3
3 poäng

Idag är datorer vardag för mänskligheten. I princip allt vi rör vid eller använder består på något sätt av kretskort eller andra datorstyrda enheter. Så här var det inte för femtio år sedan, och man kan minst sagt säga att utvecklingen har gått nästan skrämmande snabbt framåt. Här är tio intressanta fakta som du bör känna till om just datorer!

Letade bevis i fel webbläsare…

Polisens utredare i USA missade komprometterande Google-sökningar som gjorts på Casey Anthonys dator. Anledningen var att polisen bara kollade historiken i Internet Explorer, och helt missade historiken i webbläsaren Firefox. Letar man fel så hittar man aldrig bevis.

The Beatles vs Apple…

År 1978 stämde bolaget Apple Corps, som ägdes av The Beatles, teknikföretaget Apple Computer för varumärkesintrång på grund av det lika namnet. Slutdomen ledde till en förlikning företagen emellan, där Apple Computer kompenserade Apple Corps med 80 000 dollar, och lovade att aldrig någonsin ge sig in i musikbranschen – Apple Corps lovade i sin tur att aldrig ge sig in i datorbranschen.

Nunna skapade programmeringsspråk…

Mary Kenneth Keller var den första kvinnan i USA som utbildade sig till filosofidoktor i datavetenskap. Efter utbildningen hjälpte hon också till att skapa programmeringsspråk, men det kanske mest intressanta är att hon dessutom var en katolsk nunna.

Ung hackare tog sig an myndigheter…

En 15-åring har vid ett tillfälle hackat amerikanska FBI, vilket orsakade att deras datornätverk låg nere i hela 21 dagar. Utöver detta har grabben även hackat Pentagons vapendatorer också.

Trodde sig fick meddelande från FBI – åkte fast…

En Washington-bo vid namn Jay Matthew Riley fick en varning på sin PC från FBI där det stod att hans dator kommer att konfiskeras på grund av innehav av barnp*rn*grafi. Herr Riley överlämnade istället sig själv till polisen, och tacksamma var nog polisen minst sagt, för det visade sig att meddelandet som hade kommit upp på hans dator bara var ett virus. FBI hade alltså aldrig skickat ut något meddelande över huvud taget.

Undviker att bli klassade som datorer…

De nya Texas Instruments-miniräknarna har ABC-tangentbord istället för det klassiska QWERTY-tangentbordet. Anledningen till detta är att de skulle betraktas som datorer med ett QWERTY-tangentbord och skulle inte tillåtas för standardiserat testtagande.

5 MB på ett ton…

September 1965 lanserade IBM sin första super-dator som gick under det omständliga namnet 305 RAMAC (se bild nedan). Endast datorns hårddisk vägde över ett ton och kunde lagra fem megabyte.

Den första piratkopieringen…

I många länder under 70-talet, bland annat Storbritannien, Polen, Nederländerna och Ungern, var kassettband populärt till datorer. Kort och gott var det så oerhört populärt att många radiostationer sände ut frekvenser av datorprogram, som lyssnarna kunde spela in på sina kassettband för att sedan använda i sina datorer. Detta var den första digitala formen av piratkopiering.

Ska kunna förstå hundar…

Det finns ett skandinaviskt företag som arbetar på att ta fram ett översättningsprogram för hundar med hjälp av EEG-sensorer och mikrodatorer. En prototyp av detta ska redan finnas färdigutvecklad.

1988 var ett kaotiskt år för internet…

År 1988 drabbades världen av ett virus som mer eller mindre slog ut hela internet (som förvisso inte var så stort då som det är idag). Den snabbtänkande Pål Spiller lyckades dock hålla borta Norge från det paralyserande viruset med hjälp av att bokstavligen talat dra ur sladden för internet. Ja, det var med andra ord andra tider då.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
3
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
3
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win