Energidryck är en läskedryck vilken marknadsförs för att pigga upp den som dricker mentalt och fysiskt i jämförelse med en ”vanlig” läskedryck. Den innehåller ämnen som koffein, taurin, ginseng och glukuronolakton vilka anses ge en uppiggande effekt. Under senare år har drickorna blivit väldigt kontroversiella och i princip alla affärer har infört åldersgränser för att få köpa. Men hur farliga är de egentligen? Här är tio fakta som du bör känna till om just energidrickor!

Innehöll förr radium…

Energidrickan Radithor var en hälsodryck på 1920-talet som innehöll radium och dödade långsamt dess konsumenter. Men det orsakade aldrig någon folkhälsokris, eftersom den bara rika människor hade råd med den.

En nitlott för drycken Pitbull…

Pitbull försökte att marknadsföra sin energidryck genom att utlova att dyka upp på den Walmart-butik i USA som fick flest gillamarkeringar på Facebook. Som ett resultat blev han skickad till Kodiak i Alaska – en stad som endast har omkring 6 000 invånare. Kanske inte direkt vad de hade hoppats på.

Reklamkampanj för energidryck förbjöds i Storbritannien…

År 2012 blev en reklamkampanj för den brittiska energidrycken, kallad ”Pussy”, förbjuden, då den ansågs sexuellt uttrycklig och förolämpande. Pussy Energy Drinks reklamslogan var: ”Drycken är ren, det är ditt sinne som är problemet”.

Dyrare energidrickor säljer bättre än de billigare…

En studie genomfördes för att testa effekten av priset på effektiviteten av en energidryck. Trots att man fick höra att dryckerna var identiska, gick gruppen som köpte den högre prissättningen bättre på testet. Detta kallas prisplacebo-effekten.

Monster innehåller mer koffein i flera länder…

Energidrycken ”Monster” har i flertalet länder mer koffein än vad som är tillåtet i en energidricka. Anledningen är att de har hittat ett kryphål i lagböckerna och istället klassificerar drycken som ett ”tillskott”.

10 fakta du antagligen inte visste om curry

10 fakta du antagligen inte visste om curry

Curry betyder egentligen "kryddad sås", men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska...

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

Hamburgare må vara en av de mest sålda färdiga maträtterna i världen, där bland annat McDonalds, Burger King och Max med flera figurerar som givna leverantörer. Men inget går väl hem mer än en hemmagjord hamburgare med grönsaker, mängdvis med ost och ett eget tillagat...