1
1 poäng

Alla dessa skjutvapen är ett växande problem. Och inte minst i USA, men också ett av de mest diskuterande politiska ändamålen. I många amerikanska stater är det fullt lagligt att bära vapen, vilket många politiker nu vill förbjuda. Mycket tack vare alla dödsskjutningar i skolor och på arbetsplatser som varit. Men hur mycket vet du egentligen om skjutvapen i alla dess former?

Ett välplanerat mord…

Den tidigare amerikanska presidenten Garfields mördare köpte en pistol som han trodde skulle se bra ut på ett museum. Snacka om att planera allt in i minsta detalj.

Kosmonauter tar alltid med vapen ut i rymden…

Ryska kosmonauter tar med vapen i rymden för att skydda sig mot eventuella björnar om de landar ur kurs när de återvänder till jorden.

Är du georgier? Då måste du ha skjutvapen…

Staden Kennesaw i Georgien har en lag om att varje hushåll måste äga en pistol. Självklart är detta en gammal lag som mestadels bara ”hängt med” i lagboken utan att ha någon direkt effekt.

Använde riktiga vapen istället för kopior…

I filmen Lord of War (2005) kan du skymta en hel del vapen. Bland annat står 3 000 riktiga AK47:or placerade i filmen. Detta för att de riktiga vapnen var billigare än de harmlösa kopiorna som filmbolaget istället hade kunnat köpa.

Turist i Arizona? Gå gärna runt med ditt vapen synligt då…

I staten Arizona, USA, är det lagligt även för turister att bära vapen, så länge som en del av vapnet eller dess hölster är synligt. Om vapnet ska vara icke-synligt måste man ha ett tillstånd som kallas för CCW (Concealed Carry Permit).

Så mycket billigare har vapen blivit…

År 1986 fick du betala totalt femton kossor för en AK 47:a. Idag, 30 år senare, kostar en AK 47:a bara fyra kossor i samma land.

En enda legal vapenaffär…

Det finns endast en enda legal vapenaffär i hela Mexiko. Kanske svårt att tro med tanke på att landet gränsar till det vapenglada USA.

Snacka om stort…

Nazisterna skapade ett vapen som kallades för ”Gustav-pistolen”, och det är det största vapnet som någonsin har byggts. Vapnet vägde över 1 300 ton och kunde träffa objekt på över 37 kilometers avstånd.

Ung uppfinnare…

Den första revolvern skapades av Samuel Colt (på bilden nedanför) när han endast var 16 år gammal.

Första skjuttävlingen ägde rum redan under 1400-talet…

Den första kända skjutvapentävlingen ägde rum så tidigt som år 1477 i Tyskland. Deltagarna var två adelsmän som tävlade om vem som kunde skjuta snabbast och mest träffsäkert. Tävlingen var arrangerad för att avgöra en dispyt om vem som var den bästa skytten.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win