Lingon (Vaccinium vitis-idaea på latin) är ett ris som är vintergrönt. Lingonets bär, som också heter lingon, är ätliga och mognar i augusti–september. Lingonväxter odlas sällan och bären plockas ofta från vilda växter. Lingonets naturliga utbredningsområde är norra halvklotets skogsbälte i Europa, Asien, och Nordamerika, från tempererade till nästan arktiska klimat. Nu när vi kan grunderna för lingonen går vi istället in på det lite mer okända!

Oerhört nyttigt…

Även om lingon har varit ett populärt bär att äta under lång tid tillbaka, är det först under de senaste decennierna som vi människor faktiskt har fått förståelse hur oerhört nyttiga de också är. Lingonen är rika källor av kostfiber, vitamin A, C och vitaminer i B-gruppen och mineraler som kalcium, kalium och magnesium.

Skandinavier äter mest lingon i världen…

Tack vare allemansrätten i Sverige har lingon kommit att bli oerhört populärt att plocka ute i skogar i speciellt Skandinavien. Detta har resulterat i att vi i Skandinavien äter mest lingon per person i världen.

Lingon kan ha en laxerande effekt…

Lingon används vid tillverkning av Lillehammers bärlikörLingonvatten (en blandning av lingon och vatten) är en omåttligt populär dryck i Ryssland. Det kan också användas som ett milt laxerande ämne och som huskur mot skörbjugg (en störning inducerad av C-vitaminbrist).

Viktig energikälla för våra djur…

Lingon utgör viktig källa av mat för bland annat björnar, rävar och vilda fåglar.

Se till att de är osötade bara…

Osötade lingon används i folkmedicinen som ett effektivt medel mot urinvägsinfektion.

10 fakta du antagligen inte visste om apelsiner

10 fakta du antagligen inte visste om apelsiner

Apelsin är ett träd inom citrussläktet, som även är namnet på trädets orangefärgade frukt. Det är ingen naturligt förekommande art, utan snarare en hybrid mellan pompelmus (C. maxima ) och småcitrus (C. reticulata). Vanligtvis brukar frukten figurera som ansiktet utåt...