1
1 poäng

Bacon är rökt och rimmat sidfläsk, alternativt orökt sidfläsk smaksatt med rökarom, som vanligen steks i tunna skivor eller tärningar. Det förekommer i frukostsammanhang, framförallt i Storbritannien, Danmark och USA, och äts då helst tillsammans med stekta ägg eller äggröra. Bacon kan också bland annat användas som en del av fyllningen på en pizza, tacos eller i en hamburgare. Ja, egentligen kan man väl äta bacon till allt. Vad passar inte till bacon, liksom? Här är tio fakta som du bör veta om världens bästa kött!

Visst tusan finns det en internationell bacondag…

Den 3 september kan du vara med och fira den internationella bacondagen! Ja, det finns faktiskt en sån!

Är beroendeframkallande…

Tro det eller ej, men det älskade köttet är faktiskt beroendeframkallande. Det innehåller nämligen sex typer av umami, som producerar ett beroendeframkallande ämne.

Dofta som bacon – varje dag…

Det finns en baconparfym. Ja, det här är också sant. Parfymen skapades redan under 1920-talet av John Fargginay, och eftersom den finns kvar än idag förutsätter jag att det går bra för parfymmärket. Skulle du vilja dofta en skvätt av bacon när du ska på dejt?

Så mycket äts av det älskade köttet – bara i USA…

Bara i baconets hemland – USA – äts det baconkött motsvarande totalvikten av 8,5 hangarfartyg. Om man nu vill mäta det väldigt konstigt.

Åter igen; baconlandet…

Och åter om baconets hemland – USA, där serverar cirka 69% av alla lunchrestauranger bacon dagligen, enligt en inhemsk studie.

Och det blir inte billigare med åren heller…

Priset på fläskkött är det högsta uppmätta sedan 1988. Med andra ord kostar det att leva gott.

Men köttet är ingen nyhet, direkt…

Baconen är ett av de äldsta typen av kött som människan har ätit. Redan 1 500 år f.Kr. tillagade man en form av bacon, enligt fynd.

Inget för amerikanarna, med andra ord…

Den kanadensiska baconen är egentligen inte riktigt som vi är van vid att äta den. Där består köttet istället nämligen av rökt fläskkarré.

Populariserades tack vare en reklamkampanj…

Här i Europa äter man ägg och bacon tillsammans hela 71% av tiden. Detta har vi att tacka för en brittisk reklamkampanj1920-talet som marknadsförde ägg och bacon som en gemensam frukost, vilket påverkade våra matvanor.

Engelsmännen höjer nog snittet rejält…

I genomsnitt äter en man från Europa ägg och bacon till frukost 12 gånger per år.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win