2
2 poäng

En del av oss människor har fått prova på hur det är att sitta bakom lås och galler, men majoriteten har klarat sig ifrån det. Lyckligtvis har vi en väldigt bra fängelsevård jämfört med många andra länder, men det är ingen semester direkt! Här är tio lite mer udda saker som hänt runt om i världens alla fängelser som du behöver veta!

Något som kanske fler länder borde ta efter…

Vissa fängelser i Brasilien erbjuder sina interner ett reducerat straff på fyra dagar per bok de läser. Max kan de förkorta sitt fängelsestraff med 48 dagar per år. Självklart måste också en rapport på boken skrivas, så att det inte fuskas!

Tänk att sitta där ensam med Tom Cruise…

Scientologerna har sitt eget fängelse, som heter ”hålet” (”The Hole” på engelska), där andra scientologer kan skickas in i månader eller år av instängdhet, tvångsarbete och förnedring. Hur gör filmvärlden om Tom Cruise hamnar där? Bild på fängelselägret finner du nedanför.

Samvetet efteråt var nog inte roligt…

En man blev dömd till tolv års fängelse för att ha ätit upp den sista levande indokinesiska tigern i Kina. Hoppas att det åtminstone smakade.

Litet gäng står för stor andel av mord…

Gängkrig hör inte till ovanligheterna i USA. Trots att gänget Aryan Brotherhood bara motsvarar 0,01% av USA:s alla interner står de ändå för 18-25% av alla mord som sker i de amerikanska fängelser. Med andra ord; åker du fast i USA, bråka inte med fel gäng!

Fångar trampar fram el till närliggande städer…

Brasilien vill att deras interner ska arbeta – och samtidigt göra något gott när de väl sitter inne. Förutom att de får reducerat straff för att läsa böcker, kan de också minska sin fängelsevistelse genom att på vissa fängelser trampa fram energi till närliggande städer med hjälp av stationära cyklar. Smart, va?

Fly från fängelset – och förbli ostraffad…

På sätt och vis anser man inte att bryta mot lagen om man försöker fly från ett fängelse i Mexiko. Anledningen är att vi människor – enligt mexikanerna – har en grundläggande önskan om att vara fria.

Här sitter flest fängslade…

Louisiana, USA, är fängelsehuvudstaden i världen, där sitter hela en av varje 86:e vuxen bakom lås och bom, vilket gör platsen till flest fängslade per capita i världen.

Lyckades fly från precis allt…

Det fanns en man vid namn Joseph Bolitho Johns som flydde så många gånger från australiensiska fängelser att de byggde en särskild cell bara för just honom. Cellen var så svår att fly från, att de lovade att skona alla hans brott om han lyckades fly även från den – vilket han också lyckades med!

384 912 roliga år i fängelset…

Det längsta fängelsestraff som någonsin har delats ut var på hela 384 912 år. Det var en 22 år gammal brevbärare som dömdes för att inte ha levererat totalt 42 768 brev. Ja, man bråkar då aldrig med postverket!

Ödets ironi…

En man i USA lyckades fly från fängelset natten innan han skulle avrättas – men blev istället ihjälslagen efter ett krogslagsmål. Ödets ironi.

Det kunde ju ha gått i alla fall…

År 1995 stämde en man vid namn Robert Lee Brock från Virginia, USA, sig själv för att han hade tillåtit sig själv att bli så full och förstöra sitt liv. Han krävde 5 000 000 dollar – från sig själv – men motiverade att staten skulle betala, eftersom han inte fick någon lön i fängelset. Oturligt nog för honom avskrevs fallet omgående.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win