Välj en sida

Kackerlackor rankas ganska högt bland de kryp du helst inte vill finna i hemmet. Men hur äckliga de än är, och hur gärna man än vill trampa ihjäl dem, så döljer sig en hel vetenskap bakom dessa småkryp. Här är tio av det mest intressanta.

Kan leva veckor utan huvud…

Kackerlackor som har blivit av med huvudet kan fortsätta att leva i veckor. Till slut dör de för att de svälter de ihjäl. De är med andra ord inte så lätta att ha ihjäl som man lätt kan tro.

Väldigt social av sig…

Kackerlackor har sitt eget så kallade kvarter, precis som vi människor i regel har när det kommer till boende och grannar. Likt människan är de också sociala och mår psykiskt dåligt om de är utan sällskap under längre perioder.

Ny ras kan leva under fryspunkten…

En nyupptäckt ras kackerlacka upptäcktes nyligen i USA. Den kan leva i temperaturer under fryspunkten. Inte ens Antarktis kan känna sig trygga från dem längre!

Likt superhjältar…

Efter experiment utförda i rymden har det visat sig att Kackerlackor blir både starkare och snabbare om de föds i rymden jämfört med jorden. Skrämmande likt ett Marvel-scenario.

Äldre än dinosaurierna…

Kackerlackor fanns redan 120 000 000 år före dinosaurierna satte foten på jorden. De hade sin storhetstid på karbontiden för 300 000 000 år sedan. 

10 fakta du antagligen inte visste om bävrar

10 fakta du antagligen inte visste om bävrar

Bävrar (Castoridae) är en familj med vattenlevande däggdjur i ordningen gnagare. Familjen omfattar idag endast släktet Castor med de två arterna europeisk bäver och amerikansk bäver. Fossiler har dock bevisat att familjen en gång i tiden omfattade en stor mångfald...

10 fakta du antagligen inte visste om beagle

10 fakta du antagligen inte visste om beagle

Beagle är en hundras som härstammar från Storbritannien. Den är en liten drivande hund av braquetyp som står nära foxhound och harrier och framavlades främst för att spåra och driva hare. Idag är den dock vanlig som sällskapshund. I en undersökning från 2012/2013...

10 fakta du antagligen inte visste om shetlandsponny

10 fakta du antagligen inte visste om shetlandsponny

Shetlandsponny är en av världens minsta hästraser och kommer ursprungligen från Shetlandsöarna utanför Skottland. Dess ursprung är relativt okänt, men troligtvis härstammar de från skandinaviska ponnyer och ponnyer som fördes från Asien av kelterna under 200-100-talet...