10 fakta du antagligen inte visste om skulder

En skuld är i ekonomi en legal förbindelse att gäldenär betala en summa pengar till borgenär som äger fordran, ofta inom visst datum, förfallodagen. Exempel är leverantörsskulder som är obetalda fakturor från leverantörer, samt bankkrediter och upplupna lönekostnader och skatter. Ibland brukar även avsättningar i bokföringen räknas som skuld. Investerat aktiekapital är ett bolags skuld till aktieägare, som kan återbetalas vid likvidation. I balansräkningen är eget kapital lika med tillgångar minus skulder, och andelen är måttet på soliditet. Men nog om allt detta röriga – vi går istället direkt på tio fakta som du bör känna till om just skulder!
01Blev så rik att han kunde betala hela Colombias utlandsskulder…
Den colombianska narkotikahandlaren Carlos Lehder köpte sig en ö vid Bahamas kust, som han satte en landningsbana på och därmed kunde kontrollera drogflödet från Sydamerika in till USA. Han blev i slutändan så rik att han erbjöd sig att betala av hela Colombias utlandsskuld för amnesti. Colombia tackade dock nej till det bisarra erbjudandet. Carlos Lehder är dock inte den enda narkotikahandlaren i Colombia som har erbjudit sig att betala av landets utlandsskulder. Likaså erbjöd Pablo Escobar staten 20 miljarder dollar för att inte bli utlämnad till USA.

02En uppsjö av övergivna lyxbilar…
Om du har varit i Dubai, Förenade Arabemiraten, kan du omöjligt ha missat alla lyxbilar som strosar runt på vägarna. Men vad som kanske kan tyckas lite märkligt är att det står övergivna lyxbilar vid Dubais flygplats värda miljoner och åter miljoner dollar. Anledningen till att de har blivit övergivna beror på att många flydde landet i samband med den tidigare ekonomikrisen, vilket ledde till att de lämnade bilen vid flygplatsen och hoppade på nästa bästa plan.

skulder1

03Släppte album enbart för att betala av en skatteskuld…
Musikern Willie Nelson släppte ett album 1992 speciellt framtagen för att betala av sina skulder till det amerikanska skatteverket (IRS). Skivan fick titeln ”The IRS Tapes: Who’ll Buy My Memories?

04

USA var skuldfritt under ett års tid…
År 1835 var den enda gången i USA:s historia då landet var totalt skuldfritt, när Andrew Jackson betalade av vad han kallade ”den nationella förbannelsen”. Det varade exakt ett år innan landet i fråga åter igen blev skuldsatt. I dag är statsskulderna högre än någonsin tidigare.

skulder2

05U2 kampanjade om att stryka ”tredje världens” skulder – gömde själva pengar i Nederländerna…
Bono från gruppen U2 bedrev aktivt en kampanj om att världen bör stryka ”tredje världens” skulder. Men när man bedriver en så pass allvarlig kampanj, bör man inte gömma bandets egna inkomster i Nederländerna för att slippa betala en högre skatt i Irland. Lite klantigt, va?

Fortsätt läsningen på nästa sida >>
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar