1
1 point

Comic Sans (också känt som Comic Sans MS), som skapades 1994 för Microsoft av Vincent Connare, är ett handstilsinspirerat sans-serif-teckensnitt som vunnit mycket stor popularitet, kanske främst på grund av sin informella och lediga ordbild. Åtta år senare skapade Apple ett liknande typsnitt som kallades Chalkboard, men det misslyckades eftersom Comic Sans redan hunnit bli en succé. På senare år har däremot trenden vänt, och Comic Sans har idag istället lyckats med bedriften att vara en av de mest hatade typsnitten som existerar, speciellt bland yrkesprofessionella inom grafisk design. Du har med all sannolikhet stött på den någonstans tidigare, och nu är det dags att lära sig lite om den!

Så föddes Comic Sans…

Typsnittets existens är tack vare Microsoft Bob. Bob var en gulfärgad tecknad, glasögonbärande- och Bill Gates-liknande användarguide framtagen av Microsoft. Texten i Bobs pratbubblor var från början tänkt att skrivas med typsnittet Times New Roman, men designern Vincent Connare trodde att ett så pass allvarligt typsnitt för en tecknad figur skulle tas på för stort allvar. Så han bestämde sig för att skapa ett mer ”barnvänlig” typsnitt, och så föddes typsnittet Comic Sans.

Tack för det, Batman…

Vincent Connare (på bilden nedanför) har medgett att typsnittet inte är taget helt från eget huvud, då han ska ha tagit inspiration från två serietidningar som låg liggandes på hans kontor; The Dark Knight Returns och Watchmen. Han kombinerade typsnitten som användes i seriernas pratbubblor för att skapa sin egen stil. Så tack för Comic Sans, Batman.

Protestlista mot fontstilen…

Det finns en rörelse på nätet som vill bannlysa typsnittet existens. I skrivande stund har hittills cirka 5 000 personer skrivit under på protestlistan, som i framtiden kommer att lämnas över till Microsoft, enligt utlåtanden. Protestaktionen går under namnet ”Ban Comic Sans” och är du en av alla de som vill skriva under gör du det HÄR (extern länk).

Skaparen tog illa upp av all satir…

Uppenbarligen verkar det som att skaparen, Vincent Connare, inte har något större sinne för humor heller när det kommer till Comic Sans-hatarna där ute, eller all satir som har uppstått tack vare typsnittet. I ett uttalande ska han tidigare ha sagt: ”Folk vet inte varför den skapades. Om de gjorde det skulle de inse att det är vad design handlar om – att designa en produkt med en lämplig utformning. Inte som Times New Roman. De måste också dra ut sina huvuden från sina arslen… det gör mig förbannad”.

Har varit med och skapat fler typsnitt än Comic Sans…

Connare har dock inte gjort sig helt skyldig till att enbart skapa ett hatat typsnitt. Andra kända typsnitt som han på egen hand, eller har varit med, att utforma är bland annat TrebuchetMarlettMagpie och även några av alla Webdings.

Studier har visat en positiv effekt…

År 2004 kom en så kallad studie fram till att Comic Sans var ett ”barnsligt” typsnitt. Men under år 2010 visade en studie vid Princeton UniversityUSA att studenter som studerat material i textform i typsnitt som klassas som ”seriösare” hade svårare att snappa upp och behålla informationen som de hade läst, jämfört med om informationen istället stod utskriven i just Comic Sans.

Påskägg i typsnittet…

Utan att avslöja allt för mycket, med risk att förstöra allt det roliga. Prova att ändra ditt typsnitt till Comic Sans i Skype och skriv runt lite med dina vänner. Microsoft har nämligen lagt in ett så kallat ”påskägg”. Observera att detta endast fungerar i PC-versionen av Skype.

Firas med en egen dag i Nederländerna…

Ända sedan 2009 har DJ:s och radiopratare på nederländska radiostationer firat den första fredagen i juli månad som ”Comic Sans-dagen”, och uppmuntrat alla sina lyssnare att skicka alla mail, skriva ut alla rapporter och alla självhäftande adressetiketter i just detta typsnitt.

Även flygbolag hoppade på…

År 2013 gav sig även det nederländska flygbolagsjätten KLM in i det roliga, och ändrade teckensnittet på deras hemsida till Comic Sans. Dessutom erbjöd de alla personer som hette ”C. Sans” chansen att vinna gratis flygbiljetter! Japp, typsnittet är uppenbarligen som störst i Nederländerna!

Populärast på Windows-datorer…

Typsnittet finns tillgängligt på 99,13% av samtliga Windows-datorer och 90,91% av Apples datorer. Endast uppskattningsvis 61% av Linux-användare har tillgång till typsnittet, dock.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win