Välj en sida

Idag är datorer vardag för mänskligheten. I princip allt vi rör vid eller använder består på något sätt av kretskort eller andra datorstyrda enheter. Så här var det inte för femtio år sedan, och man kan minst sagt säga att utvecklingen har gått nästan skrämmande snabbt framåt. Här är tio intressanta fakta som du bör känna till om datorer.

Letade bevis i fel webbläsare…

Polisens utredare i USA missade komprometterande Google-sökningar som gjorts på Casey Anthonys dator. Anledningen var att polisen bara kollade historiken i Internet Explorer, och helt missade historiken i webbläsaren Firefox. Letar man fel hittar man aldrig bevis.

The Beatles vs Apple…

År 1978 stämde bolaget Apple Corps, som ägdes av ”The Beatles”, Apple Computer för varumärkesintrång på grund av det lika namnet. Slutdomen ledde till en förlikning företagen emellan, där Apple Computer kompenserade Apple Corps med 80 000 dollar, och lovade att aldrig någonsin ge sig in i musikbranschen – Apple Corps lovade i sin tur att aldrig ge sig in i datorbranschen.

Nunna skapade programmeringsspråk…

Mary Kenneth Keller var den första kvinna i USA som utbildade sig till filosofidoktor i datavetenskap. Efter utbildningen hjälpte hon också till att skapa programmeringsspråk, men det kanske mest intressanta är att hon dessutom var en katolsk nunna.

Ung hackare tog sig an myndigheter

En 15-åring har vid ett tillfälle hackat FBI, vilket orsakade att deras datornätverk låg nere i hela 21 dagar. Utöver detta har grabben även hackat Pentagons vapendatorer också.

Trodde sig fick meddelande från FBI – åkte fast…

En Washington-bo vid namn Jay Matthew Riley fick en varning på sin PC från FBI där det stod att hans dator kommer att konfiskeras på grund av innehav av barnpornografi. Herr Riley överlämnade istället sig själv till polisen, och tacksamma var nog polisen minst sagt, för det visade sig att meddelandet som hade kommit upp på hans dator bara var ett virus. FBI hade alltså aldrig skickat ut någon meddelande över huvud taget.

10 fakta du antagligen inte visste om Tinder

10 fakta du antagligen inte visste om Tinder

Är du en av alla de som svepar höger eller vänster på Tinder? Oroa dig inte, du är inte ensam! Idag har dejtingapplikationen cirka 57 miljoner användare, varav hela 4,1 miljoner användare är betalmedlemmar. De flesta vet nog redan vad Tinder är för något, men för den...

10 fakta du antagligen inte visste om GPS

10 fakta du antagligen inte visste om GPS

Global Positioning System – i folkmun mer känt som GPS – är ett system för satellitnavigering och länge det enda allmänt användbara. Det utvecklades under 1970-talet av det amerikanska försvarsdepartementet men sattes inte i drift förrän i maj 1994. En uppsättning av...

10 fakta du antagligen inte visste om drönare

10 fakta du antagligen inte visste om drönare

Drönare, även kallat obemannad luftfarkost eller UAV (engelska obemannad flygbil) är ett samlingsnamn på motorförsedda luftfartyg utan pilot ombord som kan flyga autonomt eller fjärrstyras. De finns i alla möjliga storlekar, och kanske fick just du en sådan i...