2
2 points

Mango (Mangifera indica på latin) är en växtart i familjen sumakväxter. Man hittar den vilda formen i de södra delarna av Asien. Med människans hjälp har den kultiverade formen spridit sig till de flesta av världens varma och tropiska regioner. Forskare tror att mangon började att odlas för över 4 000 år sedan. För dig som inte äter den som frukt kanske det lämpar sig mer i en god dryck eller maträtt? Här är i alla fall tio fakta om just mangon som du kanske inte kände till sedan tidigare!

Det svenska namnet på mango härstammar från portugisiskans manga…

Det svenska namnet kommer av portugisiskans manga, av malayalam manga. Mangon är både Pakistans och Indiens nationalfrukt och används flitigt i drycker och matlagning, till exempel som basingrediens i chutney och i efterrätten aamras.

Mognadsprocessen går att påskynda…

Frukten är känslig för kyla och kan få klämskador om den utsätts för kalla klimat. Mango förvaras som bäst i 12-16 grader och mognar i rumstemperatur. Man kan också påskynda mognadsprocessen genom att placera mangon i en papperspåse eller i tidningspapper.

Precis som andra frukter är mangon nyttig för din kropp…

Mango är rik på ämnet karoten, som är bra för synenhuden och skelettet. Den innehåller också enzymer som är nyttigt för din matsmältning.

Den perfekta frukten för dig som vill gå ner i vikt…

83% av en mangos vikt består av vatten. Varför är det så viktigt att påpeka detta? Jo, forskare på Penn State University hävdar nämligen att om du äter mat som har lägre energitäthet men högt vatteninnehåll, kommer du att känna dig mättare, vilket resulterar i att du äter mindre.

Frukten kan också mildra ett godissug…

Mangofrukten ger dig inte bara känslan av att lättare känna mättnad, utan kan också eliminera ett godissug tack vare den naturliga sötman och det höga fiberinnehållet.

Mango innehåller viktiga ämnen för ditt dagliga näringsintag…

Forskare på Baylor College of Medicine och Louisiana State University tog uppgifter om livsmedelskonsumtionen för 29 000 vuxna och barn. De fann att de som äter mango har större mängder kalium och fibrer i deras totala näringsintag. De som inte äter mango hade lägre halter av de riktigt viktiga näringsämnen i deras näringsintag.

Mangon – rena rama bantningskuren…

I ovanstående studie fann man också att vuxna som kontinuerligt åt mango slutade att äta mindre av natrium och socker. Så sannolikheten för att dessa människor ska bli överviktiga var också mycket lägre än de som inte åt mango. Och inte nog med detta; de hade också mindre mängder av C-reaktivt protein i kroppen. Detta är en bra sak, eftersom C-reaktivt protein orsakar inflammation i blodomloppet, som senare kan leda till kroniska sjukdomar.

Om du vill slippa diabetes och hjärtsjukdomar är ett dagligt intag av mango att rekommendera…

Den mest förekommande antioxidanter i mango är vitamin Cbetakarotenalfa-karotenmangiferingallsyra och vanillinsyra. Visste du att antioxidanter är effektiva mot sjukdomar som typ 2-diabeteshjärtsjukdomar med mera?

Vad är frukten inte bra för, egentligen…?

Mango är också mycket rik på vitamin A. Denna speciella vitamin hjälper dig att upprätthålla en sund syn och hjälper till att förhindra framtida ögonsjukdomar.

Ät helst en mango om dagen…

Mangon innehåller också en enormt stor mängd av Vitamin B6. Vitaminet i fråga hjälper till med kognitiv utveckling. Så återigen – äta mango i så stora lass du kan, och ett dagligt intag är starkt att rekommendera!


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win