2
2 poäng

En fallskärm är en anordning, som används vid hopp huvudsakligen från flygplan, men även från helikopter och luftballong – eller i vissa fall från berg. Fallskärmar är en utveckling av räddningsskärmen, ursprungligen avsedd för att rädda livet på piloter och övrig personal i stridsflygplan som inte längre är flygdugliga. Förutom att användas för räddning, används fallskärmar för luftlandsättning och i fallskärmssport. Men det här visste du så klart redan, så låt oss istället gå rakt på sak! Här är tio fakta som du säkerligen inte kände till om just fallskärmar!

Uppfanns från början för att rädda folk från brinnande hus…

Louis-Sébastien Lenormand, fallskärmens uppfinnare, gjorde ett framgångsrikt hopp från ett torn år 1783 för att visa sin träinramade fallskärm. Hans avsedda användning för fallskärmen var att hjälpa instängda människor från brinnande byggnader, så de kunde hoppa ut oskadda.

Den kostsamma välgörenheten…

Brittiska fallskärmshoppare – som samlar in pengar till välgörenhet – skadar sig så ofta att för varje pund de samlar in till välgörenhet, kostar de samhället 13.75 pund.

Banzai Skydiving – dumdristig och farlig sport…

Det finns en sport som kallas för Banzai Skydiving. Du kastar ut fallskärmen ur flygplanet först och hoppar därefter efter den.

Använde apor som testpersoner…

UtahUSA, brukade den amerikanska regeringen kasta apor från en klippa med fallskärmar för att testa flygplansutstötningar.

Muhammad Alis första flygning – med fallskärm…

Den legendariska boxaren Muhammad Ali var livrädd för att flyga. Under sin första flygning bad han till gud hela resan med fallskärmen fastspänd på ryggen. Han reste då till RomItalien.

Fallskärmsmordet…

Fallskärmsmordet” var en term som belgiska medier flitigt använde under år 2010. Det hela handlade om en kärlekstriangel, där två kvinnor blev förälskade i samma man. Under ett fallskärmshopp hade den ena kvinnan saboterat den andras fallskärm, vilket resulterade i kvinnans död.

Förlita dig aldrig på huvudfallskärmen…

Ironiskt nog är reservfallskärmen betydligt mer tillförlitlig än huvudfallskärmen. Anledningen är att det läggs ner avsevärt mycket mer säkerhetskontroller på reserven än huvudfallskärmen, eftersom den måste fungera till varje pris.

Apollo 12-uppdraget kunde ha slutat i katastrof…

Under Apollo 12-uppdraget fruktade markkontrollen på NASA att ett oväntat blixtnedslag under uppskjutningen kunde ha avaktiverat fallskärmen, vilket skulle leda till besättningens död vid återinträdet till jorden, men eftersom det inte fanns något sätt att testa det under uppdraget valde de att aldrig berätta om det eventuella problemet för besättningen.

Myten om krigsbrott…

Det är inte ett krigsbrott att beskjuta någon som faller med fallskärm från ett flygplan. Det är däremot ett krigsbrott att beskjuta någon som har hoppat från ett flygplan innan fallskärmen har utlöst.

Världens kanske mest dumdristiga hopp…

För cirka 100 år sedan hoppade en skräddare mot sin död från Eiffeltornet i ett misslyckat test av en fallskärm som han hade utformat. Han valde att utföra hoppet trots att alla hans tidigare försök hade misslyckats.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
3
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
3
omg
win win
1
win