Antikens Grekland är en samlande benämning på den kultur i östra medelhavsområdet som hade sin storhetstid från 700-talet f.Kr. till 300-talet f.Kr. Området bestod av en mängd småstater som ofta stred inbördes men som samtidigt förenades av en gemensam kultur. Mycket av den nutida västerländska civilisationens kultur, filosofi, vetenskap och politiska institutioner har sitt direkta eller indirekta upphov från det antika Grekland. Bland annat påverkades Romarriket mycket starkt av grekisk kultur, som därmed spreds i Europa. Du har säkert vid något tillfälle läst om både antikens Grekland och Romarriket i skolan, men här kommer tio fakta om det antika Grekland som du kanske inte kände till sedan tidigare!

Förbud mot krig innan OS…

Under månaden före det antika OS – som vi än idag känner till som en grund för de Olympiska Spelen vi har nu i modern tid – var inga krig tillåtna. Detta för att åskådarna skulle kunde resa från hela Grekland helt oskadda, utan att bli rånade eller mördade. Om något skedde trots förbudet innebar ett direkt dödsstraff.

Mindre penisar uppskattades…

I antikens Grekland var främst små penisar önskvärda hos kvinnorna. Stora penisar var för ”gamla män och barbarer”. Och ordet ”meloner” har använts eufemistiskt för att hänvisa till kvinnors bröst sedan det antika Grekland.

Antika grekiska var officiellt språk fram till 1976…

Det finns ett uppslagsverk som nämner varför den antika grekiska civilisationen av Sparta inte hade några murar som skydd runt sin civilisation: ”Den spartanske kungen Agesilaus pekade helt enkelt mot sina soldater, beväpnade till tänderna, att de är de mest formidabla soldaterna i Grekland. Här är Spartas murar”. Och på tal om uppslagsverk och ordböcker; den antika grekiskan var Greklands officiella språk ända fram till år 1976. Sedan dess är Greklands officiella språk ”grekiska”.

Så började man styrketräna…

Progressiv styrketräning går tillbaka till åtminstone det antika Grekland, där legenden säger att brottaren Milo av Croton utbildade sig på egen hand genom att bära en nyfödd kalv på ryggen varje dag tills den var fullvuxen. Så glöm gymmet, ut och bär kalvar istället!

Ofint att dricka rent vin…

Att dricka outspätt vin i antikens Grekland var ofint. Vinet var oftast blandat med ett förhållande av tre vatten till ett vin. Att dricka rent vin lämpade sig egentligen bara för orgiastiskt festande, vilket man hade mycket sällan.

10 fakta du antagligen inte visste om Legoland

10 fakta du antagligen inte visste om Legoland

Legoland är temaparker med leksakssystemet Lego som tema, delvis i form av miniatyrpark. Fram till 1973 var Legoland i Billund, Danmark, den enda Legoparken som fanns, därefter har leksakstillverkaren öppnat upp parken runt om i hela världen, där de under 90-talet...

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

Sir Isaac Newton föddes den 25 december 1642 Woolsthorpe-by-Colsterworth i Lincolnshire i England och avled den 20 mars (31 mars enligt nya stilen) 1727 i Kensington i London. Han var en engelsk naturvetenskapsman, matematiker, teolog (antitrinitarian) och alkemist...