Kackerlackor rankas ganska högt bland de kryp du helst inte vill finna i hemmet. Men hur äckliga de än är, och hur gärna man än vill trampa ihjäl dem, så döljer sig en hel vetenskap bakom dessa småkryp. Här är tio av det mest intressanta.

Kan leva veckor utan huvud…

Kackerlackor som har blivit av med huvudet kan fortsätta att leva i veckor. Till slut dör de för att de svälter de ihjäl. De är med andra ord inte så lätta att ha ihjäl som man lätt kan tro.

Väldigt social av sig…

Kackerlackor har sitt eget så kallade kvarter, precis som vi människor i regel har när det kommer till boende och grannar. Likt människan är de också sociala och mår psykiskt dåligt om de är utan sällskap under längre perioder.

Ny ras kan leva under fryspunkten…

En nyupptäckt ras kackerlacka upptäcktes nyligen i USA. Den kan leva i temperaturer under fryspunkten. Inte ens Antarktis kan känna sig trygga från dem längre!

Likt superhjältar…

Efter experiment utförda i rymden har det visat sig att Kackerlackor blir både starkare och snabbare om de föds i rymden jämfört med jorden. Skrämmande likt ett Marvel-scenario.

Äldre än dinosaurierna…

Kackerlackor fanns redan 120 000 000 år före dinosaurierna satte foten på jorden. De hade sin storhetstid på karbontiden för 300 000 000 år sedan. 

10 vanligaste kattraserna i Sverige

10 vanligaste kattraserna i Sverige

Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa...

10 vanligaste hundraserna i Sverige

10 vanligaste hundraserna i Sverige

Att skaffa hund är inte alltid det lättaste. Ska man ha en stor? En liten? En som kräver mycket motion, eller kanske en lite latare vovve som heller inte kräver så mycket mental träning? Hundar finns i alla möjliga olika storlekar och utföranden, men det är också ett...

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

Kolibrier (Trochilidae) är en stor familj av mycket små fåglar som förekommer i en rad olika typer av biotoper över stora delar av den amerikanska kontinenten. Det finns cirka 320 olika arter, bland dem världens minsta fågel - bikolibrin (Mellisuga helenae) - som bara...