Välj en sida

Graffiti syftar på text ibland med samband med bilder som i konstnärligt syfte uppförts på ytor i det offentliga rummet av privatpersoner. Termen avser oftast den graffiti som ”från 1970-talets början utvecklats av ungdomar i USA, som under subkulturella och oftast illegala former gör tags, throw-ups och pieces eller bilder som innehåller något av dessa formelement, huvudsakligen med sprayburkar på exempelvis murar och tåg”. Men mamma och pappa lärde säkert dig redan som barn att det är aja-baja att rita på offentliga utrymmen, så därför kommer här tio fakta som du bör känna till inom ämnet!

De var snuskiga redan förr…

Efter att ha upptäckt ruinerna av Pompeji upptäckte forskare antika graffiti, inklusive fraser som anspelade på att männen gett upp kvinnor, och istället letar sig till andra mäns bakar med sin penis.

Den berömda ”Lego-bron”

En tysk graffitikonstnär gjorde något spektakulärt, som fick många att höja på ögonbrynen. Artisten – som kallar sig för ”Megx” – målade nämligen en hel bro, så det såg ut som att den var byggd utav Lego. Se bilden nedanför.

Även vikingarna ville klottra

Vissa runskrifter man har funnit består bara av rent och skärt klotter. Ett exempel på detta är denna texten: ”Ingigerth är den vackraste av alla kvinnor” som står skrivet i en sten från vikingatiden.

Smidigt

Minnesplatsen för förintelsen i Berlin innehåller en anti-graffitikemikalie som visade sig vara tillverkad av samma företag som gjorde Zyklon B-gasen, som användes i koncentrationslägrets gaskammare under andra världskriget.

Vem var den där Kilroy egentligen…?

Under andra världskriget resulterade en amerikansk populärkulturtrend i att personer grafiterade ”Kilroy var här” över hela Europa, som övertygade Hitler om att Kilroy var en spion och Stalin tillsatte en utredning för att ta reda på vem den där ”Kilroy” egentligen var.

10 fakta du antagligen inte visste om Tinder

10 fakta du antagligen inte visste om Tinder

Är du en av alla de som svepar höger eller vänster på Tinder? Oroa dig inte, du är inte ensam! Idag har dejtingapplikationen cirka 57 miljoner användare, varav hela 4,1 miljoner användare är betalmedlemmar. De flesta vet nog redan vad Tinder är för något, men för den...