4
4 points

Utan vitaminer skulle vi människor och djur aldrig kunna leva. En vitamin är ett organiskt ämne som i mindre mängd utgör ett väsentligt – det vill säga livsnödvändigt – näringsämne för en levande organism. Vitaminer kan inte syntetiseras i tillräckligt stor mängd av organismen själv utan måste tillföras via födan. Brist på någon vitamin ger upphov till specifika bristsjukdomar. Vitaminer för människan är 13 till antalet och kan delas in i två kategorier; vattenlösliga och fettlösliga. Överskottet av de fettlösliga kan lagras i kroppsfettet medan de vattenlösliga försvinner med urinen. Man brukar ofta få höra att det och det vitaminet är bra för dittan och dattan, men hur mycket kan du egentligen om vitaminer? Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om ämnet!

Det tog oss bara 28 år att upptäcka alla vitaminer…

Alla våra vitaminer tog människan bara 28 år att upptäcka och identifiera. Det första vitaminet, vitamin A, upptäcktes år 1913 och det sista, folsyra, upptäcktes under år 1941

Apelsin innehåller inte mest C-vitamin…

Har du köpt brustabletter med C-vitamin någon gång? Förpackningarna brukar ofta pryda apelsiner, som gjort sig känt för att innehålla en stor mängd vitamin C. Men i själva verket är apelsiner långt ifrån den frukt som innehåller mest av vitaminet. Exempelvis innehåller både kiwi och jordgubbar hela dubbelt så mycket C-vitamin än vad apelsiner gör!

Isbjörnars lever innehåller kopiösa mängder A-vitamin…

En Isbjörns lever innehåller så mycket vitamin A att utgången med största sannolikhet är dödlig för en människa som bestämmer sig för att äta den.

Förvara dina vitaminer i ett svalt utrymme…

Majoriteten av alla vitaminer försämras om de blir exponerade för ljus eller värme. Så se till att du håller dina vitaminer och tillskott på en sval och mörk plats.

Vitamin E är en uppsättning av fettlösliga vitaminer…

E-vitamin är inte ett näringsämne, utan ett samlingsnamn för en uppsättning av åtta fettlösliga vitaminer med antioxidativa egenskaper.

Omega-3 och vitamin F är samma sak…

Fisk är rikt på Omega-3″, har du med stor sannolikhet fått höra tusentals gånger. Och ja, det stämmer. Men den korrekta termen för Omega-3 och Omega-6 är egentligen vitamin F.

Ett dagligt intag av B- och C-vitaminer är viktigt…

Eftersom både B- och C-vitaminer utsöndras genom ditt urin är det oerhört viktigt för din kropp att dagligen ersätta de vitamin som du har förlorat. För dig som inte får dina dagliga vitaminer genom kosten är kosttillskott i form av brustabletter att rekommendera. Vitamin B hjälper din kropp att producera energi, medan vitamin C hjälper till att producera kollagen, som fungerar som ett superlim och håller ihop cellerna i din kropp.

Vitamin C hjälper din kropp att läka…

Om du skulle slå dig och få ett sår, eller kanske till och med bryter ett ben i din kropp, är det kroppens C-vitamin som hjälper till så att allt läker ordentligt. Därför är ett dagligt intag av vitaminet oerhört viktigt.

B2-vitamin används också som färgämne…

Tack vare den gul-orange färgen som vitamin B2 (riboflavin) innehåller, används det också flitigt som färgämne till bland annat både mat och bakelser.

20 minuter i solen räcker…

Här i Sverige brukar vi ge nyfödda bebisar tillskott av vitamin D. Detta för att solen inte alltid lyser i vårat avlånga land, som utsöndrar det viktiga vitaminet. Men visste du att det endast krävs att vistas utomhus en solig dag i tjugo minuter för att få kroppens dagliga dos av D-vitamin?


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
4
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
3
omg
win win
5
win