2
2 points

Sverige har ett återvinningssystem som vi kan vara stolta över. Bara för ett par år sedan visade Irlands regering stort intresse i vårat pantsystem, just för att det är unikt och ger uppmuntrande resultat. Men så ser det tyvärr inte ut i andra länder, och just återvinning av plast och aluminium hamnar istället ofta i våra hav och miljön. När saker och ting inte återvinns blir det väldigt krävande för miljön i form av energiförluster. Här är tio fakta du måste veta om återvinning!

Så mycket skog blir dagligen till toapapper…

27 000 träd fälls varje dag bara för att bli till toalettpapper. Observera då också att bara cirka 25% av jordens invånare använder denna lyxvara.

Därför ska du panta dina burkar och flaskor…

Att återvinna en enda PET-flaska sparar lika mycket energi som det skulle ta att hålla en glödlampa på 60W lysande i sex timmar.

Plasten i havet skadar det marina livet…

Tusentals marina djur dör årligen då de sväljer plastpåsar när de tror att det är fiskar. Varje år dumpas cirka 6 miljarder ton med skräp i våra hav.

Skrämmande ur ett miljöperspektiv…

Bara i USA kastas 2,5 miljoner plastflaskor i brännbara sopor – per timma! En del hamnar också i miljön, och tänk då på att varje flaska tar 500 år för att förmultna.

De bör verkligen skaffa ett pantsystem…

Varje år slängs det dessutom tillräckligt med pantburkar och flaskor för att nå till månen och tillbaka tjugo gånger om, om de skulle staplas på varandra – bara i USA!

En bra början åtminstone…

New York, USA, gör allt för att förbättra sin miljö. Sedan år 2015 måste alla invånare återvinna elektronik, som gamla datorer och TV-apparater. Annars kan de få böter på upp till 100 dollar.

En aluminiumburk motsvarar 2 timmar…

Att återvinna en aluminiumburk sparar ungefär lika mycket energi som en TV förbrukar på två timmar. Återvunnen aluminium kräver bara 5% av energin jämfört med produktion från råmalm. Panta dina burkar, så kan du kolla på en hel fotbollsmatch med gott samvete!

Plasten den värsta boven i dramat…

Varje ton med plast som återvinns sparar ungefär 16 fat olja. Återvinning av plast minskar inte bara råvaruuttag utan minimerar också miljöpåverkan.

Finnarna bäst i världen när det kommer till källsortering…

Finland är bäst i världen på källsortering. 90% av alla PET-flaskor återvinns, och i princip så gott som 100% av alla glasflaskor. Imponerande arbete, kära granne!

Och alla kan vi bli bättre…

Om bara USA på egen hand lyckas höja sin återvinning från idag 34,5% till 75% skulle det årligen motsvara lika mycket koldioxid som 50 000 000 bilar gör.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win