10 fakta du antagligen inte visste om minnet

Med hjälp av minnet har vi förmågan att lagra erfarenheter och göra det möjligt att känna igen och lära. Minnena blir en del av vår person och ger oss också en plats i tidsdimensionen. Med hjälp av minnet kan tänkandet ta itu med de problem som möter oss. En del har bättre minnen, andra sämre, en tredje del har likt mig – i princip inget alls. Här är tio fakta som kan vara bra att veta om just minnet.  01) År 1986 sökte en kvinna psykiatrisk hjälp och fann snart minnen av att tidigare ha varit i en satanisk sekt, där hon blev notoriskt våldtagen, blev tvingad till att äta barn och som en konsekvens av detta utvecklat 120 olika personligheter för att överleva. Minnena visade sig senare vara falska och terapeuten stämdes för att ha skapat falska minnen hos kvinnan.

02) 1963 lyckades den CIA-finansierade psykiatrikern Dr Ewen Cameron helt att utplåna en kvinnas minne med hjälp av elchocker och hallucinogener som varade i en 86-dagarsperiod.

03) Det fanns en låt skriven på 1630-talet som spelades upp endast i Sixtinska kapellet. Vatikanen höll sammansättningen av låten hemlig i 150 år, fram till 14-åriga Mozart lyssnade på den två gånger, lade den på minnet, och producerade den första obehöriga kopian av låten. Snacka om att ha ett bra minne!

minnen1

04) Ryktet om att en guldfisk har ett minne av bara några sekunder är inte sant. I själva verket kan de tränas på att reagera på ljussignaler och utföra trick.

05) Att faktiskt tro att du har ett bra minne kan vetenskapligt bevisat också förbättra ditt minne.

06) Skådespelaren Richard Dreyfuss narkotikaproblemet var så allvarligt under 70- och 80-talet att han fortfarande inte har något minne från inspelningen av filmen ”Whose Life Is It Anyway”.

07) NFL-legenden Herschel Walker har flera personligheter. Han minns inte att han har tagit emot ”Heisman Trophy”-priset eftersom en annan av hans personligheter var medverkande vid den tidpunkten. För många smällar i huvudet?

minnen2

08) När du blir så berusad att du vaknar upp med minnesluckor har du i själva verket inte ”supit bort minnet”. I själva verket slutar hjärnan att dokumentera minnena när du är så pass berusad.

09) ”Grand Master of Memory” tilldelas personer som framgångsrikt kan genomföra tre minnes bedrifter: Memorera 1 000 slumpmässiga siffror under en timma, ordningen i tio blandade kortlekar under en timma och ordningen på en blandad kortlek under två minuter. Skulle du fixa det?

10) En neurolog implanterade framgångsrikt falska minnen hos möss för att bevisa hur otillförlitliga minnen faktiskt kan vara.

BONUS) Hypertymesi är ett tillstånd som gör att människor minns varje detalj av sitt liv. Jag önskar verkligen att jag hade detta tillståndet under min skoltid.

 

Läs även
hjarnanfokus
10 fakta du antagligen inte visste om hjärnan

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar