-shirt.

atari4

010Kunde ha blivit partners med Nintendo…
När Nintendo hade planer på att expandera på den nordamerikanska marknaden såg de Atari som den perfekta samarbetspartnern att lansera sin nya spelkonsol tillsammans med. Projektet, som döptes till Nintendo Advanced Video Gaming System och skulle inkludera ett tangentbord och en bandlagring, blev dock aldrig av, och istället föddes Nintendo Entertainment System (NES).
Läs även
nintendofokus
10 fakta du antagligen inte visste om Nintendo

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar