1
1 poäng

Genom transplantation kan sjuka organ och vävnader ersättas av friska från en annan människa, en donator. Numera går det att transplantera organ som njurar, lever, hjärta, lungor och bukspottskörtel. Det går även att transplantera vävnader som hud, hornhinnor, hjärtklaff och benvävnad. En förutsättning för transplantation är att det finns människor som donerar sina organ och vävnader efter sin död, så om du har glömt att skriva upp dig på donationslistan kan du snabbt göra det HÄR (öppnas i extern flik). Om du redan är uppskriven kan du istället ta del av dessa intressanta tio punkter och fakta om just organdonation!

Något att möjligen ta efter…?

Singapore har donationsregler som skiljer sig från andra länder markant. Om du inte är med i donationsregistret, men själv behöver ett organ donerat till dig, hamnar du längre ner i kölistan jämfört med de som är med.

De flesta religionerna öppna för donationer…

De flesta av de stora världsreligionerna ställer sig positiva till organdonation och transplantation, och uppmuntrar det dessutom. Det betonas dock ofta, att allt bör ske med stor respekt för den döda kroppens integritet. Det finns dock ett fåtal religioner som nekar all form av donation och/eller transplantation. 

Kina stjäl bovarnas organ…

Kina påstås vara engagerat i en masskörd med organ från fängelsefångar – med över 41 500 registrerade organtransplantationer som saknar förklaring eller ursprung.

Miljonär väckte starka reaktioner…

En miljonär meddelade att han skulle begrava sin Bentley efter sin död. Efter mycket negativa reaktioner avslöjade han att det hela handlade om att få upp ögonen för organdonation. ”Folk begraver saker som är mycket mer värdefulla än bilar, och ingen verkar bryr sig”, sade den brasilianska miljonären i ett pressmeddelande.

Bluffen som blev succé…

För att öka medvetenheten om bristen på organdonatorer hade en holländsk reality-TV-show deltagare som behövde en njure konkurrera om en donation. Det avslöjades senare som en bluff, men inom bara en månad registrerades 7 300 nya personer som organdonatorer och 50 000 hade begärt pappersarbete för att bli en givare.

Respektfullt i staterna…

Amerikanska sjukhus flaggar ofta med ”Donate Life-flaggan (strax under den amerikanska flaggan) för att hedra en ny lyckad organdonation. Familjer erhåller också en flagga för att hedra sin förlorade familjemedlem.

Få vill donera sina avlidnas familjemedlemmars organ…

Medan 69% till 75% av de amerikanska vuxna säger att de skulle vara villiga att bli organdonatorer, vägrar hälften av familjerna att samtycka till en organdonation av en avliden familjemedlem. Familjer kan neka donation även när det är den avlidnes uttryckta önskningar att donera.

Hepatit-infekterade kan också donera…

Praktiskt taget alla hjärndöda patienter är potentiella kandidater för organdonation, även de med specifika infektioner eller metastatisk cancer. Givare med hepatit kan ge organ till mottagare som också har hepatit; de med metastatisk cancer kan donera hornhinnor.

Lägre siffror i Japan…

Organdonationerna är betydligt lägre i Japan på grund av kulturella åsikter om döden. Dessa siffror tenderar dock till att öka i samband med nya generationer.

Var med och rädda åtta liv…

Det finns åtta organ som kan doneras: lever, lungor, hjärta, njurar, bukspottkörtel och tunntarmen. Dina vävnader kan också förbättra livskvaliteten för många sjuka människor. De vävnader du kan donera är din hud, hornhinnor, benvävnad inklusive senor och brosk, hjärtventiler och blodkärl.

Så, åter igen; om du inte redan är organdonator, se till att registrera dig på Livsviktigt.se och var med och rädda liv!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win