10 fakta du antagligen inte visste om noshörningar

06Både vit och svart noshörning är gråfärgad…
Den vita noshörningens namn är hämtad från det afrikanska ordet ”weit”, vilket betyder ”brett” och beskriver munnen. Tidiga engelska bosättare i Sydafrika misstolkade ”weit” för ”vit”. Svarta noshörningar fick förmodligen sitt namn från den mörka våta leran på sin hud, som gjorde att de såg svarta ut i färgen. Båda arterna är väsentligen gråfärgade.

07

Vårdande mammor…
En noshörnings graviditet varar i en evighet. Eller ja, det kan åtminstone kännas som det, då de är gravida i 15-16 månader! Modernoshörningar är mycket vårdande. De unga bor hos dem tills de är ungefär tre år gamla.

08Bra lukt och hörsel – men ser ofantligt dåligt…
Noshörningar har väldigt dålig syn, men mycket välutvecklade sinnen för lukt och hörsel. De har så dålig syn att de antagligen inte ens skulle upptäcka dig om du stod still 30 meter bort framför dem. Om du däremot skulle göra något ljud ifrån dig skulle djuret i fråga inte ha några svårigheter alls till att lukta sig till dig.

09

Har funnits i över 50 miljoner år…
De har inte förändrats mycket sedan förhistoriska tider. Några av de första noshörningarna hade inga horn och en gång strövade de runt över hela Nordamerika och även Europa. Inga noshörningsarter har dock någonsin varit bebodda i de sydamerikanska eller australiensiska kontinenterna.

Kommunicerar med avföringen
Noshörningar använder högar av avföring för att lämna ”meddelanden” till andra noshörningar. Varje noshörnings lukt är unik och identifierar dess ägare. Det kan också berätta för en noshörning om den andra noshörningen är ung, gammal, manlig eller kvinnlig. De berättar också för andra noshörningar att detta är deras territorium.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om elefanter

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar