Välj en sida

En skuld är i ekonomi en legal förbindelse att gäldenär betala en summa pengar till borgenär som äger fordran, ofta inom visst datum, förfallodagen. Exempel är leverantörsskulder som är obetalda fakturor från leverantörer, samt bankkrediter och upplupna lönekostnader och skatter. Ibland brukar även avsättningar i bokföringen räknas som skuld. Investerat aktiekapital är ett bolags skuld till aktieägare, som kan återbetalas vid likvidation. I balansräkningen är eget kapital lika med tillgångar minus skulder, och andelen är måttet på soliditet. Men nog om allt detta röriga – vi går istället direkt på tio fakta som du bör känna till om just skulder!

Blev så rik att han kunde betala hela Colombias skulder

Den colombianska narkotikahandlaren Carlos Lehder köpte sig en ö vid Bahamas kust, som han satte en landningsbana på och därmed kunde kontrollera drogflödet från Sydamerika in till USA. Han blev i slutändan så rik att han erbjöd sig att betala av hela Colombias utlandsskuld för amnesti. Colombia tackade dock nej till det bisarra erbjudandet. Carlos Lehder är dock inte den enda narkotikahandlaren i Colombia som har erbjudit sig att betala av landets utlandsskulder. Likaså erbjöd Pablo Escobar staten 20 miljarder dollar för att inte bli utlämnad till USA.

En uppsjö av övergivna lyxbilar…

Om du har varit i Dubai, Förenade Arabemiraten, kan du omöjligt ha missat alla lyxbilar som strosar runt på vägarna. Men vad som kanske kan tyckas lite märkligt är att det står övergivna lyxbilar vid Dubais flygplats värda miljoner och åter miljoner dollar. Anledningen till att de har blivit övergivna beror på att många flydde landet i samband med den tidigare ekonomikrisen, vilket ledde till att de lämnade bilen vid flygplatsen och hoppade på nästa bästa plan.

Släppte album enbart för att betala av en skatteskuld…

Musikern Willie Nelson släppte ett album 1992 speciellt framtagen för att betala av sina skulder till det amerikanska skatteverket (IRS). Skivan fick titeln ”The IRS Tapes: Who’ll Buy My Memories?

USA var skuldfritt under ett års tid…

År 1835 var den enda gången i USA:s historia då landet var totalt skuldfritt, när Andrew Jackson betalade av vad han kallade ”den nationella förbannelsen”. Det varade exakt ett år innan landet i fråga åter igen blev skuldsatt. I dag är statsskulderna högre än någonsin tidigare.

U2 kampanjade om att stryka ”tredje världens” skulder – gömde själva pengar i Nederländerna…

Bono från gruppen U2 bedrev aktivt en kampanj om att världen bör stryka ”tredje världens” skulder. Men när man bedriver en så pass allvarlig kampanj, bör man inte gömma bandets egna inkomster i Nederländerna för att slippa betala en högre skatt i Irland. Lite klantigt, va?

10 fakta du antagligen inte visste om val

10 fakta du antagligen inte visste om val

Alla vet vi nog vad ett demokratiskt val är. Somliga har tur att få uppleva det som en självklarhet, medan andra mindre lyckligt lottade får kämpa och slåss för något som borde vara en självklarhet överallt. I skrivande stund är vi inne i slutskedet av det amerikanska...

10 fakta du antagligen inte visste om jordbruk

10 fakta du antagligen inte visste om jordbruk

Jordbruk är - som de flesta vet - människans nyttjande av mark genom bearbetning av åkrar och betesmark i syfte att producera exempelvis djurfoder, livsmedel eller råvaror för energi- och industriändamål. Det hör inte till ovanligheten att jordbruk kombineras med...

10 fakta du antagligen inte visste om marknadsföring

10 fakta du antagligen inte visste om marknadsföring

Marknadsföring används för att få nuvarande och potentiella kunders intresse till sitt företag, evenemang, idrott eller andra motsvarigheter. Begreppet har sitt ursprung från den italienska ekonomen Giancarlo Pallavicini, redan år 1959. Rötterna från den italienska...