1
1 point

Preventivmedel är inget nytt, direkt. De första kondomerna dök upp cirka 3 000 år f.Kr., och bestod då av djurtarmar och fiskars urinblåsor. Man kan aldrig garantera att preventivmedel skyddar dig till 100%, men risken för att bli gravid är avsevärt mindre. Idag finns en uppsjö av olika alternativ, och här följer tio fakta som du bör känna till om dem.

Kondomer och p-piller fortfarande störst…

I de industriella länderna är kondom och p-piller den vanligaste formen av preventivmedel. Ojämlikhet, traditionella värderingar och bristande tillgång till preventivmedel är dock fortfarande ett stort problem i utvecklingsländerna, framförallt den afrikanska kontinenten.

Sterilisering vanligare än spiral…

I världens alla i-länder är sterilisering vanligare än spiral. Cirka 35% av de kvinnor som inte vill ha barn längre har steriliserat sig, 30% använder spiral, 12% använder p-piller, 11% använder sig av kondom och endast 4% har utfört en manlig kastrering. På bilden nedanför ser du hur en hormonspiral ser ut.

Kondomen går vinnande ur ronden…

Däremot, sett till samtliga länder här på jorden, är kondom den vanligaste formen av användning som preventivmedel. Det vill säga att det också är det absolut vanligaste preventivmedlet i u-länder.

Använde sig utav citroner…

Under 1700-talet använde kvinnor ibland citroner som en typ av preventivmedel. Medan syran fungerade som ett spermiedödande medel, kan citronsaft också skada den vaginala vävnaden kraftigt. Inget vi rekommenderar, med andra ord.

Dålig tillgång i fattiga u-länder…

Över 222 miljoner kvinnor i utvecklingsländer som vill ha någon typ av preventivmedel har ingen möjlighet till att använda en modern form av preventivmedel.

”Avbrutet samlag” effektivt till viss del…

”Avbrutet samlag” är när en man tar ut sin penis från kvinnans vagina innan han får utlösning. Enligt en undersökning gjord av Planned Parenthood är det effektivt endast i 73% av fallen. Detta är inte en rekommenderad metod om du inte vill bli gravid.

P-piller ett underverk för den moderna kvinnan…

P-pillret har utsetts till ett av de sju underverken i den moderna tiden, eftersom det har hjälpt att sporra en internationell sexrevolution och även att expandera kvinnors rollarbetsplatsen.

P-piller och rökning ingen bra kombination…

Många läkare kommer inte att skriva ut p-piller till de kvinnor som röker, eftersom p-pillret ökar de skadliga effekterna av cigaretterna.

Klimakteriet ingen hundraprocentig säkerhet…

Det rekommenderas att kvinnor som når klimakteriet fortsätter att ta preventivmedel i ett år efter deras sista menstruation.

Men snart är vi förhoppningsvis där…

Preventivmedel för män är komplicerat eftersom det måste blockera 1 500 spermier per sekund.

Kan leda till att hon tappar intresset…

P-piller kan påverka en kvinnas luktsinne, som i sin tur kan påverka vem hon är attraherad av – och även till vilken grad.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win