Mango (Mangifera indica på latin) är en växtart i familjen sumakväxter. Man hittar den vilda formen i de södra delarna av Asien. Med människans hjälp har den kultiverade formen spridit sig till de flesta av världens varma och tropiska regioner. Forskare tror att mangon började att odlas för över 4 000 år sedan. För dig som inte äter den som frukt kanske det lämpar sig mer i en god dryck eller maträtt? Här är i alla fall tio fakta om just mangon som du kanske inte kände till sedan tidigare!

Har du varit otrogen? Då är du korkad…

Det svenska namnet kommer av portugisiskans manga, av malayalam manga. Mangon är både Pakistans och Indiens nationalfrukt och används flitigt i drycker och matlagning, till exempel som basingrediens i chutney och i efterrätten aamras.

Mognadsprocessen går att påskynda…

Frukten är känslig för kyla och kan få klämskador om den utsätts för kalla klimat. Mango förvaras som bäst i 12-16 grader och mognar i rumstemperatur. Man kan också påskynda mognadsprocessen genom att placera mangon i en papperspåse eller i tidningspapper.

Precis som andra frukter är mangon nyttig för din kropp…

Mango är rik på ämnet karoten, som är bra för synen, huden och skelettet. Den innehåller också enzymer som är nyttigt för din matsmältning.

Den perfekta frukten för dig som vill gå ner i vikt…

83% av en mangos vikt består av vatten. Varför är det så viktigt att påpeka detta? Jo, forskare på Penn State University hävdar nämligen att om du äter mat som har lägre energitäthet men högt vatteninnehåll, kommer du att känna dig mättare, vilket resulterar i att du äter mindre.

Frukten kan också mildra ett godissug…

Mangofrukten ger dig inte bara känslan av att lättare känna mättnad, utan kan också eliminera ett godissug tack vare den naturliga sötman och det höga fiberinnehållet.

10 fakta du antagligen inte visste om apelsiner

10 fakta du antagligen inte visste om apelsiner

Apelsin är ett träd inom citrussläktet, som även är namnet på trädets orangefärgade frukt. Det är ingen naturligt förekommande art, utan snarare en hybrid mellan pompelmus (C. maxima ) och småcitrus (C. reticulata). Vanligtvis brukar frukten figurera som ansiktet utåt...

10 fakta du antagligen inte visste om druvor

10 fakta du antagligen inte visste om druvor

Druva är frukten hos flertalet arter i familjen vinväxter (Vitaceae), och i synnerhet vinsläktet (Vitis). Druvan är ett bär som kan variera väldigt i färg, storlek, sötma och saftighet. Druvor växer helst i klasar och är vanligtvis ovala eller avlånga. Men för en...