10 fakta du antagligen inte visste om Eiffeltornet

Frankrikes största landsmärke (ja, förutom Zlatan då, så klart!) är utan tvekan Eiffeltornet. Orkar du ta dig upp för samtliga 1 665 trappsteg till toppen kommer du garanterat att njuta av en fantastisk utsikt över Paris stad. Här följer tio intressant fakta som kan vara roligt att veta om det gigantiska monumentet!

01) Bygget av Eiffeltornet var till en början inte tänkt att bli en permanent byggnad. Tanken var att tornet skulle rivas 1909, men då man upptäckte att byggnaden gick utmärkt att använda som radioantenn fick den stå kvar.

02) Eiffeltornet är det mest besökta monument av betalande gäster i hela världen. År 2011 besökte hela 6,98 miljoner betalande gäster Eiffeltornet.

03) Under andra världskriget, när Hitler var på besök i Paris, klippte man av samtliga kablar till hissarna. Varför? Jo, för att om Hitler ville ta sig till toppen av Eiffeltornet blev han tvungen att promenera uppför samtliga trappor.

eiffeltornet1

04) Till en början var Eiffeltornet avsett för Barcelona, Spanien, men så blev aldrig fallet. Än idag står den kvar i Paris och lär så göra för all framtid.

05) Eiffeltornets höjd kan aldrig fastställas helt och hållet. Anledningen är att den diffar på 15 cm beroende på hur varmt eller kallt det är ute. Materialet sväller och krymper nämligen beroende på kyla eller värme.

06) Uppfinnaren Franz Reichelt dog när han hoppade från Eiffeltornet när han skulle testa sin senaste uppfinning: fallskärmen.

07) En kvinna vid namn Erika La Tour Eiffel (se bild nedanför) ”gifte” sig med Eiffeltornet år 2007. Självklart räknades dock inte äktenskapet som något juridiskt bindande partnerskap.

eiffeltornet2

08) Cirka 20 000 glödlampor lyser upp Eiffeltornet varje kväll. Heltidsanställda finns med uppgift att bara underhålla och byta dessa lampor.

09) Det finns cirka 30 olika kopior och Eiffeltornet runt om i världen i olika storlekar. Den kanske mest kända är placerad i kasinostaden Las Vegas, USA.

10) Bara färgen på Eiffeltornet väger lika mycket som tio elefanter.

 

Läs även
frihetsgudinnanfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Frihetsgudinnan

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar