1
1 poäng

Ordet ”feminist” är nog ett av de mest missförstådda vi har i svenskan, så låt oss börja med att förtydliga: feminism är en samling rörelser och ideologier vars målsättning är att alla, oavsett kön, ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Feminister verkar också för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter i samhället. Även om Sverige har kommit en bra bit på vägen när det kommer till jämställdhet, har vi fortfarande en lång väg att gå. Men förhoppningsvis är vi där inom en snar framtid! Tills dess bjuder vi på lite ”aha”-fakta som du kanske inte redan visste om just feminism.

Inget nytt direkt…

Termen ”feminism” är egentligen inget nytt, och dök upp i det engelska språket redan på 1890-talet. Även om kvinnors kamp mot sexism och diskriminering varat avsevärt längre än så.

Endast 20% anser sig som feminister i USA…

Enligt en färsk undersökning gjord i USA anser bara 20% av amerikanerna sig som feminister. Cirka 8% anser sig själva som antifeminister, medan 63% sade att de var varken eller. Men de flesta svarande (82%) tycker att män och kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter, 9% svarade att män bör ha mer rättigheter och möjligheter än kvinnor och resterande 9% ville inte besvara frågan.

Så många kvinnor råkar illa ut…

Globalt sett kommer cirka en tredjedel av alla kvinnor bli fysiskt slagen eller våldtagen åtminstone en gång under sitt liv.

Mansvåldet i hög utsträckning…

Cirka 38% av alla kvinnomord som sker i världen utförs av hennes manliga partner.

Skrämmande statistik…

Enligt Förenta Nationerna (FN) har 99,3% av alla kvinnor och flickor över 15 år i Egypten vid något tillfälle utsatts för sexuella trakasserier.

Spelade nyckelroll för Cherokees nation…

Efter att Nancy Wards man dog, ledde hon Cherokee-stammen till en seger mot Creek-stammen i en strid år 1775. Hon blev senare ledare för kvinnornas råd och en medlem av chefsrådet. Hon spelade en nyckelroll i Cherokees nation under hela sitt liv.

Det betydde egentligen ”Girl Power”…

Under 1990-talet införde popgruppen Spice Girls fenomenet ”Girl Power”, som antydde på att kvinnor skulle kunna använda samhällets förväntningar på kvinnligt beteende att manipulera patriarkatet och nå framgång genom kvinnlig bindning.

Så gynnsamma är lagarna för män…

I åtminstone tio länder är kvinnor juridiskt bundna att lyda sina män. Endast 76 länder har en lagstiftning direkt associerad till våld mot kvinnor; bara 57 av dem omfattar sexuella övergrepp.

Kvinnor överrepresenterade i människohandeln…

Cirka 80% av de som utsätts för människohandel är flickor eller kvinnor.

Sprang Boston Marathon – fick aldrig något erkännande…

Den första kvinnan att springa ”Boston Marathon” och komma i mål var Roberta Gibb år 1966. Men eftersom kvinnor officiellt inte fick deltaga i loppet förrän år 1972, fick hon aldrig något erkännande för sitt tävlande.

Kvinnliga statschefer allt mer vanligare…

52 länder har haft en kvinnlig statschef under de senaste 50 åren, bland annat Indien, Bangladesh, Sri Lanka, Pakistan, Liberia och Kina, för att bara nämna några av alla.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win