1
1 poäng

Kalles första officiella framträdande var den 9 juni 1934 i kortfilmen ”Den kloka hönan” (The Wise Little Hen) och har sedan dess varit en av Disneys mest omtyckta och mest ikoniska karaktärer. Kalle Anka gjorde även tidigt karriär som seriefigur. Två serieskapare har dominerat utvecklingen av Kalle på detta område; Al Taliaferro och Carl Barks – även om en uppsjö av andra tecknare också deltagit. Du har säkert som yngre läst Kalle Anka vid något tillfälle, eller gör kanske än idag som vuxen? Här är i alla fall tio fakta som du bör känna till om världens charmigaste, argaste och klumpigaste anka!

Föddes på en otursdag…

Enligt ett tecknat avsnitt från 40-talet avslöjades det att Kalle Ankas födelseår är 1914. År 1941 släpptes även hans biografi, där det visade sig att hans födelsedag inte var vilken dag som helst – utan fredag den 13 mars. Detta kanske förklarar hans ständiga otursförföljelse.

Har en mindre känd tvillingsyster…

Kalle har en tvillingsyster som heter Della. Se bilden nedanför på det kära tvillingparet från deras barndom.

Donald Fauntleroy Duck…

Kalle är en av de få Disneykaraktärer som faktiskt har ett mellannamn. På svenska är hans fullständiga namn Karl Magnus Anka, men kallas bara för Kalle. Mellannamnet på ursprungsspråket, engelska, är dock Fauntleroy.

Fick använda speciell mikrofon…

Du har säkert tidigare hört någon som kan imitera Kalles röst så pass bra att du blir mållös. Men i själva verket användes en speciell mikrofon för hans röst under ljudinspelningarna förr. Mikrofonen hette ”The Neumann TLM-170”.

Snart styr nog Kalle hela världen…

Du har säkert hört talas om Kalle Anka-partiet. Ett ickeexisterande politiskt parti som folk brukar rösta på för skoj skull under riksdagsval istället för att lämna sin röst blank. Det är inte bara i Sverige vi gör så, utan detta är ett utbrett fenomen världen över. Tekniskt sett borde Kalle ha ett väldigt stort parti om vi kunde räkna alla länder ihop. Väl?

Representerar även en amerikansk skola som officiell maskot…

Kalle är den enda officiella Disneykaraktären som är officiell maskot för något. Kalle har fått den stora äran att vara maskot för den amerikanska skolan University of Oregon med tillstånd från Walt Disney.

Nej, herr Disney lade inte grunden för Kalle…

Även om Walt Disney officiellt är Kalle Ankas skapare, så är det faktiskt inte självaste Walt Disney som ursprungligen kom på honom. Animatören Dick Lundy fick i uppdrag att komma på en besserwisserstödjande karaktär, och kom på en liten vit anka som bar en blå sjömanshatt och skjorta. Resten är historia.

Kan det vara Kalles förebild…?

Många tror att Kalle Anka fick sitt namn efter den kända australiska cricketspelaren Donald Bradman. Bradman, som var känd för sin korta stubin, upproriska natur och hade även som vana att ducka för ett skott under matcher. Ja, det låter väl lite som Kalle ändå?

Musse må vara populärast – men Kalle drar in kulorna…

Enligt Disney har Musse Pigg alltid varit deras mest populära karaktär. Men ekonomiska beräkningar gjorda av fans har visat att Kalle Anka varit dominerande sedan 1939.

Kalle som nazisoldat…

En kanske lite mindre känd kortfilm med Kalle Anka som soldat under andra världskriget producerades och sändes faktiskt under 40-talet, som hette ”Der Feuhrer’s Face” (från början ”NutziLand”). Avsnittet blev bannlyst i Europa, men det hindrade inte filmbolaget från att vinna en Oscar® för kortfilmen. Att man gjorde satir av Adolf Hitler var inget ovanligt under 40-talets USA. Vill du titta på avsnittet? Klicka i så fall HÄR (extern länk till Youtube).


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win