1
1 poäng

Pollenallergi är en typ av säsongsbunden allergisk rinit, där symtomen huvudsakligen orsakas av pollen från vindpollinerade växter. Växter använder sig av pollen för att fortplanta sig. Pollenkornen är många och vindburna och sprider sig lätt över en stor area. För dig som är pollenallergiker vet du precis hur jobbigt det är – och för dig som inte är det; vi vet hur jobbigt det är att lyssna på. Så här är tio fakta som du faktiskt bör känna till om just pollenallergi!

Pollen kommer i många färger…

Även om vi oftast associerar pollen med färgen gul kan pollen komma i många livfulla färger, inklusive röd, lila, vit och brun. Eftersom insekter, som exempelvis bin, inte kan se färgnyanser av rött producerar växter gul (eller ibland blå) pollen för att locka dem. Det är därför de flesta växter har gul pollen, men det finns några undantag. Till exempel lockas fåglar och fjärilar till röda färger, så vissa växter producerar röd pollen för att locka dessa organismer.

Pollenallergi finns för att immunsystemets celler producerar antikroppar…

Pollen är en allergen och den skyldige bakom många allergiska reaktioner. Mikroskopiska pollenkorn som bär en viss typ av protein är typiskt orsaken till allergiska reaktioner. Även om de är ofarliga för människor, har vissa människor en överkänslighetsreaktion mot denna typ av pollen. Immunsystemets celler – som kallas B-celler – producerar antikroppar i reaktion på pollen. Denna överproduktion av antikroppar leder till aktiveringen av andra vita blodkroppar, såsom basofiler och mastceller. Dessa celler producerar histamin som utvidgar blodkärlen och leder till allergisymtom, inklusive en täppt näsa och svullnad runt ögonen.

Sällsynt att vara allergisk mot blommornas pollen…

Eftersom blommande växter producerar så mycket pollen verkar det tyckas att dessa växter sannolikt kommer att orsaka allergiska reaktioner. Men eftersom de flesta växter som blommar över pollen via insekter och inte via vinden, är blommande växter oftast inte orsaken till allergiska reaktioner hos människor. Växter som överför pollen genom att släppa ut det i luften, såsom ekar, björklönnträd och gräs, är oftast de som är ansvariga för att utlösa allergiska reaktioner.

Därför kliar det i dina ögon när grannen klipper gräset…

Att vara gräsallergiker innebär i princip ren och skär pest och pina under i princip hela sommaren. Anledningen till att gräsallergiker reagerar så starkt när någon klipper gräset beror på att gräset utsöndrar ett ”försvar” när någon klipper det, och släpper iväg en form av pollen. Försvaret är egentligen till för att hålla småkryp borta, som tar död på gräset.

Blommor lockar olika typer av insekter…

Växter använder ofta små tricks för att locka pollinatorer till att samla pollen. Blommor som har vita eller andra ljusa färger syns lättare i mörkret av nattliga insekter. Växter som är lägre till marken lockar andra småkryp som inte kan flyga, såsom myror eller skalbaggar. Förutom synen tillgodoser vissa växter även insekternas luktsinne genom att ge av sig en lukt för att locka flugor.

Pollenallergi i Sverige…

De flesta pollenallergiker i Sverige är allergiska mot lövträd (som björk, al, hassel, asp, ek och bok), gräs och gråbo. Det sistnämnda kan ge stora besvär vid närkontakt

Symptom…

Själva symtomen hos pollenallergiker uppstår när pollenkorn kommer i kontakt med olika slemhinnor i näsan och luftvägarna, vilket leder till allergiska reaktioner där ämnen som exempelvis histamin frisätts. Detta kan bland annat leda till nysningarklådanästäpparinnsnuva, eller – i än värre fall – en svullen bindehinna (konjunktiva), gom samt hostatrötthetandnöd och klåda i hörselgångarna. På grund av korsallergi har många pollenallergiker allergiska besvär av en del födoämnen, framförallt frukter.

Pollen innehåller de manliga sexcellerna i växter…

Man kan säga att pollen är de manliga spermierna som producerar gametofyt av en växt. Ett pollenkorn innehåller både icke-reproduktiva celler, kända som vegetativa celler, och en reproduktiv eller generativ cell. I blommande växter produceras pollen i blomstammen. I barrträd produceras pollen i pollenkonusen.

Om du misstänker pollenallergi…

I regel behövs ingen särskild allergiutredning. Hösnuvesymtom med typisk säsong ger i regel diagnosen. Om någon allergiutredning behövs kan man använda pricktest eller IgE-blodprovstest, ofta kallade RAST-test. I sällsynta fall kan torra och känsliga slemhinnor ge allergiliknande symtom vid torrt väder med många partiklar i luften (våren). Allergimediciner kan då vara helt olämpliga eftersom vissa är uttorkande på slemhinnor.

Alternativa behandlingar…

Många allergiker använder alternativa behandlingar för sina besvär, men det är oklart om dessa behandlingar har någon effekt. Enstaka studier visar att pestskråp kan verka lindrande vid hösnuva, men fler oberoende studier behövs för att kunna göra några rekommendationer. Biverkningar och risker på längre sikt är ännu inte utredda.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win