6
6 poäng

Kackerlackor rankas ganska högt bland de kryp du helst inte vill finna i ditt hem. Men hur äckliga de än är, och hur gärna man än vill trampa ihjäl dem, så döljer sig en hel vetenskap bakom dessa småkryp. Här är tio av de mest intressanta fakta du bör ha koll på om just kackerlackorna!

Kan leva i veckor utan huvud…

Kackerlackor som har blivit av med huvudet kan fortsätta att leva i veckor. Till slut dör de för att de svälter de ihjäl. De är med andra ord inte så lätta att ha ihjäl som man lätt kan tro.

En väldigt social insekt…

Kackerlackor har sitt eget så kallade kvarter, precis som vi människor i regel har när det kommer till boende och grannar. Likt människan är de också sociala och mår psykiskt dåligt om de är utan sällskap under längre perioder.

Ny ras kan leva under fryspunkten…

En nyupptäckt ras kackerlacka upptäcktes nyligen i USA. Den kan leva i temperaturer under fryspunkten. Inte ens Antarktis kan känna sig trygga från dem längre!

”Superkackerlackorna”…

Efter experiment utförda i rymden har det visat sig att kackerlackor blir både starkare och snabbare om de föds i rymden jämfört med här nere på jorden. Skrämmande likt ett Marvel-scenario, eller hur?

Är äldre än dinosaurierna…

Kackerlackor fanns redan 120 000 000 år före dinosaurierna satte fötterna på jorden. De hade sin storhetstid på karbontiden för 300 000 000 år sedan. 

Fiser mest av alla…

Inte nog med att de ser mindre tilltalande ut, de är även den ras på jorden som fiser mest. Så glöm allt vad kossornas fjärtar heter och fokusera istället på dessa småkryp!

Smarta och kan ta gruppbeslut…

Kackerlackor kan ta gruppbeslut. Om en grupp på 50 kackerlackor försöker att klämma sig in på en plats som bara rymmer 40 styck, delar de upp sig till två grupper istället, varpå den ena gruppen letar nytt boende.

Tänk på det nästa gång du äter choklad…

Chokladkakor brukar ofta innehålla spår av kackerlackor. I snitt har en chokladkaka sex olika typer av insekter som ingrediens. Även chokladens bästa vänner är fyllda med spår av antenner och ben, som till exempel jordnötssmör och popcorn. Mums.

Används ofta inom sport…

Människan har ännu inte funnit kackerlackor tillräckligt stora att rida på, och sannolikheten att vi gör det är inte så stor heller. Så det här tar ju bort möjligheten att utöva en stor mängd sport med krypen, men det hindrar inte oss människor! I vissa länder är det populärt att tävla med kackerlackor, antingen i form av ett race eller satsa pengar på vinnande kryp i en match om döden.

Allätare…

En kackerlacka är minst sagt en allätare. Det äter allt de kommer över, toalettpapper, lim, skräp, hår. Ja, allt. Vanligt är annars att insektssläktet gärna föredrar något åt det lite sötare hållet. Och om du hade som plan att svälta ihjäl kackerlackorna som gömmer sig under dina möbler där hemma är det nog bäst att tänka om. De kan nämligen klara sig utan föda i sex veckor.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

6
6 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
3
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
4
love
lol lol
0
lol
omg omg
4
omg
win win
4
win