3
3 points

Den där känslan av skamsenhet när man lägger av världens brakare i en hiss, och hastigt tittar runt för att med hjälp av ögonen skylla på någon annan, det har vi nog nästan alla upplevt. Eller när man släpper lös en smygare framför TV:n med familjen samlad och energifyllt börjar sjunga på Lejonkungens ”Känn en doft av kärleken”, då vet man att de onda blickarna snart kommer. Här är tio fakta om pruttar, ämnet som för vissa är det roligaste som finns, men för andra bara är äckligt och perverst.

En ballong om dagen är… bra för magen…?

Du pruttar tillräckligt mycket varje dag för att fylla en hel ballong på 700 milliliter. Nej, vi skojar inte, var stolt istället!

Nu kan även du mäta dina pruttar…

Om en fjärt kan mätas? Absolut! Bara man har rätt verktyg, så klart. Med hjälp av en analkateter uppstoppad i det gyllene hålet och en specialtub kan man mäta exakt den volym som slinker ur en vid varje tillfälle man behöver lätta på trycket.

Jo, kvinnors pruttar luktar värre än mäns…

Myten säger att kvinnors pruttar i regel luktar värre än mäns. Och ja, myten stämmer faktiskt helt och hållet. Anledningen är att kvinnor har en högre koncentration av hydrogensulfid.

Du kan uppenbarligen både prutta snabbt och högt…

Ungefär tre meter i sekunden har en medelhastighet på din fjärt. Och inte nog med detta, en trång ringmuskel leder också till en i regel lite mer högljudd prutt!

Hitler var känd för sin dåliga mage…

Adolf Hitler hade några hemska lukter på sina gaser. Anledningen bakom de illaluktande pruttarna handlar till största del på grund av Hitlers hepatit och magkramper. Att han också dagligen tryckte i sig 28 olika läkemedel gjorde väl inte susen för tarmarna heller. Men det var nog ingen av hans befäl som vågade klaga över den dåliga doften.

Ett helt nytt sätt att hälsa på…

Den sydamerikanska stammen Yanomami, som håller till i Amazonas djungel, hälsar genom att fjärta mot varandra. Frågan är då om man är ofin om man inte kan få fram någon ”gasläcka” när man ska hälsa på sin svärmor?

Vissa gillar faktiskt den dåliga luften…

Men det är inte alla som ogillar dina stinkbomber. Har du hund? Då kanske du har lagt märke till att din hund gärna trycker nosen mellan benen eller skinkorna på dig efter att ha släppt lös en brakare som heter duga. Anledningen till detta är enkelt; de älskar aromerna som fjärtarna består av.

Teoretiskt sett går det att bygga en atombomb av fjärtar…

Hur många fjärtar skulle krävas för att uppnå samma effekt som en atombomb? Ja, det forskas då i allt. Precis allt. En studie visar att om du fjärtar nonstop i sex år och nio månader har du lyckats fisa ihop till samma kraft som en atombomb. En annan studie säger att om alla jordens människor avlägger nio fjärtar i rad har du också uppnått samma effekt. Nu vet vi detta viktiga.

Att lukta på någons fjärt är inte farligt – tvärtom…

Enligt forskare på Exeter University i England kan det vara hälsosamt att andas in små doser av andras pruttar. Enligt studier ska detta vara hjälpsamt för att förhindra strokes, demens, cancer och hjärtattacker. Hur mycket jag än försöker förklara detta för min sambo tror hon inte på mig. Hon lär dock aldrig bli sjuk.

Under ytan är det pruttfritt…

Försök att fjärta på tio meters djup under vattnet. Det går inte, och detta är tack vare trycket.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
4
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
2
lol
omg omg
3
omg
win win
0
win