4
4 poäng

Begreppet fattigdom kan vara absolut eller relativt, men med växande klyftor blir den mer och mer absolut än vad den tidigare har varit. Trots oroligheter kring pengar är det många utvecklingsländer som går mot rätt håll och optimismen om en mer jämställd värld håller fortfarande i sig. Men tills dess lär vi få leva med fattigdom här i världen, och lyckligtvis är vi väldigt lyckligt lottade här i Sverige. Här följer tio fakta som du antagligen inte visste om fattigdom.

Barn mest drabbade…

Cirka 20 000 barn dör dagligen på grund av fattigdom. I de flesta fall handlar de om bristen på tillgång till rent vatten.

Över en miljard ständigt hungriga…

Mer än en miljard människor går och lägger sig hungriga ikväll. Med tanke på att vi i skrivande stund bara är 7,7 miljarder människor är det en ganska stor procentsats.

90 kronor om dagen…

Sverige klassas som ett rikt land, vilket vi bör vara mer än tacksamma för. Men visste du att 80% av världens invånare lever på mindre än 90 kronor om dagen.

Enorma klyftor…

Om du tjänar mer än 190 000 kronor om året tillhör du en av de 4% som tjänar bäst på vår planet.

Fortfarande utbredd fattigdom i Kina…

Trots att Kina ständigt utvecklas och kommit en bra bit på vägen lever fortfarande en stor grupp fattigt i landet. Nära 100 000 000 kineser lever på mindre än 8 kr om dagen.

Hummer fick ny betydelse…

Förr i tiden matade man slavar och fattiga med hummer. Detta då skaldjuren ansågs smutsiga och mat endast för fattiga. Nu är det dock tvärtom, äter man hummer har man pengar.

85 rikaste nästan lika rika som halva befolkningen…

De 85 rikaste personerna på jorden har lika stor summa pengar som de 3,3 miljarder fattigaste på vår planet. Det är i princip halva vår befolkning.

Sålde sin hund – fick köpa tillbaka den dyrt…

Skådespelaren Sylvester Stallone var en gång i tiden så fattig att han var tvungen att sälja sin hund för 50 dollar. Men bara en vecka senare sålde han manuset för filmen Rocky (1976) och kunde köpa tillbaka sin hund – för 3 000 dollar.

Många saknar ett ordentligt hem…

Kina bor fortfarande cirka 35 000 000 invånare i grottor eller grottliknande byggnader.

Asien en central punkt för fattigdom…

64% av världens fattigaste befinner sig i bara fem länder; KinaIndienNigeriaBangladesh och Kongo.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
4
love
lol lol
0
lol
omg omg
3
omg
win win
1
win