Hinduism – eller Sanatana Dharma – är samlingsnamnet för en rad indiska sedvänjor, religiösa föreställningar och filosofiska koncept. Det finns inte någon vedertagen definition av hinduismen som religion eftersom den inte har någon stiftare, ingen av alla erkänd helig skrift eller någon övergripande organisation. Gemensamt för de flesta riktningar inom hinduismen är likväl föreställningen om en allomfattande princip eller väsen kallad brahman och läran om själens återfödelse (samsara) i nya gestalter beroende av individens gärningar i livet, kallat karma. Hinduismen är den dominerande religionen i Indien med omkring 1 miljard anhängare och är en av världens äldsta religioner. Med detta sagt följer nedan tio fakta som du säkerligen inte kände till om just hinduismen!

Äldsta religionen…

Hinduism är den äldsta kända religionen i världen som utövas än i dag. Hinduismens tidigaste dokument återgår till cirka 5 500 år f.Kr.

Ingen vet hur det startade…

Ingen vet – eller ens bryr sig att veta – hur religionen startade. Det finns ingen känd grundare av hinduismen; Det är ett sätt att leva på. Religionen har utvecklats genom åren och kommer att fortsätta att göra det. Tack vare att religionen saknar stiftare och helig skrift har hinduismen också ifrågasatts om det verkligen ska räknas som en religion.

Uppdelat i fyra tidsperioder…

Tiden separeras i fyra yugor. I slutet av den fjärde yogan kommer alla människor att  i en apokalyps, och en ny era kommer att uppstå. Varje yoga varar i tusentals år, med en cykel på 4,32 miljarder år. Just nu lever vi i den andra halvan av den sista yogan. Men oroa dig inte – apokalypsen kommer inte att komma förrän om ytterligare 300 år.

Majoriteten av hinduer bor i Indien…

Hinduism är den tredje största religionen i världen. Mer än en miljard människor anser sig vara hinduer, och 85% av alla hinduer bor i Indien.

Skriven i världens äldsta språk…

Sanskrit är det äldsta kända språket i världen, även kallat ”alla språks mamma”. Varje hinduisk bok är skriven i sanskrit, och man säger att sanskrit är demi-gudarnas språk.

10 fakta du antagligen inte visste om Notre-Dame

10 fakta du antagligen inte visste om Notre-Dame

Cathédrale Notre-Dame de Paris betyder ungefär "Vår frus katedral i Paris"), och kallas i vanligt tal bara för Notre-Dame. Katedralen finner du i Paris, belägen på ön Île de la Cité i floden Seine. Den uppfördes mellan 1163 och 1345 och ritades av Maurice de Sully....

10 fakta du antagligen inte visste om halalslakt

10 fakta du antagligen inte visste om halalslakt

Skäktning är en slaktmetod föreskriven inom judendom (kosherslakt) och islam (halalslakt). I båda fallen avlivas djuret genom att halspulsådrorna skärs av med kniv. I Sverige finns det ett effektivt förbud mot slakt av stora djur som inte avlivas utan föregående...

10 fakta du antagligen inte visste om satanism

10 fakta du antagligen inte visste om satanism

Satanism är en heterogen samling av filosofiska och religiösa trosuppfattningar som grundar sig på ett aktivt ställningstagande för satansfiguren. Idén om djävulsdyrkande sällskap tros komma från slutet av 1300-talet, men föreställningen om människor som ingått i...