Drottning Victoria, även titulerad som Viktoria av Storbritannien, Alexandrina Victoria, föddes 24 maj 1819 och avled på Osborne House på Isle of Wight den 22 januari 1901. Hon var drottning av Förenade kungariket Storbritannien och Irland 1837 – 1901 samt kejsarinna av Indien 1876 – 1901. Viktoria regerade i över 63 år. Hon var den första brittiska monarken som även använde titeln kejsarinna av Indien. Med detta sagt kommer här tio fakta som du antagligen inte kände till om den antagligen mest välkända drottning som någonsin levt!

Var nära att bli skjuten…

År 1842 hade drottning Victoria en pistol riktad mot sig medan hon åkte på en häst med vagn, men pistolmannen missade och flydde från platsen. Nästa dag tog hon medvetet samma väg för att locka till sig mördaren igen, som gick rakt i fällan och kunde gripas. 

Slaven som blev guddotter…

Sara Forbes Bonetta (se bild nedanför) var västafrikanska, föräldralös och såld till slaveri. Men under en anmärkningsvärd händelsevridning befriades hon från slaveri och blev guddotter till drottning Victoria.

Älskade att skriva…

Under sitt vuxna liv beräknades drottning Victoria ha skrivit runt 2 500 ord – om dagen. Hon skrev till och med instruktioner på hur hon ville att hennes begravning skulle gå till.

Samtliga kungadömen i Europa släkt med Victoria – utan ett…

Drottning Victoria och kung Christian IX:s avkommor upptar för närvarande troner i BelgienDanmarkLuxemburgNorgeSpanienSverige och Storbritannien. Det inkluderar alla de återstående kungadömena i Europa idag, förutom Willem-Alexander i Nederländerna.

Var förtjust i amerikansk president…

År 1855 uttalade sig drottningen om att expresidenten i USA – Millard Fillmore – var den vackraste mannen hon någonsin hade skådat.

10 övergivna platser som mänskligheten helt glömt bort

10 övergivna platser som mänskligheten helt glömt bort

Övergivna platser kan vara både spännande och lite kusligt. Och vi människor har alltid haft en tendens att överge vår fasta punkt för att nå en bättre eller tryggare punkt, vilket har lett till att många städer och ställen har blivit helt övergivna - och i flera fall...

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

Sir Isaac Newton föddes den 25 december 1642 Woolsthorpe-by-Colsterworth i Lincolnshire i England och avled den 20 mars (31 mars enligt nya stilen) 1727 i Kensington i London. Han var en engelsk naturvetenskapsman, matematiker, teolog (antitrinitarian) och alkemist...