1
1 poäng

Energidryck är en läskedryck vilken marknadsförs för att pigga upp den som dricker mentalt och fysiskt i jämförelse med en ”vanlig” läskedryck. Den innehåller ämnen som koffein, taurin, ginseng och glukuronolakton vilka anses ge en uppiggande effekt. Under senare år har drickorna blivit väldigt kontroversiella och i princip alla affärer har infört åldersgränser för att få köpa. Men hur farliga är de egentligen? Här är tio fakta som du bör känna till om just energidrickor!

Energidryck innehöll förr radium…

Energidrickan Radithor var en hälsodryck på 1920-talet som innehöll radium och dödade långsamt dess konsumenter. Men det orsakade aldrig någon folkhälsokris, eftersom det i princip bara var rika människor som hade råd med drycken.

En nitlott för drycken Pitbull…

Pitbull försökte att marknadsföra sin energidryck genom att utlova att dyka upp på den Walmart-butik i USA som fick flest gillamarkeringar på Facebook. Som ett resultat blev han skickad till Kodiak i Alaska – en stad som endast har omkring 6 000 invånare. Kanske inte direkt vad de hade hoppats på.

Reklamkampanj för energidryck förbjöds i Storbritannien…

År 2012 blev en reklamkampanj för den brittiska energidrycken, kallad ”Pussy”, förbjuden, då den ansågs sexuellt uttrycklig och förolämpande. Pussy Energy Drinks reklamslogan var: ”Drycken är ren, det är ditt sinne som är problemet”.

Dyrare energidrickor säljer bättre än de billigare…

En studie genomfördes för att testa effekten av priset på effektiviteten av en energidryck. Trots att man fick höra att dryckerna var identiska, gick gruppen som köpte den högre prissättningen bättre på testet. Detta kallas prisplacebo-effekten.

Monster innehåller mer koffein i flera länder…

Energidrycken ”Monster” har i flertalet länder mer koffein än vad som är tillåtet i en energidricka. Anledningen är att de har hittat ett kryphål i lagböckerna och istället klassificerar drycken som ett ”tillskott”.

Samma ämne som i kattmat…

Taurin, en populär energidrycksingrediens, krävs i kattmatprodukter. Utan detta ämne kommer katter bland annat att förlora sin pälständer och syn.

Energidricka avsedd för det homosexuella samfundet…

Det finns en energidryck som marknadsförs till uttryckligen för det homosexuella samfundet. Drycken går under det komiska namnet ”Gay Fuel”. Bild på energidrycken finner du nedanför.

Lanserade energidricka med kokain…

Under år 2010 lanserade ett bolivianskt företag en energidricka som gick under namnet ”Coca-Colla”. Förutom att namnet är snarlikt den klassiska drycken Coca-Cola innehöll energidrickan även kokain. Drycken finns så klart inte kvar i dag, och blev mer eller mindre stämda upp till öronen. I USA försökte man även att lansera en energidryck under namnet ”Cocaine”, men som så klart inte innehöll kokain. Drycken blev dock bannlyst inom loppet av bara ett år.

Ingen nyhet, direkt…

Det där med energidrickor är ingen nyhet direkt. Redan under det antikens Grekland och under romartiden hade man snarlika uppiggande drickor. En av dem gick till exempel under namnet ”Posca”.

Ryssarna vet hur man ska marknadsföra…

Det finns en rysk kolsyrad alkoholhaltig energidryck som marknadsförs som hälsosam. Detta eftersom den är mindre alkoholhaltig än vad ren sprit är.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win