2
2 points

Från episka slagfält till oväntade vändningar, har storfilmer alltid erbjudit spännande och minnesvärda ögonblick för biopubliken. Men trots att vi slukar dem på bioduken eller i hemmet, finns det ibland detaljer som kan glida förbi vår uppmärksamhet. I denna artikel ska vi avslöja några fascinerande hemligheter och missade aspekter i några av de största filmerna genom tiderna. Från subtila blinkningar till tidigare filmer i franchisen till dolda ledtrådar som pekar på framtida händelser, kommer vi att ta en närmare titt på dessa små – men betydelsefulla – detaljer som gör att storfilmer fortsätter att överraska och fascinera oss.

Good Will Hunting (1997)…

Scenen där Sean (Robin Williams) och Will (Matt Damon) är på hans kontor, och Sean börjar prata om sin döda fru och hennes pruttande upptåg, är helt improviserat av Robin Williams. Och Matt Damons asgarv i scenen är helt på riktigt. Men det här är ganska välkänt sedan tidigare – vad du däremot kanske har missat är att även kameramannen har svårt för att hålla sig för skratt när scenen spelas in, då man kan se hur kameran skakar från och till under hela Robin Williams improvisation.

Blood Diamond (2006)…

Danny Archer (Leonardo DiCaprio) är troligtvis HIV-positiv. Det är därför han inte gör några lyckade raggningar mot reportern och att han inte längre är i armén. I en scen när en prostituerad kommer fram till honom och säger ”Jag är säker. Ingen hiv”, svarar han, ”Ja, ja. Jag har hört den förut”. Dessutom, i slutet (läs inte detta om du inte har sett filmen ännu), när han blir skjuten låter han ingen sätta press på skottskadan, då han antagligen inte vill att någon ska smittas.

The Wolf of Wall Street (2013)…

Och när vi ändå är inne på DiCaprio; den riktiga Jordan Belfort, som filmen The Wolf of Wall Street baseras kring, dyker upp i en kort roll i filmens slutscen, och presenterar sin bio-stand-in Leonardo DiCaprio.

Spaceballs (1987)…

Millennium Falcon från Star Wars: Episod IV – A New Hope (1977) gör ett framträdande i den här satirfilmen om Star Wars. Titta noga på den yttre bilden av Space Diner och du kan se den parkerad där bland de andra rymdfordonen. Om du inte orkar se om filmen, kan du ta en titt på bilden nedanför annars.

28 Days Later (2002)…

När Jim (Cillian Murphy) är på matstället talar ett av de smittade barnen. När Jim brottas med pojken, hörs det tydligt på soundtracket att pojken ropar ”Jag hatar dig!” flera gånger, innan Jim dödar honom med sitt basebollträ. I regissörs-/författarkommentaren på DVD:n diskuterar Danny Boyle hur ursprunget till infektionen var ”ilska”, så filmskaparna bestämde sig för att lägga mycket ”våldsamma tal” på soundtracket för scener som involverade de infekterade. Enligt Boyle, för just den här scenen, gjorde de det lite för högt dock.

American Psycho (2000)…

boken American Psycho är den sista meningen ”THIS IS NOT AN EXIT”. I den sista scenen i filmen när Patrick Bateman (Christian Bale) håller sin interna monolog finns det en skylt i bakgrunden som säger ”THIS IS NOT AN EXIT”.

Die Hard (1988)…

Den slarviga affärsmannen Harry Ellis (Hart Bochner) ses bruka kokain tidigt i filmen. Senare försöker han arbeta med terroristerna som en mellanhand för dem och McClane (Bruce Willis). När han pratar ser vi en av skurkarna ge honom en burk Coca-Cola, vilket antyder att han bad om ”cola” och att de missförstod. Han ser minst sagt förvirrad ut.

Blues Brothers (1980)…

slutet av filmen är killen som spelar kontoristen på Cook County Tax Assessor’s Office stjärnregissören Steven Spielberg. Det var dock inte Spielberg som regisserade Blues Brothers, utan John Landis.

Sagan om ringen: Härskarringen (2001)…

När Sam berättar för Frodo att han nu är det längsta han någonsin har varit hemifrån, syns en bil som kör förbi i bakgrunden. De klippte dock bort detta i DVD-versionen. I en efterföljande tidningsintervju erkände regissören Peter Jackson att bilen var där. Dessutom, när kameran panorerar över de döda orchkropparna efter orchstriden, sätter sig en av de förmodade döda orcherna upp och ser sig omkring innan scenen bryts.

Tillbaka till Framtiden (1985)…

Gallerian där Marty McFly (Michael J. Fox) träffar Doc Brown (Christopher Lloyd) för deras tidsreseexperiment kallas ”Twin Pines Mall”. Doc Brown kommenterar att den gamle bonden Peabody brukade äga all mark och att han odlade tallar där. När Marty går tillbaka i tiden springer han över och slår ner en tall på Peabodys egendom. När han kommer tillbaka till köpcentret i slutet av filmen, identifierar skylten vid köpcentret köpcentret som ”Lone Pine Mall” istället.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win