En komet är en mindre himlakropp som kretsar runt solen. När den befinner sig tillräckligt nära solen framträder en synlig koma (atmosfär) eller en svans vilka båda främst uppstår på grund av effekten från solstrålning på kometkärnan. Kometkärnor är svagt sammanhållna samlingar av is, stoft och mindre stenpartiklar. Kärnan mäter mellan från några få kilometer till tjugotals kilometer tvärs över.

Sedan barnsben har nog många av oss vid något tillfälle varit rädda för att vår planet någon gång ska träffas av en komet, även om sannolikheten inte är direkt så stor. För på något sätt måste ju människans existens någon gång sluta att upphöra? Eller? Och blir det i så fall ens en kollision med en komet som bestämmer vårat öde? Det återstår att se! Tills dess bjuder vi på tio fakta om dessa spännande ”rymdstenar”!

Det består en komet av…

Isen som utgör kärnan i en komet är inte bara fryst vatten som du kan slänga ner i din sommardrink. Superkall metan, ammoniak och is bestående av koldioxid figurerar också i kärnan, tillsammans med damm, stenar och annat skräp från solsystemet.

Håll dig vaken i juli år 2061…

Vart 76:e år passerar kometen Halley vårat inre solsystem, vilket också innebär att den är synlig från vår planet. Detta är en av de mest kända kometer vi känner till, och människan har lärt sig mycket genom att studera kometen. Nästa gång man kan skymta kometen är under juli månad år 2061.

Komet spred sig över Jupiter…

Kometen Shoemaker-Levy 9 är en av alla kometer vi har i vårat solsystem, dock kanske inte riktigt så känd som Halley. År 1993 kunde astronomer bevittna något spektakulärt, när Shoemaker-Levy 9 bröts sönder i bitar som spred sig över planeten Jupiter.

Reflekterar ytterst lite ljus…

Kometer reflekterar endast 4% av ljuset som faller på dem, resterande 96% absorberas av kometen.

Får vi någonsin veta…?

Än idag är det okänt för oss människor vad som gömmer sig under isen i en kometkärna.

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

Att universum är stort är det ingen fråga om. Exakt hur stort det är - eller om det möjligtvis är oändligt - vet dock ingen riktigt svaret på, även om det finns en uppsjö av olika hypoteser och teorier. Vad som dock är väldigt klart i det hela, är att vi människor...

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

Jorden är den tredje planeten från solen och den största av de så kallade stenplaneterna i solsystemet. Det är också vårt hem och hemmet för alla kända levande organismer. Dess latinska namn, Tellus eller Terra, används ibland om den, och astronomer betecknar den...

10 fakta du antagligen inte visste om Jupiter

10 fakta du antagligen inte visste om Jupiter

Jupiter (symbol: ♃) är den femte planeten från solen och är med stor marginal solsystemets största planet. Planeten är en så kallad gasjätte, och man är än idag inte säker på om planeten ens har en fast kärna. Planeten har fått sitt namn efter den största guden inom...