3
3 poäng

Hinduism – eller Sanatana Dharma – är samlingsnamnet för en rad indiska sedvänjor, religiösa föreställningar och filosofiska koncept. Det finns inte någon vedertagen definition av hinduismen som religion eftersom den inte har någon stiftare, ingen av alla erkänd helig skrift eller någon övergripande organisation. Gemensamt för de flesta riktningar inom hinduismen är likväl föreställningen om en allomfattande princip eller väsen kallad brahman och läran om själens återfödelse (samsara) i nya gestalter beroende av individens gärningar i livet, kallat karma. Hinduismen är den dominerande religionen i Indien med omkring 1 miljard anhängare och är en av världens äldsta religioner. Med detta sagt följer nedan tio fakta som du säkerligen inte kände till om just hinduismen!

Äldsta religionen…

Hinduism är den äldsta kända religionen i världen som utövas än i dag. Hinduismens tidigaste dokument återgår till cirka 5 500 år f.Kr.

Ingen vet riktigt hur det startade…

Ingen vet – eller ens bryr sig att veta – hur religionen startade. Det finns ingen känd grundare av hinduismen; Det är ett sätt att leva på. Religionen har utvecklats genom åren och kommer att fortsätta att göra det. Tack vare att religionen saknar stiftare och helig skrift har hinduismen också ifrågasatts om det verkligen ska räknas som en religion.

Uppdelat i fyra tidsperioder…

Tiden separeras i fyra yugor. I slutet av den fjärde yogan kommer alla människor att  i en apokalyps, och en ny era kommer att uppstå. Varje yoga varar i tusentals år, med en cykel på 4,32 miljarder år. Just nu lever vi i den andra halvan av den sista yogan. Men oroa dig inte – apokalypsen kommer inte att komma förrän om ytterligare 300 år.

Majoriteten av hinduer bor i Indien…

Hinduism är den tredje största religionen i världen. Mer än en miljard människor anser sig vara hinduer, och 85% av alla hinduer bor i Indien.

Skriven i världens äldsta språk…

Sanskrit är det äldsta kända språket i världen, även kallat ”alla språks mamma”. Varje hinduisk bok är skriven i sanskrit, och man säger att sanskrit är demi-gudarnas språk.

En hinduist väljer själv gud…

När det gäller gudar är hinduismen inte en sann polyteism. Hinduismer tror på en gud, Brahma, som manifesteras i tusentals andra gudar. Det är upp till varje hinduism vilken gud de dyrkar. 

Mycket av vår matematik härstammar från hinduerna…

Grundläggande begrepp inom matematik, som antalet nolldecimalsystemetoändligheten och pi, användes först av hinduerna.

Nummer 108…

Nummer 108 är det heligaste numret som finns för hinduer. Det är förhållandet mellan solens avstånd från jorden till solens diameter, liksom förhållandet mellan månens avstånd från jorden till månens diameter.

Äktenskapets koncept härstammar från hinduismen…

Vi har hinduerna att tacka för mycket! Inte nog med all matematisk lära vi i dag använder oss utav, utan också när det kommer till konceptet av ett äktenskap, som faktiskt härstammar från hinduismen.

Hinduism ett färdigt ord…

Ordet ”hinduism” betyder inte någonting, eftersom hinduismen inte började som en religion. Det är ett färdigt ord som användes av greker och araber för att beskriva dem som är från Shindu-floden. Livsstilen som dessa människor följer kallas hinduism.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win