1
1 point

Antibiotikum – eller mer känt i pluralform: antibiotika – betyder för biologer ämnen som producerats av levande organismer i syfte att hålla andra organismer borta. Exempelvis lever både bakterier, och svampar antingen som parasiter eller på att bryta ned dött material. Eftersom båda har samma födokälla försöker de förgifta varandra genom att utsöndra ämnen som de andra inte tål. Exempelvis producerar penselmögel penicillin för att hålla bakterier borta, medan aktinobakterier producerar amfotericin för att hålla svampar borta. Lät det avancerat? Det är egentligen inte så avancerat som det låter, så här kommer tio fakta som du bör känna till inom ämnet!

Överbevisade världen på ett drastiskt sätt…

För att bevisa att magsår orsakas av bakterier, drack forskaren Barry Marshall buljong fylld med smittsamma bakterier, fick magsår och botade sig själv med antibiotika. Han vann ett Nobelpris år 2005.

Matallergier – ett växande problem…

Forskare har lyckats identifiera en naturligt förekommande bakterie i människans tarm som ser till att vi inte utvecklar matallergier. Dessa fördelaktiga tarmbakterier minskade dock vid frekvent antibiotikabruk vid ung ålder, vilket gör barn mer mottagliga för matallergier senare i livet.

Förfalskade läkemedel leder till höga dödssiffror…

Över 30% av alla läkemedel som säljs i utvecklingsländer är förfalskade. Ungefär 50% av malariamedicin och upp till 30% av all antibiotika är förfalskade, främst från Indien. Över 700 000 människor dör varje år från att konsumera förfalskade läkemedel.

Användes i mögelbröd av egypterna…

Forntida egyptier använde mögelbröd som en behandling för infekterade brännsår, eventuellt redan utnyttjande av antibiotikaffekterna av mögel som oavsiktligt upptäckts av Alexander Fleming.

Ett globalt jätteproblem inom köttindustrin…

En amerikansk undersökning av konsumentrapporter fann att 93% av läkarna är oroade över att köttindustrin använder antibiotika på fullt friska djur.

Nya antibiotikasubstanser upptäckta tack vare grodor…

Innan man kunde sätta mjölk på kylning hörde det inte till ovanligheten att man släppte ner en groda i mjölkflaskan för att hålla den färsk. Att studera detta begrepp har lett till att man har kunnat hitta nya antibiotikasubstanser

Jordnötsallergi kan kopplas till antibiotika…

Att ge antibiotika till barn kan vara livsavgörande – men det ökar också risken avsevärt för att de utvecklar en jordnötsallergi.

Kackerlackors hjärnor kan komma till hjälp…

Kackerlackornas hjärnor bär på hjälpsam antibiotika, tillräckligt starka för att döda bakterier som har utvecklat motstånd mot sjukhusets vanliga antibiotika som vi människor använder.

Åter igen ett jätteproblem inom köttindustrin…

Uppskattningsvis – som en rapport från år 2011 visar – används cirka 80% av all antibiotika som säljs till djur- och köttindustrin.

Räddningen kan vara hittad…

Det nya antibiotikumet (Teixobactin) som har upptäckts, det första sedan 30 år tillbaka, kan bana väg för en ny generation av antibiotika på grund av hur det upptäcktes, med hjälp av ett elektroniskt chipp för att odla mikroberna från jorden och sedan isolera deras kemiska föreningar.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win