0

Alla behöver vi ett pass när vi ska resa utomlands – åtminstone till de flesta länder här på jorden. Den formella identitetshandlingen utfärdas av en statlig myndighet och identifierar innehavaren som en nationell medborgare. Passet används som en internationell legitimationshandling vid gränskontroller, och i andra sammanhang nationellt och internationellt. Men det här visste du så klart redan, så låt oss istället gå direkt till tio punkter som du med stor sannolikhet inte kände till sedan tidigare!

Mumie fick pass…

När den över 700 år gamla mumien Ramses II skickades till Frankrike på mitten av 1970-talet, utfärdades det faktiskt ett lagligt egyptiskt pass inför resan.

Storbritanniens drottning klarar sig utan…

Drottning Elizabeth är den enda person på jorden som inte behöver något pass när hon reser. Eftersom alla brittiska pass utfärdas i drottningens namn räcker det för hennes del att säga sitt namn i en passkontroll.

Svårt att förfalska sovjetiska pass under kalla kriget…

Under kalla kriget kunde Sovjetunionen väldigt enkelt urskilja om ett pass var äkta eller förfalskat. Anledningen var att Sovjetunionen inte hade tillräckligt hög kvalité på sina passbroschyrer tack vare den dåliga metallen

Israeler vill inte ha pakistanier inresande…

I samtliga pakistanska passbroschyrer står följande text: ”Detta pass är giltigt i alla världens länder, förutom Israel”. Detta på grund av ländernas dåliga relation till varandra.

Åk till USA och skaffa ett världspass…

Det finns en möjlighet att få ett så kallat ”världspass” från World Service Authority, en USA-baserad ideell organisation som främjar ”världsmedlemskap”. Dessa har dock bara accepterats som resehandlingar av ett  antal länder över hela världen.

Hårda regler i USA…

Du kan inte under några omständigheter få ett pass utfärdat av någon delstat i USA om du har en skuld på över 2 500 dollar (cirka 22 300 SEK) i underhållsstöd.

Judar flydde till Filippinerna under andra världskriget…

Under andra världskriget undvek mer än tusen judiska flyktingar som bodde i Filippinerna arresteringar och förföljelser av de japanska styrkorna, eftersom de hade tyska passbevis, vilket japanerna inte kunde urskilja mellan tyska medborgare och tyska judar.

Res inte med Star Wars-namn…

En amerikansk kvinna lade till ”Skywalker” som andranamn. När hon skulle utfärda sitt pass blev det ogiltighetsförklarat och hon blev istället stämd för varumärkesintrång.

Israel lika hårda som USA…

Israel stadgades en lag år 2010 som godkände banker och stora företag att få tillgång till den privata informationen om gäldenärer och att vidta hårda åtgärder, ofta oanmälda. Så om du är skuldsatt med en gammal mobilräkning kan du få ditt pass och din livförsäkring frysta utan att ens bli förvarnad.

Världens säkraste pass…

Amerikanska passbroschyrer är utskrivna med 60 olika typer av material och har så mycket som 30 olika säkerhetsfunktioner, men den starkaste säkerhetsfunktionen är texterna, eftersom ingen hittills har lyckats att kopiera teckensnittet exakt.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

0

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win