10 fakta du antagligen inte visste om motorcyklar

Det finns de entusiaster som kan allt om motorcyklar. Märken, modeller, vilket år de producerades, hur länge. De finns också de som kan skruva ner en motorcykel till molekyler och sedan få ihop den igen. Sen finns det såna som jag, som knappt ser skillnad på en motorcykel och en moped. Men här har vi knaprat ihop tio fakta som även entusiasten förhoppningsvis inte visste! Håll tillgodo! 01) Termen ’motorcykel’ kan krediteras till den brittiska uppfinnaren Edward Butler, som var först med att skapa ett fordon på tre hjul år 1884.

02) Märket Kawasaki känner du med säkert all sannolikhet till, men visste du att samma märke också tillverkar kärnkraftverk, fartyg, industriell utrustning och rymdfarkoster?

03) Sonny Barger, grundaren bakom det kriminella gänget Hell’s Angels, skrev i sin självbiografi att han föredrog japanska motorcyklar före Harley Davidson.

motorcyklar1

04) Tekniskt sett, beroende lite på storlek, får cirka åtta motorcyklar plats på en parkeringsplats. Tänk om alla körde motorcyklar till Ullared, så många fordon det hade kunnat klämmas in på parkeringen!

05) ’Vespa’ betyder ’wasp’ på italienska (geting på svenska).

06) Den längsta baklängesturen på en motorcykel någonsin utförde Hou Xiaobin i Binzhou City, Kina. Han gav sig ut på en åktur på hela 150 km och rekordet finns än idag kvar i Guinness Rekordbok.

07) Märket Ducati grundades egentligen för ett annat ändamål än vad de utför idag. Från första början, 13 år före andra världskriget, tillverkade de nämligen radiokomponenter.

motorcyklar2

08) När du svänger kraftigt tar framhjulet 75% av allt grepp mot asfalten (eller gruset).

09) När vi ändå är inne på Guinness Rekordbok; världens största mänskliga pyramid utförd på just motorcyklar bestod av 201 män, fördelade på tio motorcyklar. Rekordet utfördes i Indien.

10) Världens längsta motorcykel tillverkades i Ryssland år 2005 och är hela 945 cm lång! Ska du ta en tur på den får du ta med dig ytterligare 15 polare, då den rymmer hela 16 personer!

BONUS) Moderna sportmotorcyklar innehåller idag inget gummi alls, utan består istället av helt syntetiskt gummi. Detta för att skapa den perfekta balansen mellan hållbarhet och grepp.Läs även
harleydavidsonfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Harley Davidson

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar