3
3 poäng

Vikingar var sjökrigare eller sjörövare från i huvudsak nuvarande Norden, som deltog i båtburna plundringar och krigståg i Europa och Västra Asien från 793 fram till 1100-talet, det vill säga under den yngre järnålderns sista period, som också kallas vikingatiden. Vikingarna bedrev också omfattande handel.

Här är tio fakta som du bör känna till om dina förfäder! Är det någon viking kvar i dig?

Att alla vikingar hamnade i just Valhalla är bara en myt…

Valhalla är bara en av alla platser som vikingakrigare hamnar i efter döden. Hälften av de fallna väljs ut av Odin för Valhalla och den andra hälften hamnar av Freyja Folkvangr[källa]

En allmän missuppfattning är att de bara plundrade…

Plundring och sjöröveri var verkligen vad de flesta människor i hela Europa såg och skrev om när det kommer till just vikingar, men det var bara en liten del av deras kultur. Männen var ofta i räder i sin ungdom, men de förväntades att slå sig ner och bilda familj när de blev äldre, och en stor del av deras kultur innehöll bland annat jordbruk och fiske. De etablerade också handelsvägar från KanadaTurkiet och Ryssland. Med andra ord; våra förfäder var i princip över hela världen.

Trodde att vikingarna hade sänts av Gud…

Vissa människor trodde att vikingarna hade sänts av Gud som en form av straff. Vikingarna är ihågkomna i historien för sina brutala räder. Ett exempel på detta var år 793, när deras båtar kom i land i nordöstra England. De brände byggnader, förstörde ett kristet kloster, stal guld och dödade och skrämde lokalbefolkningen. Den brittiska kyrkoledaren trodde att vikingarna hade sänts av Gud för att straffa de syndiga människorna i England.

Experter på att bygga båtar…

Det kanske inte direkt kommer som någon överraskning, men nordborna var experter på att bygga båtar! Deras båtar var långa och varierade mellan 16 till 37 meter, och så många som upp till 60 vikingar kunde färdas på vardera båt. De var utformade för att vara lätta att styra på öppet hav likväl som genom grunda floder. Båtarna kunde lätt lägga ann på stränder, vilket var till en stor fördel under deras räder. Båtarna var gjorda av ek eller tall; eventuella luckor pluggades igen med djurhår blandat med tjära.

Komplex social struktur…

De nordiska vikingarna hade en komplex social struktur. Att bli kung gick inte i arv, som det gör idag, utan man valdes som en exceptionellt stark ledare som kunde skydda och försvara folket. Vikingarna möttes i folksamlingar för att lösa problem, och kungen hade alltid det sista ordet. Vanliga frågor som diskuterades under dessa folksamlingar och möten var lagbrott och straff. De som hade utfört någon form av brott saknade skydd helt och hållet, och vem som helst var egentligen tillåten att ta död på dem.

Begravningar till sjöss…

Du har säkert tidigare sett det på film, eller kanske i TV-serien Vikings (2013-2020). När någon högt uppsatt eller viktig person dog lade de andra den avlidna i en båt och satte eld på båten, så att den brann ute till sjöss. Där fick de brinna tillsammans med sina eventuella smycken, skatterdjur och kläder – just för att bli hedrad under sitt liv.

England vs. Vikingarna i århundraden…

Den engelska befolkningen fortsatte att bekämpa vikingarna och kampen mellan dem rasade i århundraden. Under år 878 kunde Kung Alfred stoppa vikingarna från att erövra hela England. Under 900-talet uppstod ännu fler strider, men vikingarna var tillbakapressade och engelsmännen återfick sin mark. Den sista vikingen, kung Erik Blodyxa, kördes slutligen bort från England år 954. Resten av vikingarna som bodde i England gick vid denna tidpunkt med på att stanna under engelsk lag och styras av den engelska monarkin.

Inte bara exceptionella båtbyggare…

Vikingarna var inte bara exceptionella båtbyggare – de var också gudomliga när det kommer till matlagning. Eftersom de ofta höll sig ute till sjöss när de utförde sina räder hade de lärt sig mycket om att tillaga fisk. Men då de också var utmärkta jordbrukare kunde de också få en väldigt varierande kost. De födde upp djur (som nötkreatur, svin, getter och fjäderfä), och odlade grönsaker (såsom ärtor, bönor och kål) och kärnor (som korn, råg och havre). De samlade också vildväxande nötter och frukt, och jagade vilda djur såsom rådjurvildsvin och björn. Ja, du kan kanske själv föreställa dig vilka underbara måltider vikingarna kunde ta fram!

Vikingarna fick sin stolthet genom styrka och makt

De fick sin stolthet genom styrka och makt. Om ett barn var sjukt och inte kunde slåss eller vara till nytta för samhället, ansågs de vara svaga och på så vis en börda. De lämnade dessa barn att , antingen genom att överge dem eller kasta dem i havet. Bara cirka 80% av alla barn överlevde till sin femårsdag.

Vikingarna var ett renligt folkslag…

Vad som kanske kan komma som en överraskningen, eftersom raka motsatsen ofta brukar målas upp i filmer och TV-serier, var att vikingar faktiskt var ett väldigt renligt folk av sig – speciellt jämfört med många andra folkslag och kulturer under den tiden.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win