3
3 poäng

I en värld där livets tempo accelererar blir sömnens roll alltmer kritisk. Utforska med oss vikten av god sömn och dess inverkan på vår fysiska och mentala välbefinnande. Välkommen till en resa in i drömmarnas värld, där sömnens kraft formar vår vakna verklighet – för här följer tio fakta som du säkerligen inte kände till om sömnen!

Sömnorgasmer avsevärt vanligare hos kvinnor…

Forskning har påvisat att kvinnor får sömnorgasmer avsevärt oftare än vad män får det. Cirka 85% av alla kvinnor får återkommande ”våta drömmar”, enligt studier. Är du en av dessa?

Medan männen istället gärna får erektion i sömnen…

En vuxen man har erektion cirka 3 – 6 gånger per natt i sömnen! Trots detta är det dock ganska sällsynt att erektionen leder till en orgasm. Lika bra det, för annars hade det nog blivit mycket kladdigare att sova.

Att sova på mage är mer sannolikhet att du lyckas uppnå en sömnorgasm…

Om du som kvinna strävar efter att få uppleva sömnorgasmer kan det vara en bra idé att sova på mage. En studie har nämligen visat att just kvinnor som sover på mage har lättare att uppnå orgasm under sömnen. Anledningen är att du lättare drömmer intensiva drömmar som anspelar på sex.

Puberteten kan ställa till med det mesta i sömnen…

Även om det är ganska ovanligt för män att få orgasm under sömnen kan det då och då hända. Allra vanligast är det för män att få en sömnorgasm när de är som minst sexuellt aktiva. Det är vanligast att män får orgasm under sovande tillstånd när de är i puberteten och sex inte än har hunnit bli en självklar bild av vardagen. Men det kan dock ske även senare i livet, när du som minst anar det!

REM-sömn kan förvandlas till en riktigt våt dröm…

Den allra största chansen till sömnorgasmer har du under REM-sömnen, för det är nämligen då du drömmer som allra mest. När du drömmer som allra mest pumpar också kroppen in blod i penis eller vagina som mest, vilket gör att det lättare kan leda till en orgasm. 

För somliga kan sömn även betyda rena rama fyrverkerierna…

För vissa är det till och med lättare att få orgasm i sömnen än vad det är under vaket tillståndOrgasm är för många associerat till att man spänner sig eller har prestationsångest. I sömnen försvinner dock allt det där. Många människor, speciellt kvinnor, har därför lättare att få orgasm i sömnen, menar vissa sömnforskare.

Sömnens faser påverkar minnet…

Under REM-sömnen konsolideras inlärda färdigheter och emotionella minnen, medan djupsömnen främjar det deklarativa minnet och kreativitet. En god natts sömn stödjer alltså kognitiva funktioner och kreativ problemlösning.

Ju bättre du sover, ju mindre sjuk blir du…

Sömn spelar också en avgörande roll i immunförsvaret. Under sömnen produceras cytokiner, proteiner som bekämpar infektioner och inflammation. Otillräcklig sömn kan minska immunsystemets effektivitet och öka sårbarheten för sjukdomar. Prioritera regelbunden och tillräcklig sömn för att stödja både mentalt och fysiskt välbefinnande.

Och du får lättare för att kontrollera din vikt…

Sömn påverkar även aptiten genom reglering av hungerhormoner. Bristfällig sömn kan leda till obalans i leptin och ghrelin, vilket ökar benägenheten att vilja äta kaloririk mat. Att upprätthålla en hälsosam sömnrutin är därmed inte bara viktigt för energinivåer och fokus, utan även för att hantera vikt och kostvanor.

Kan främja din kreativitet…

Sömn har en förmåga att främja kreativitet och problemlösning. Studier visar att människor som får tillräckligt med djupsömn och REM-sömn har bättre förmåga att koppla samman olika idéer och hitta innovativa lösningar på problem. Att ge hjärnan tillräckligt med tid för återhämtning under sömnen kan vara en nyckel till ökad kreativitet och mental klarhet.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win