1
1 poäng

Kol (”carbo” på latin) är ett grundämne som har det kemiska tecknet C och atomnumret 6. Livet vi känner är baserat på grundämnet kol. Av detta skäl kallas alla molekyler, där kol- och väteatomer ingår, för organiska. Oorganiska ämnen är således de ämnen som innehåller vilket som helst av de övriga grundämnena, utom både kol och väte samtidigt. Trots detta känner vi idag till fler organiska ämnen än icke-organiska. Men allt det här har du så klart redan lärt dig vid skolbänken, så här kommer istället tio fakta som du säkerligen inte kände till om grundämnet kol!

Var tionde soldat var gruvarbetare…

Cirka 10% av den totala militärstyrkan i Storbritannien under andra världskriget skickades inte till slagfältet, utan till kolgruvorna som i sin tur blev bränsle till krigsmaskinerna. Några av dessa soldater släpptes inte från deras tjänst förrän två år efter krigets slut. De erkändes inte formellt för deras bidrag förrän år 1995.

Kärnkraft har räddat miljontals liv…

Enligt amerikanska NASA hindrade användningen av kärnkraft i genomsnitt över 1,8 miljoner dödsfall över hela världen mellan åren 1971-2009 till följd av lägre luftförorening från minskad kolanvändning.

Brinner länge…

När en kolgruva fattar eld, brinner den i årtionden – eller till och med århundraden. Det finns tusentals av dessa bränder världen över, och funnits ända sedan människan började att utvinna kol.

Illegal kolbrytning leder till allvarliga föroreningar…

Illegala kolbrytningsaktiviteter i Mongoliet och det intensiva användandet av kol som bränns på enkla spisar har gjort en region i Mongoliet – som en gång var känd för sin friska luft – till en av världens mest förorenade platser.

Kolkraftverk och dess miljöpåverkan…

Efter avvecklingen av kolkraftverk har TorontoKanada, varit dimfritt för första gången på över ett decennium.

Miljoner år gammalt…

För miljoner år sedan när träd dog men inte brytes ner av naturen, blev skogar massiva områden av döda träd. Dessa tog så småningom eld och skapade svindlande stora bränder. Mycket av kolet vi konsumerar idag bildades som ett resultat av denna period.

Världens äldsta bil går på kol…

Världens äldsta bil som fortfarande går att köra med, byggd 1884, såldes år 2011 för 4,6 miljoner dollar (cirka 39 000 000 SEK i dagens kurs). ”La Marquise” (se bild nedanför), med en toppfart på 61 km/h drivs den av kolträ och bitar av papper. Det tar cirka 30-40 minuter för att bygga upp tillräckligt med ånga för att köra.

Alexey Stakhanov – världens största gruvarbetare…

En sovjetisk kolgruvarbetare vid namn Alexey Stakhanov bröt enligt uppgift 227 ton kol under ett enda arbetsskift och blev titulerad som den största gruvarbetaren genom tiderna.

Kosmetikföretagets existens tack vare kol…

Kosmetikföretaget Maybelline grundades när Williams märkte att hans äldre syster, Mabel, tillämpade en blandning av vaselin och kolstoft på ögonfransarna för att ge dem ett mörkare, fylligare utseende.

”Den brinnande staden”…

Det finns en stad i PennsylvaniaUSA, där en kolgruva brinner under, och har gjort under de senaste 50 åren. Alla flyttade utom nio personer, och elden förväntas fortsätta att brinna i ytterligare 250 år.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win