2
2 poäng

Att något så utsökt och delikatessfyllt som jordgubbar kan innehålla så mycket historia kunde nog ingen tro. Här följer tio fakta om jordgubbar som du antagligen inte kände till sedan tidigare!

En enda jordgubbe är klädd med 200 frön…

Jordgubben är den enda frukt som har sina frön på utsidan. En genomsnittlig jordgubbe är klädd med cirka 200 frön. Inte undra på att de lätt fastnar mellan tänderna.

Är egentligen inget bär…

Jordgubbar är egentligen inte bär. Ett bär har sina frön på insidan, men som tidigare nämnt växer de på utsidan på jordgubbarna. Och för att gå in på det hela till djupet, botanister hävdar att varje frö på en jordgubbe egentligen är en separat frukt. Alltså, frukter på en… frukt. Rörigt? [källa]

Jordgubbar är egentligen inte bär. Ett bär har sina frön på insidan, men som tidigare nämnt växer de på utsidan på jordgubbarna. Och för att gå in på det hela till djupet, botanister hävdar att varje frö på en jordgubbe egentligen är en separat frukt. Alltså, frukter på en… frukt. Rörigt?

Återkommer år efter år…

Om du planterar ett jordgubbsfrö kommer en planta att växa upp. Till en början kommer plantan inte att bära frukt omedelbart, men kommer att återkomma år efter år. En planta kan vara produktiv i cirka fem år innan du behöver plantera om den.

Jordgubbs-museum i Belgien…

Belgien har ett jordgubbs-museum där allt är dedikerat till jordgubben. På ”Le Musée de la Fraise” (”Jordgubbsmuseumet” översatt till svenska) kan du köpa allt från jordgubbssylt till öl som är smaksatt med jordgubb. Jordgubbsöl kanske inte är något att ta hem och skryta om på grillfesten med polarna dock?

Belgien har ett jordgubbs-museum där allt är dedikerat till jordgubbar. På ”Le Musée de la Fraise” (”Jordgubbsmuseumet” översatt till svenska) kan du köpa allt från jordgubbssylt till öl som är smaksatt med jordgubb. Jordgubbsöl kanske inte är något att ta hem och skryta om på grillfesten med polarna dock?

Nära besläktad med rosen…

Jordgubben är besläktade med rosor. Skulle du trampa över en jordgubbsplanta, passa då på att dofta på dem. De doftar nämligen lika gott som de smakar.

Användes flitigt i antikens Rom…

antika Rom trodde man att jordgubbar hade magiska och helande krafter. De använda jordgubbar för att behandla allt från depression till feber och njursten. Fungerade det? Nej, självklart inte.

Jordgubbar har bevisats kunna lindra cancer…

Majoriteten av forskare är överens om att jordgubbar kan förhindra eller förmildra en viss del av hjärtsjukdomar och cancer. Frukten innehåller en stor mängd av vitaminer, bland annat C, B6, K, fiber med mycket mer.

Majoriteten av forskare är överens om att jordgubbar kan förhindra eller förmildra en viss del av hjärtsjukdomar och cancer. Jordgubbar innehåller en stor mängd av vitaminer, bland annat C, B6, K, fiber med mycket mer.

Banan är inte det enda nyttiga att äta innan träningspasset…

Tränar du mycket? Då ska du äta jordgubbar innan passet! Frukten hjälper nämligen till att stärka syre- och blodflödet i kroppen. De som äter jordgubbar innan träning bränner också fler kalorier.

Kalifornien står för 80% av landets produktion…

Bara i den amerikanska delstaten Kalifornien produceras och odlas cirka 80% av den totala konsumtionen av hela USA.

Bara i den amerikanska delstaten Kalifornien produceras och odlas cirka 80% av den totala konsumtionen av hela USA.

Viktigt att tänka på…

Skölj alltid, alltid, alltid av jordgubbarna innan du ”snoppar” dem (plockar av skalken längst upp). Om du istället sköljer av dem efteråt finns det en stor risk att en stor mängd av jordgubbens naturliga olja rinner ut i avloppen. Och man vill ju njuta av dess fulla smak!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
2
win