1
1 poäng

En komet är en mindre himlakropp som kretsar runt solen. När den befinner sig tillräckligt nära solen framträder en synlig koma (atmosfär) eller en svans vilka båda främst uppstår på grund av effekten från solstrålning på kometkärnan. Kometkärnor är svagt sammanhållna samlingar av is, stoft och mindre stenpartiklar. Kärnan mäter mellan från några få kilometer till tjugotals kilometer tvärs över.

Sedan barnsben har nog många av oss vid något tillfälle varit rädda för att vår planet någon gång ska träffas av en komet, även om sannolikheten inte är direkt så stor. För på något sätt måste ju människans existens någon gång sluta att upphöra? Eller? Och blir det i så fall ens en kollision med en komet som bestämmer vårat öde? Det återstår att se! Tills dess bjuder vi på tio fakta om dessa spännande ”rymdstenar”!

Det består en komet av…

Isen som utgör kärnan i en komet är inte bara fryst vatten som du kan slänga ner i din sommardrink. Superkall metan, ammoniak och is bestående av koldioxid figurerar också i kärnan, tillsammans med damm, stenar och annat skräp från solsystemet.

Håll dig vaken i juli år 2061…

Vart 76:e år passerar kometen Halley vårat inre solsystem, vilket också innebär att den är synlig från vår planet. Detta är en av de mest kända kometer vi känner till, och människan har lärt sig mycket genom att studera kometen. Nästa gång man kan skymta kometen är under juli månad år 2061.

Komet spred sig över Jupiter…

Kometen Shoemaker-Levy 9 är en av alla kometer vi har i vårat solsystem, dock kanske inte riktigt så känd som Halley. År 1993 kunde astronomer bevittna något spektakulärt, när Shoemaker-Levy 9 bröts sönder i bitar som spred sig över planeten Jupiter.

Reflekterar ytterst lite ljus…

Kometer reflekterar endast 4% av ljuset som faller på dem, resterande 96% absorberas av kometen.

Får vi någonsin veta…?

Än idag är det okänt för oss människor vad som gömmer sig under isen i en kometkärna.

Varför inte investera i anti-komet-piller…?

Kometer har under lång tid används för att fylla människor med rädsla. Rädslan har inspirerat affärsmän världen över att marknadsföra och sälja löjliga produkter till de som fruktar kometer, såsom: paraplyer, gasmasker och även ”anti-komet”-piller. Somliga är uppenbarligen för dumma för sitt eget bästa.

Därför ser kometsvansen så ljus ut…

Dammet i en kometsvans reflekterar ljuset från solen, vilket gör att den ser så ljus ut på himlen.

Så elimineras kometer…

En komets död kan antingen vara på grund av att den kraschar in i något stort, exploderar genom att slitas sönder av solens gravitation, eller genom att förlora flyktiga material och bli till riktigt små klumpar av stenar.

Snacka om lång svans…

En kometsvans kan variera i längd beroende på flera faktorer, inklusive storleken på kometen och dess avstånd från solen. Generellt sett sträcker sig en kometsvans vanligtvis från flera tiotusentals kilometer upp till några hundra tusen kilometer. Vissa exceptionella kometer har haft ännu längre svansar.

Över 3 000 kända kometer i solsystemet…

I skrivande stund känner vi idag till cirka 3 000 kometer som flyger omkring i vårat solsystem. Med tanke på hur liten sannolikheten är att någon av alla dessa ska störta rätt mot jorden kan du också föreställa dig hur stort vårat solsystem faktiskt är.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
2
win