1
1 point

Landet Nya Zeeland är egentligen relativt ungt fortfarande. För inte mer än 800 år sedan visste vi inte ens om den stora ön, och den var då helt obebodd av mänskligheten. Nu ses Nya Zeeland i många sammanhang som ett föredöme för många av världens alla länder, och här lyder tio fakta som du bör känna till om landet.

Nya Zeeland är nyföretagarnas meka…

Nya Zeeland är det land där det går allra snabbast att starta ett företag; endast en dag. Detta kan jämföras med exempelvis industrilandet Tyskland, där det tar upp till 15 dagar. Det länder som ligger närmast Nya Zeeland är Australien, Portugal och Hongkong, där det tar tre dagar.

Landet var först med kvinnlig rösträtt…

Av alla moderna och för tillfället självständiga länder var landet i fråga det land som först tillät rösträtt för kvinnor.

Har tre officiella språk…

Landet har inte bara ett officiellt språk, som de flesta, utan tre;, ett av dem är teckenspråket. De andra två är engelska och maori

Inte i närheten av lika ormrikt som Australien…

Australien är kända för sina ormar, men i Nya Zeeland finns det inga ormar som krälar på torr yta. Åtminstone inte ute i det fria.

Provsprängde tsunamibomber ihop med USA…

Under andra världskriget provsköt Nya Zeeland tillsammans med USA totalt 3 700 styck så kallade ”tsunamibomber”, som skulle kunna slå ut kustbelagda städer.

Bebis blev döpt efter en datorterm…

En domstol i landet tillät en nyfödd bebis att bli döpt till ”Number 16 Bus Shelter” (en datorterm), efter att föräldrarna överklagat statens beslut.

Här skulle hela världens befolkning få plats…

Om hela världen skulle leva lika tätbefolkat som de gör på Manhattan, USA, skulle alla världens människor kunna få plats och bo endast på Nya Zeeland ihop.

Fynd av unik bakterie…

År 2013 hittade man en bakterie i landet som var resistent mot samtliga antibiotikamediciner vi har här på jorden.

Väldigt lite korruption…

Landet delar plats med Sveriges grannland Danmark om att vara det minst korrupta landet på jorden.

Hem till världens brantaste bilväg…

Världens brantaste bilväg finns i Nya Zeeland, Baldwin Street som ligger i staden Dunedin. Backen lutar hela 38°. Att åka ner för den är inga större problem, men uppför gäller det att ha en stark motor!

Första transsexuella i ett parlament…

År 1999 blev en före detta prostituerad den första transsexuella människa att ingå som medlem i parlamentet.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win