Välj en sida

Hells Angels Motorcycle Club (HAMC), mer känd som enbart Hells Angels, är en motorcykelklubb grundad i USA efter andra världskriget med avdelningar i stora delar av västvärlden. Den räknas i de flesta länder som en kriminell MC-klubb. Gemensamt för medlemmarna är intresset för motorcyklar av märket Harley-Davidson och en alternativ livsstil. Många medlemmar förekommer i en rad olika kriminella sammanhang såsom utpressning, narkotikahandel samt beskyddarverksamhet och det är vanligt att medlemmarna är kriminellt belastade. Även i Sverige är majoriteten av medlemmarna straffade för brott, men till följd av den lagstadgade föreningsfriheten är klubben i sig inte juridiskt stämplad som kriminell. Hells Angels är en så kallad ”ryggmärkesklubb”, en motorcykelklubb där medlemmarna bär västar med iögonfallande märken på ryggen. Här bjuder vi på tio fakta som du kanske inte kände till om en av världens mest kända MC-klubbar!

Opererar som ett vanligt företag…

Även om MC-klubben är kriminellt lagd i de flesta länder fungerar de trots allt precis som vilket annat företag som helst. De har till och med en hemsida (som du finner HÄR), där de bjuder på historia, FAQ, bilder och länkar till andra sajter som säljer Hells Angels-kuriosa.

Vägrar erkänna sig som en kriminell organisation…

Om du definierar ”gäng” som en organisation vars uppgift är att bedriva brottslig verksamhet, då är Hells Angels verkligen inte ett gäng, enligt de själva. ”En hel del (medlemmar) hade problem vid ett eller annat tillfälle”, medger New York Hells Angels president Robert Maganza. Han påpekar att en fredlös stil och kultur, inklusive en kärlek till motorcyklar och långväga åkningar, är det som i slutändan förenar klubbmedlemmar. Men eldstriden som ägde rum förra året på ett hotellkasino i Nevada fortsätter att förstärka FBI:s påståenden om att Hells Angels är en kriminell organisation i paritet med maffian.

Svårt att bli medlem…

Man kan inte bli medlem hur som helst i klubben. Dels krävs det att du är en entusiastisk motorcyklist, att du åker över över 300 mil med din motorcykel årligen och att du är vithyad (japp, du läste rätt). Därefter måste någon annan klubbmedlem rekommendera dig för att du ska ha någon chans att bli en del av brödraskapet.

Vann i rätten mot Walt Disney…

Hells Angels har vid ett tillfälle stämt Walt Disney och Alexander McQueen – och vunnit. Rättsprocessen gick ut på att Alexander McQueen, via Disney, hade använt deras logotyp, som är ett registrerat varumärke, utan lov.

Har en förkärlek till marijuana…

Hells Angels associeras ofta med nummer 81. Åttan står för den åttonde bokstaven i alfabetet (H) och ettan för den första bokstaven i alfabetet (A), vilket blir förkortningen för Hells Angels (HA). Det hör heller inte till ovanligheten att de bär nummer 13 (som står för den trettonde bokstaven i alfabetet (M)), som ska representera många medlemmars förkärlek till marijuana.

10 fakta du antagligen inte visste om val

10 fakta du antagligen inte visste om val

Alla vet vi nog vad ett demokratiskt val är. Somliga har tur att få uppleva det som en självklarhet, medan andra mindre lyckligt lottade får kämpa och slåss för något som borde vara en självklarhet överallt. I skrivande stund är vi inne i slutskedet av det amerikanska...

10 fakta du antagligen inte visste om Disneyland

10 fakta du antagligen inte visste om Disneyland

Disneyland Park är en av världens mest kända nöjesparker och besöks årligen av miljontals människor. Sedan portade slog upp den 17 juli 1955 har över 500 miljoner människor besökt parken. Temaparken - som ägs av The Walt Disney Company - är belägen i Anaheim,...

10 fakta du antagligen inte visste om jordbruk

10 fakta du antagligen inte visste om jordbruk

Jordbruk är - som de flesta vet - människans nyttjande av mark genom bearbetning av åkrar och betesmark i syfte att producera exempelvis djurfoder, livsmedel eller råvaror för energi- och industriändamål. Det hör inte till ovanligheten att jordbruk kombineras med...