Idag är datorer vardag för mänskligheten. I princip allt vi rör vid eller använder består på något sätt av kretskort eller andra datorstyrda enheter. Så här var det inte för femtio år sedan, och man kan minst sagt säga att utvecklingen har gått nästan skrämmande snabbt framåt. Här är tio intressanta fakta som du bör känna till om datorer.

Letade bevis i fel webbläsare…

Polisens utredare i USA missade komprometterande Google-sökningar som gjorts på Casey Anthonys dator. Anledningen var att polisen bara kollade historiken i Internet Explorer, och helt missade historiken i webbläsaren Firefox. Letar man fel hittar man aldrig bevis.

The Beatles vs Apple…

År 1978 stämde bolaget Apple Corps, som ägdes av ”The Beatles”, Apple Computer för varumärkesintrång på grund av det lika namnet. Slutdomen ledde till en förlikning företagen emellan, där Apple Computer kompenserade Apple Corps med 80 000 dollar, och lovade att aldrig någonsin ge sig in i musikbranschen – Apple Corps lovade i sin tur att aldrig ge sig in i datorbranschen.

Nunna skapade programmeringsspråk…

Mary Kenneth Keller var den första kvinna i USA som utbildade sig till filosofidoktor i datavetenskap. Efter utbildningen hjälpte hon också till att skapa programmeringsspråk, men det kanske mest intressanta är att hon dessutom var en katolsk nunna.

Ung hackare tog sig an myndigheter

En 15-åring har vid ett tillfälle hackat FBI, vilket orsakade att deras datornätverk låg nere i hela 21 dagar. Utöver detta har grabben även hackat Pentagons vapendatorer också.

Trodde sig fick meddelande från FBI – åkte fast…

En Washington-bo vid namn Jay Matthew Riley fick en varning på sin PC från FBI där det stod att hans dator kommer att konfiskeras på grund av innehav av barnpornografi. Herr Riley överlämnade istället sig själv till polisen, och tacksamma var nog polisen minst sagt, för det visade sig att meddelandet som hade kommit upp på hans dator bara var ett virus. FBI hade alltså aldrig skickat ut någon meddelande över huvud taget.

10 fakta du antagligen inte visste om vindkraftverk

10 fakta du antagligen inte visste om vindkraftverk

Vindkraftverk är en maskinkonstruktion som omvandlar kinetisk energi ur vinden till elektricitet. De består av ett stationärt torn med en rotor som snurrar genom påverkan av vindens kraft. Rotorn driver en generator som producerar el som överförs till elnätet....

10 fakta du antagligen inte visste om strålning

10 fakta du antagligen inte visste om strålning

Strålning - även känt som radiation - är utsläpp eller överföring av energi i form av vågor eller partiklar genom rum eller genom ett materialmedium. De tre huvudsakliga formerna av strålning är elektromagnetisk strålning, partikelstrålning och gravitationsstrålning....

10 fakta du antagligen inte visste om stridsflygplan

10 fakta du antagligen inte visste om stridsflygplan

Stridsflygplan har blivit en vital och viktig del för försvar och krig. Just stridsflygplan är egentligen en ganska bred kategori och innehåller egentligen åtta olika typer; attackflygplan, bombflygplan, jaktflygplan, enhetsflygplan, spaningsflygplan, torpedflygplan,...