10 fakta du antagligen inte visste om South Park

Trey Parker och Matt Stone, skaparna av South Park, har verkligen lyckats med något som slagit igenom stort – och milt sagt något vulgärt. South Park har gjort sig känt för sin frispråkliga, nonchalerande och ironiska ton på omvärlden, och inte bara en gång har produktionen fått ta emot hot från argsinta människor som känner sig stötta. Här är tio fakta om den animerade serien med den kanske grövsta humorn vi har som sänds på TV.

01) När skaparna av South Park sände avsnittet där de gör narr av Scientologikyrkan valde sekten att skicka spioner från kyrkan som skulle spionera på Matt och Trey för att hitta något avvikande som de i sin tur kunde använda tillbaka mot dem. När det visade sig att scientologerna inte kunde hitta något spännande om skaparna mer än att de verkade vara väldigt normala människor drog de sig tillbaka.

02) Amerikanska ”The Tourette Syndrome Association” släppte ett officiellt pressmeddelande strax efter South Park-avsnittet ”Le Petit Tourette” där de berömde serien för sin djupa forskning när det kom till syndromet tourette. I pressmeddelandet hyllade de också serien som lyfter upp syndromet ur skuggorna och skapar debatter kring det. Kanske inte den effekt Matt och Trey hade väntat sig direkt?

03) Karaktären Kenny är faktiskt baserad på en riktig person. Det är en barndomsvän till Trey Parker, som faktiskt till och med hette Kenny, som var byns fattigaste unge, och som tenderade att ständigt skolka från skolan, vilket fick de andra i klassen att skoja om att han hade ”dött” (därav dör Kenny i varje avsnitt). Han hade också en luvtröja som gjorde att det lät som att han mumlade när han pratade. Det låter väl exakt som Kenny i South Park?

southpark1

04) När South Park sände sitt ”Family Guy”-avsnitt fick de mottaga blommor från The Simpsons-teamet.

05) Sången ”Chocolate Salty Balls” från South Park lyckades med bedriften att bli den mest spelade singeln i Storbritannien år 1998.

06) George Clooney insisterade på att få en gästroll i South Park, och visst fick han det – som Stans hund. Han lyckades göra ifrån sig ett par riktigt bra skall, ska skaparna ha sagt efteråt. Även Jay Leno har gjort röst åt Cartmans katt – i form av jamande.

07) ”Pokemon” betyder på japanska ”pocket monsters” (fickmonster), och när South Park gjorde parodi på ”Pokemon” döpte dem avsnittet till ”Chinpokomon” – som betyder ”Penis monsters” (penismonster).

southpark2

08) I slutet av avsnittet ”Trapped in the Closet”, där de gör parodi på Scientologikyrkan, bytte de ut alla namn i eftertexterna till ”John Smith” och ”Jane Smith”, just för att scientologerna är kända för att stämma bolag till höger och vänster. Givetvis är det med glimten i ögat som de bytt ut alla namn.

09) Det finns en utomjording gömd i samtliga avsnitt av South Park. Har du sett honom någon gång?

10) Skaparna, Matt och Trey, ville egentligen ta död på karaktären Kyle efter säsong fem, eftersom han var för lik Stan. Istället ville de ta in Butters till gruppen, men så blev inte fallet och Kyle fick fortsätta och gör än idag.

 

Läs även
familyguyfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Family Guy

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar