2
2 poäng

Antikens Grekland är en samlande benämning på den kultur i östra medelhavsområdet som hade sin storhetstid från 700-talet f.Kr. till 300-talet f.Kr. Området bestod av en mängd småstater som ofta stred inbördes men som samtidigt förenades av en gemensam kultur. Mycket av den nutida västerländska civilisationens kultur, filosofi, vetenskap och politiska institutioner har sitt direkta eller indirekta upphov från det antika Grekland. Bland annat påverkades Romarriket mycket starkt av grekisk kultur, som därmed spreds i Europa. Du har säkert vid något tillfälle läst om både antikens Grekland och Romarriket i skolan, men här kommer tio fakta om det antika Grekland som du kanske inte kände till sedan tidigare!

Förbud mot krig före OS…

Under månaden före det antika OS – som vi än idag känner till som en grund för de Olympiska Spelen vi har nu i modern tid – var inga krig tillåtna. Detta för att åskådarna skulle kunde resa från hela Grekland helt oskadda, utan att bli rånade eller mördade. Om något skedde trots förbudet innebar ett direkt dödsstraff.

Mindre penisar uppskattades…

I antikens Grekland var främst små penisar önskvärda hos kvinnorna. Stora penisar var för ”gamla män och barbarer”. Och ordet ”meloner” har använts eufemistiskt för att hänvisa till kvinnors bröst sedan det antika Grekland.

Antika grekiska var officiellt språk fram till 1976…

Det finns ett uppslagsverk som nämner varför den antika grekiska civilisationen av Sparta inte hade några murar som skydd runt sin civilisation: ”Den spartanske kungen Agesilaus pekade helt enkelt mot sina soldater, beväpnade till tänderna, att de är de mest formidabla soldaterna i Grekland. Här är Spartas murar”. Och på tal om uppslagsverk och ordböcker; den antika grekiskan var Greklands officiella språk ända fram till år 1976. Sedan dess är Greklands officiella språk ”grekiska”.

Här lades grunden för styrketräning…

Progressiv styrketräning går tillbaka till åtminstone det antika Grekland, där legenden säger att brottaren Milo av Croton utbildade sig på egen hand genom att bära en nyfödd kalv på ryggen varje dag tills den var fullvuxen. Så glöm gymmet, ut och bär kalvar istället!

Det ansågs ofint att dricka rent vin…

Att dricka outspätt vin i antikens Grekland var ofint. Vinet var oftast blandat med ett förhållande av tre vatten till ett vin. Att dricka rent vin lämpade sig egentligen bara för orgiastiskt festande, vilket man mycket sällan hade.

Detta betydde mittenfingret från första början…

Att du lyfter det mittersta fingret har sitt ursprung från antikens Grekland, där gesten användes som en symbol för ett analt samlag på ett sätt som innebar att försämra, skrämma och hota den enskilde gentemot gesten. Med andra ord innebar ett analt samlag något förnedrande under det antika Grekland.

Rörigt, men sant…

Det hörde inte till ovanligheten att man försökte förenkla läsandet när man skrev, vilket betyder att man skrev ena raden från vänster till höger och andra raden från höger till vänster. Detta trodde man då skulle vara mindre krävande för den som läste.

En av de första reklamkampanjerna…

Idag är reklam och marknadsföring en mångmiljardindustri. Men i det antika Grekland – som marknadsföringen härstammar från – var metoderna lite enklare. Den vanligaste form av marknadsföring var att prostituerade hade sandaler på sig, där det stod ”Följ mig” på undersulorna, vilket lämnade avtryck i jorden där de gick.

Trodde att känslorna kom från levern…

Enligt den grekiska mytologin blev Prometheus bestraffad av gudarna genom att få sin lever uppäten av örnar. Därefter växte levern tillbaka igen, så att det hela kunde återupprepas dagligen. Anledningen till detta var att man då trodde att de mänskliga känslorna kom från levern, snarare än hjärtat, som vi säger idag (även om de så klart ligger i hjärnan).

Uppenbarligen var grekerna riktigt snuskiga…

Det tidigaste skriftliga bevis som hittills blivit funnet på glidmedel är från antikens Grekland, cirka år 350 f.Kr., då olivolja applicerades på en läderdildo.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win