Välj en sida

En komet är en mindre himlakropp som kretsar runt solen. När den befinner sig tillräckligt nära solen framträder en synlig koma (atmosfär) eller en svans vilka båda främst uppstår på grund av effekten från solstrålning på kometkärnan. Kometkärnor är svagt sammanhållna samlingar av is, stoft och mindre stenpartiklar. Kärnan mäter mellan från några få kilometer till tjugotals kilometer tvärs över.

Sedan barnsben har nog många av oss vid något tillfälle varit rädda för att vår planet någon gång ska träffas av en komet, även om sannolikheten inte är direkt så stor. För på något sätt måste ju människans existens någon gång sluta att upphöra? Eller? Och blir det i så fall ens en kollision med en komet som bestämmer vårat öde? Det återstår att se! Tills dess bjuder vi på tio fakta om dessa spännande ”rymdstenar”!

Det består en komet av…

Isen som utgör kärnan i en komet är inte bara fryst vatten som du kan slänga ner i din sommardrink. Superkall metan, ammoniak och is bestående av koldioxid figurerar också i kärnan, tillsammans med damm, stenar och annat skräp från solsystemet.

Håll dig vaken i juli år 2061…

Vart 76:e år passerar kometen Halley vårat inre solsystem, vilket också innebär att den är synlig från vår planet. Detta är en av de mest kända kometer vi känner till, och människan har lärt sig mycket genom att studera kometen. Nästa gång man kan skymta kometen är under juli månad år 2061.

Komet spred sig över Jupiter…

Kometen Shoemaker-Levy 9 är en av alla kometer vi har i vårat solsystem, dock kanske inte riktigt så känd som Halley. År 1993 kunde astronomer bevittna något spektakulärt, när Shoemaker-Levy 9 bröts sönder i bitar som spred sig över planeten Jupiter.

Reflekterar ytterst lite ljus…

Kometer reflekterar endast 4% av ljuset som faller på dem, resterande 96% absorberas av kometen.

Får vi någonsin veta…?

Än idag är det okänt för oss människor vad som gömmer sig under isen i en kometkärna.

10 fakta du antagligen inte visste om Merkurius

10 fakta du antagligen inte visste om Merkurius

Merkurius är den innersta och minsta planeten i solsystemet, vilket innebär att det är den planet som ligger närmast solen. Dess omloppstid runt solen av ungefär 88 dygn. På grund av sin närhet till solen är den väldigt svår att observera från vår planet, och kan i...

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

Rymden - och framför allt andra planeter - är något som alltid har fascinerat oss människor. Och det är egentligen först nu under de senaste decennierna som en ordentlig forskning har kunnat få fart, tack vare ny teknik. Så sent som 1992 upptäckte vi de första...

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

Apollo 11 har antagligen de flesta hört talas om – den första bemannade rymdfärden som landade på månen. Månlandningen innebar inte bara en milstolpe för NASA och världen i sig – utan blev också avgörande milstolpe mellan USA:s och Sovjetunionens rymdkapplöpning....