10 fakta du antagligen inte visste om bananer

Banansläktet, eller bananer,  är ett släkte av enhjärtbladiga växter som ingår i familjen bananväxter (kanske inte helt oväntat). Banansläktet beskrevs för första gången av botanikern Georg Eberhard Rumphius, men erkändes formellt i Linnés ”Species Plantarum” år 1753. När Linné skrev detta verk kände han bara till en sorts bananer som fanns i ett växthus – i Nederländerna. Idag är bananer den frukt som äts mest i hela världen, oavsett kontinent. Du kanske själv trycker i dig hejdlöst mycket av dessa gula frukter i hopp om att bygga större muskler kombinerat med din träning? Eller slänger ner lite strimlor av bananer i din frukostyoghurt? Eller varför inte ha det på pizzan? Här är tio fakta som du bör känna till om den frukt vi äter allra mest av!01) ”När ska egentligen en banan plockas?”-diskussionen har du säkerligen haft med någon tidigare. En del säger gröna, andra säger gula. Men sanningen är att de ska plockas från trädet precis när de har blivit grönfärgade och är lite hårdare. Då är de som allra färskast.

02) Bananer är naturligt radioaktiva. Men oroa dig inte, den lilla mängd radioaktivitet kan omöjligt påverka din kropp. Anledningen till att de är radioaktiva beror på den höga mängd kalium-40 som de innehåller.

03) Det finns cirka 1 000 olika typer av bananplantor världen över idag. Dock är majoriteten av bananer på dessa bananplantor oätliga.

bananer1

04) Cirka 100 miljarder bananer konsumeras världen över årligen här på vår planet. Det vill också säga att det är världens fjärde mest populäraste produkt som är ätbar. Bara vete, ris och majs säljer mer.

05) Eftersom bananer är den enda frukt som innehåller stora mängder av aminosyran tryptofan och vitamin B6, betyder det också att en banan faktiskt kan göra dig på ett bättre humör än vad du tidigare var på. Dessa aminosyror hjälper kroppen att producera serotonin – det naturliga ämnet som motverkar depression (vilket också antidepressiva tabletter ofta innehåller).

06) Bananer är en av de mest hälsosamma av dess naturligaste födor vi har här på jorden. De innehåller knappt något fett, snåla på kalorier och har en mängd B6-vitaminer i sig. Utöver detta innehåller de också en rad nyttiga och andra vitaminer, och enligt studier kan bananer också hjälpa dig från hjärt- och kärlsjukdomar, precis som de håller cancer borta. Detta är dock inte bevisat till 100% ännu.

07) En så kallad ”lukt- och smak-behandling” som ett forskarlag har studerat på Foundation i Chicago, kan vissa livsmedel lura din hjärna att tro att du faktiskt ätit det du luktar på när du är hungrig. En av dessa livsmedel är bananer.

bananer2

08) Det kan finnas en anledning till varför de flesta av världens bästa idrottare älskar bananer. Idrottaren Yohan Blake äter enligt uppgifter 16 bananer per dag! En färsk studie från Appalachian State University Human Performance Lab fann att konsumera en halv banan var 15:e minut under ett cykellopp var lika effektivt som att dricka en kolhydrat sportdryck var 15:e minut. Däremot saknar sportdrycker ämnen som bananer istället innehåller, som fungerar som bränsle för dina muskler.

09) Att köpa bananer idag är billigare än vad det var för över 30 år sedan. Sedan 1980-talet har priset på dessa gulfärgade rackare gått ner med cirka 37%, om man räknar till inflationen.

10) I snitt äter européer 12,7 kg banan årligen – vardera!

 

Läs även
ananasfokus
10 fakta du antagligen inte visste om ananas

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar