Välj en sida

Kackerlackor rankas ganska högt bland de kryp du helst inte vill finna i hemmet. Men hur äckliga de än är, och hur gärna man än vill trampa ihjäl dem, så döljer sig en hel vetenskap bakom dessa småkryp. Här är tio av det mest intressanta.

Kan leva veckor utan huvud…

Kackerlackor som har blivit av med huvudet kan fortsätta att leva i veckor. Till slut dör de för att de svälter de ihjäl. De är med andra ord inte så lätta att ha ihjäl som man lätt kan tro.

Väldigt social av sig…

Kackerlackor har sitt eget så kallade kvarter, precis som vi människor i regel har när det kommer till boende och grannar. Likt människan är de också sociala och mår psykiskt dåligt om de är utan sällskap under längre perioder.

Ny ras kan leva under fryspunkten…

En nyupptäckt ras kackerlacka upptäcktes nyligen i USA. Den kan leva i temperaturer under fryspunkten. Inte ens Antarktis kan känna sig trygga från dem längre!

Likt superhjältar…

Efter experiment utförda i rymden har det visat sig att Kackerlackor blir både starkare och snabbare om de föds i rymden jämfört med jorden. Skrämmande likt ett Marvel-scenario.

Äldre än dinosaurierna…

Kackerlackor fanns redan 120 000 000 år före dinosaurierna satte foten på jorden. De hade sin storhetstid på karbontiden för 300 000 000 år sedan. 

10 fakta du antagligen inte visste om honungsbin

10 fakta du antagligen inte visste om honungsbin

Honungsbin (Apis på latin) är ett släkte i insektsordningen steklar som tillhör familjen långtungebin. Samtliga arter utom det vanliga honungsbiet - som du bland annat finner här i Sverige - har asiatisk utbredning. Men det är inte bara honungsbin som producerar...

10 fakta du antagligen inte visste om pudlar

10 fakta du antagligen inte visste om pudlar

Pudlar finns i hela fyra olika storlekar: toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och storpudel, som alla räknas till rasgruppen sällskapshundar. I en undersökning från 2012/2013 räknades pudeln in som världens tredje vanligaste hundras och var ursprungligen en...